ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ – Ο Ερντογάν την παρεβίασε δύο φορές: Με τις προκλητικές δηλώσεις για την κατάληψη της ελεύθερης Κύπρου και με το βέτο που θέτει στην άσκηση της εθνικής κυριαρχίας μας στις Ανατολικές Κυκλάδες – Θα νομιμοποιήσουμε διά του διαλόγου τις γκρίζες ζώνες;

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ κλιμακώνεται, με την Τουρκία να απαιτεί επί της ουσίας να παραιτηθούμε κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο.

Αυτό δείχνουν οι ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα που ηκολούθησαν την επίσημη ανακοίνωση της εξαγγελίας των δύο θαλάσσιων πάρκων (ένα στο Αιγαίο και ένα στο Ιόνιο), που έγινε με την έναρξη του συνεδρίου «Οι Ωκεανοί μας». Το δράμα είναι ότι η Αθήνα δεν αντιδρά. Μας κατηγορεί η Τουρκία ότι παραβιάζουμε την Διακήρυξη των Αθηνών, και για την ελληνική Κυβέρνηση δεν συντρέχει λόγος αντιδράσεως. Συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα «προσεγγίσεως», με την ανακοίνωση μάλιστα ότι στις 13 Μαίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημος επίσκεψις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Και όμως. Η Τουρκία είναι που παραβιάζει την Διακήρυξη των Αθηνών, διά της αμφισβητήσεως της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Και είναι η δεύτερη φορά μάλιστα που την παραβιάζει στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει διαρρεύσει από την ημέρα της υπογραφής της.

Είχαν προηγηθεί οι εξόχως προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απαιτούσε ολόκληρη την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι το 1974 ο τουρκικός στρατός θα έπρεπε να φθάσει μέχρι τις νότιες ακτές της Μεγαλονήσου…

Μετά από αυτήν την συμπεριφορά, τι άραγε περιμένει η Αθήνα και δεν σπεύδει να καταγγείλει την Διακήρυξη των Αθηνών; Για ποιόν λόγο συνεχίζει μία προσέγγιση που έχει αποδειχθεί ατελέσφορη; Για ποιόν λόγο ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να ομιλεί για «αδιαμφισβήτητη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»; Πόθεν τεκμαίρεται η βελτίωσις αυτή; Το μόνο που βλέπουμε είναι ότι έχει αποκομίσει οφέλη η Άγκυρα, χωρίς να έχει κάνει ούτε καν ένα βήμα προσεγγίσεως. Και κατόπιν τούτου ερωτάμε και πάλι: Για ποιόν λόγο η ελληνική Κυβέρνησις δεν σπεύδει να καταγγείλει την Διακήρυξη των Αθηνών;

Την ίδια στιγμή, η γείτων κλιμακώνει την πολεμική της, εξαπολύοντας μπαράζ ανυποστάτων κατηγοριών εις βάρος της Ελλάδος, την οποία φθάνει εμμέσως να κατηγορεί για αθέτηση των συμφωνηθέντων. Για ποιόν λόγο λοιπόν επιμένει η Κυβέρνησις στην πραγματοποίηση της επισήμου επισκέψεως του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα; Η οποία μάλιστα και χθες επιβεβαιώθηκε εκ νέου, με ημερομηνία την 13η Μαίου και όχι την 14η, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί. Κατά τούτο, δικαιώνεται η «Εστία», η οποία είχε επισημάνει ότι θα ήταν ατυχές να ευρίσκεται ο Έλλην Πρωθυπουργός στην Τουρκία την ημέρα (14/5) κατά την οποία η ακριτική Αλεξανδρούπολις εορτάζει την επέτειο της απελευθερώσεώς της.

Η συμπεριφορά της Αγκύρας δεικνύει ότι ουδόλως έχει αποστεί των διεκδικήσεών της εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. Μάλιστα σε κάθε κλιμάκωση των απαιτήσεών τους, οι Τούρκοι προσθέτουν και μίαν ακόμη διεκδίκηση. Εν προκειμένω, πέρα από τους ισχυρισμούς τους για δήθεν δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες των Κυκλάδων, «ανεκάλυψαν» και το σύμπλεγμα της νησίδος Σύρνα, στο βόρειο Καρπάθιο πέλαγος, κοντά στην Αστυπάλαια, για το οποίον υποστηρίζουν ότι αποτελεί «γκρίζα ζώνη» απροσδιορίστου κυριαρχίας. Το σύμπλεγμα πάντως έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 ως ζώνη ειδικής προστασίας, κάτι που πάντως ουδόλως λαμβάνει υπ’ όψιν της η Άγκυρα.

Παρά ταύτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να βλέπει «αδιαμφισβήτητη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και δηλώνει: «Η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και μου προκαλεί εντύπωση η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μια κίνηση με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Θα προχωρήσουμε στην δημιουργία των πάρκων όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα. Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη οδηγεί στην υπόθεση εργασίας, ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα. Αύριο, για παράδειγμα, θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς Τούρκοι μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά χωρίς βίζα».

Η Άγκυρα όμως δεν φαίνεται να συμφωνεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως προς το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς η σκυτάλη των προκλήσεων πέρασε στο Υπουργείο Αμύνης, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση διά της οποίας υποστηρίζει ότι θα αποτρέψει τις προσπάθειες της Ελλάδος να καθιερώσει μονομερές καθεστώς.

Αναφέρει η ανακοίνωσις: «Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις 8 Απριλίου ανακοινώθηκε ότι θα κηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος. Το υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζονται να κηρυχθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα επιφέρουν νομικές συνέπειες. Ως υπουργείο παραμένουμε σε επαγρύπνηση, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, για να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να καθιερώσει μονομερές καθεστώς».

Πως συμβιβάζεται η ρητορική αυτή με την «αδιαμφισβήτητη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», για εμάς τουλάχιστον είναι μυστήριο.

Και ο τουρκικός Τύπος πάντως επιτίθεται ομαδικώς κατά της Ελλάδος. Η φιλοκυβερνητική Hürriyet αναφέρει: «Παρά τις προειδοποιήσεις, η Αθήνα ανήγγειλε θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο», ενώ υποστηρίζει ότι: «Σύμφωνα με τους χάρτες που δημοσιεύονται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, το θαλάσσιο πάρκο που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Αιγαίο καλύπτει μια περιοχή που περιλαμβάνει περίπου 45 νησίδες και βραχονησίδες, ξεκινώντας από το νησί των Σπετσών κοντά στην Αθήνα μέχρι τις ακτές του νησιού της Νισύρου στην περιοχή των Δωδεκανήσων».

Επίσης οι περισσότερες εφημερίδες κυκλοφόρησαν χθες με τίτλους, κοινός παρονομαστής των οποίων ήταν η φράσις «Δεν θα το επιτρέψουμε».

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Η εθνικιστική Türkiye Gazetesi: «Προειδοποίηση για το Αιγαίο προς την Ελλάδα: Δεν θα το επιτρέψουμε».

Η Milliyet: «Αντίδραση στην Αθήνα για το θαλάσσιο πάρκο: Δεν θα το επιτρέψουμε».

Η ισλαμιστική Yeni Akit: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το ελληνικό θαλάσσιο πάρκο».

Η YeniBirlik: «Προειδοποίηση στην Ελλάδα. Η Αθήνα αποκαλύπτει το σχέδιο στο Αιγαίο στο οποίο αντέδρασε η Τουρκία – Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει».

Όλα δείχνουν ενορχηστρωμένη δράση της Τουρκίας έναντι της οποίας η Ελλάς παραμένει ακόμη διστακτική.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.