Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης για την ιστορία του Ακαθίστου Ύμνου, και τις αρετές της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Σε κλίμα κατάνυξης και με την παρουσία πολλών πιστών, στις 19 Απριλίου, τελέσθηκε η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας, όπου χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ανέγνωσε την πρώτη και την τέταρτη Στάση των Χαιρετισμών, ενώ την δεύτερη Στάση ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και την τρίτη Στάση ο Εφημέριος του ναού Αδεσιμ. πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιστορία του Ακαθίστου Ύμνου, στις αρετές της Υπεραγίας Θεοτόκου και στη συμμετοχή της στα γεγονότα της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου. Οι πολλές αρετές της, αλλά κυρίως η καθαρότητα, η ταπείνωση και η υπακοή και ελεύθερη συγκατάθεση της στο θέλημα του Θεού για να σαρκωθεί στα σπλάγχνα της ο Υιός και Λόγος Του, λέγοντας το «ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα Σου», την κατέστησαν δοχείο της Θείας Χάριτος.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, η Παναγία αποτελεί την επουράνιο σκάλα «δι’ ης κατέβη ο Θεός» στη γη και τη γέφυρα που ανεβάζει τον άνθρωπο στον ουρανό. Είναι η «σκέπη του κόσμου, η πλατυτέρα νεφέλης», που σκεπάζει και προφυλάσσει στοργικά όλους μας από κάθε κακό και πειρασμό. Γιατί είναι η ακαταίσχυντη προστασία, η παντοτινή ελπίδα και η καταφυγή όλων των Χριστιανών. Τέλος, επικαλέστηκε σε όλους τη Θεομητορική μεσιτεία, σκέπη και προστασία.

Εκκλησιάσθηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Λυμπερίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.