Σε λίγες μέρες θα έχω την χαρά να βρεθώ στην Ηλεία και τη Βάρδα για τα εγκαίνια των δύο πρώτων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος αποϊδρυματοποίησης που υλοποιεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Δύο σύγχρονες δομές, που πλέον πληρούν τις προδιαγραφές που πρόσφατα θεσπίσαμε, θα είναι στη διάθεση των δομών της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή, που αποτελεί την ολοκλήρωση πολλών προσπαθειών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του Προέδρου και των στελεχών του, αλλά και των συνεργατών μου στο Υπουργείο» λέει στην εφ. «Πατρίς» η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου. Ερωτηθείσα για τον στόχο ανέφερε χαρακτηριστικά: «με τη μεταρρύθμιση που πραγματοποιήσαμε στην παιδική προστασία, θέλουμε να φύγουμε από το αναχρονιστικό μοντέλο της ιδρυματικής φροντίδας και να την μετατρέψουμε σε δίαυλο αποϊδρυματοποίησης για κάθε παιδί που στερήθηκε την οικογένειά του. Τα ιδρύματα θα έχουν πλέον σαν βασικό τους στόχο την αποϊδρυματοποίηση και όχι την επ’ αόριστο παραμονή των παιδιών σε αυτά. Θέλουμε τα παιδιά να ζουν σε κατάλληλες για αυτά θετές ή ανάδοχες οικογένειες και ο χρόνος παραμονής τους στις δομές να είναι ο ελάχιστος δυνατός. Η δεύτερη προτεραιότητα αφορά στις συνθήκες διαβίωσης αλλά και φροντίδας μέσα στις ίδιες τις δομές. Μας νοιάζει η στελέχωσή τους, οι κτιριολογικές προδιαγραφές που σέβονται την ιδιωτικότητα και τα δικαιώματα των παιδιών και βέβαια ο έλεγχός τους.

Τέλος, καταστήσαμε υποχρεωτικό το λευκό ποινικό μητρώο για όλους όσοι εργάζονται σε δομές που απασχολούν, φροντίζουν ή φιλοξενούν παιδιά. Έχουμε ανάγκη να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο παραμέλησης ή κακοποίησης. Σας το λέω ρητά και κατηγορηματικά, στην παιδική προστασία δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις και δεν θέλουμε». Σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων σε δομές και ιδρύματα η υφυπουργός τόνισε: «καμιά νόμιμη δομή δεν πρόκειται να κλείσει και κανείς εργαζόμενος δεν διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο να χάσει τη θέση του».

Στέγες ημιαυτόνομης διαβίωσης
Όπως μας εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου «θεσμοί όπως οι στέγες ημιαυτόνομης διαβίωσης, θα επιτρέψουν την όσο είναι δυνατόν ομαλότερη μετάβαση στην ενήλικη ζωή. Άλλωστε, συνέχισε η υφυπουργός στα χρόνια που πέρασαν, περισσότερα από 1.000 παιδιά, δεν ζουν πλέον σε ιδρύματα, έχοντας καλύτερες συνθήκες και πολύ καλύτερες προοπτικές. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο, είμαστε ικανοποιημένοι από την αποδοχή, αλλά ποτέ δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για όλα τα παιδιά μαζί, αλλά και για το κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά».

Ο «Προσωπικός Βοηθός»
Σχετικά με το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός» η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως: «πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία που έρχεται να αντιμετωπίσει με σεβασμό ένα σημαντικό πρόβλημα: την φροντίδα συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Οι Προσωπικοί Βοηθοί, θα υποστηρίξουν, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία (ΑμεΑ), ανακουφίζοντας όχι μόνο το άτομο που ωφελείται, αλλά και όλη την οικογένεια και το περιβάλλον του. Και δώσαμε τη δυνατότητα να είναι άτομα της επιλογής του ωφελούμενου και όχι μια τυχαία ανάθεση. Βάλαμε κριτήρια που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, ενώ στην πρώτη και πιλοτική του εφαρμογή περιλαμβάνεται η Αττική με 1.000 άτομα που θα λάβουν την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για δύο χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2023 θα προστεθούν επιπλέον 1.000 άτομα από άλλες Περιφέρειες της χώρας, ενώ το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς».

«Κανείς μόνος του»
Σε μια συζήτηση με την υφυπουργό εργασίας δεν είναι δυνατό να μην θιγούν θέματα της επικαιρότητας που έχουν σχέση με την κοινωνία και την αντιμετώπιση της κρίσης «δεν σταματούμε ούτε στιγμή να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις που ένα, διαρκώς μεταβαλλόμενο, διεθνές σκηνικό, προκαλεί» αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου και συνεχίζει: «Τη στιγμή που η χώρα μας κατάφερε να ξεπεράσει τις πρωτόγνωρες δυσκολίες της πανδημίας, αλλά και να βγει από την πολυετή δοκιμασία, οι πολεμικές συνθήκες και οι επιπτώσεις τους, δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις τόσο στα ενεργειακά, όσο και σε ένα πανευρωπαϊκό κύμα ακρίβειας. Ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης είναι σε διαρκή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα αλλεπάλληλα κύματα. Έχουμε αποδείξει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα για την στήριξη και ανακούφιση των πολιτών, είναι και άμεσα και αποτελεσματικά. Το αποδείξαμε στην πανδημία, το δείξαμε με τη στήριξη στην ενέργεια, το δείχνουμε και με τη στήριξη στις τιμές. Είναι σίγουρο ότι και αυτή τη φορά θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, κάθε διαθέσιμο πόρο. Αλλά, θα πρέπει και εμείς, οι πολίτες, να σκεφτούμε λογικά. Να μειώσουμε την κατανάλωση στην ενέργεια, να λειτουργήσουμε με σύνεση και προσοχή, ώστε να περάσει και αυτή η δύσκολη περίοδος. Ένα είναι σίγουρο: ότι και σε αυτή τη δοκιμασία η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι δίπλα σε κάθε πολίτη και δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.