Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 108α γενέθλια του Ινδού γεννημένου ιατρού, καθηγητή και κοινωνικού μεταρρυθμιστή Δρ Zohra Begum Kazi, πρωτοπόρο του 20ου αιώνα για τις γυναίκες στην ιατρική της ηπείρου της Ινδίας.

Σε μια εποχή που ο ιατρικός τομέας προοριζόταν κυρίως για άνδρες, ο Δρ Kazi έσπασε τα εμπόδια με μια ασταμάτητη αφοσίωση στη φροντίδα των ασθενών και την έντονη υποστήριξη της γυναικείας εκπαίδευσης.

Η Zohra Begum Kazi γεννήθηκε σε μια αριστοκρατική ιατρική οικογένεια αυτήν την ημέρα το 1912 στο Rajnandgaon, Βρετανική Ινδία. Ο πατέρας της ήταν γιατρός που ενθάρρυνε τις κόρες του να σπάσουν από τους πολιτιστικούς κανόνες ακολουθώντας καριέρα στην ιατρική. Ένας λαμπρός φοιτητής, ο Kazi αποφοίτησε το 1935 με πτυχίο ιατρικής και χειρουργικής από το Ιατρικό Κολλέγιο Lady Hardinge του Δελχί.

Κατά τα επόμενα 13 χρόνια, η Δρ Kazi ανέπτυξε την εμπειρία της ως βοηθός χειρουργού σε διάφορα νοσοκομεία σε όλη τη Βρετανική Ινδία. Μετά την κατάτμηση της Ινδίας το 1947, μετακόμισε στη Ντάκα, το σημερινό Μπαγκλαντές, όπου έγινε μέλος του Ιατρικού Κολλεγίου και του Νοσοκομείου ως κάτοικος χειρουργός. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές, ανέβηκε στην κορυφή του τομέα της, έγινε καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας Ο Δρ Kazi εργάστηκε για να επαναπροσδιορίσει τη στάση των γυναικών απέναντι στην ιατρική, παρέχοντας φροντίδα από πόρτα σε πόρτα σε αμέτρητες γυναίκες που προηγουμένως είχαν εκφοβιστεί από τον κόσμο της ιατρικής περίθαλψης που κυριαρχούσε ο άντρας.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της, η Δρ. Kazi δεσμεύτηκε για φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και μέσω του πρωτοποριακού της παραδείγματος βοήθησε να εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές γυναικών να γίνουν γιατροί, όπως και η ίδια.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.