Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 202» πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Οσιολογιωτάτου Ιερομονάχου π. Αρτεμίου εκ της Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους με θέμα: "Πίστη και εμπιστοσύνη στο Θεό".

Ο π. Αρτέμιος άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι: “Με τον τίτλο «Πίστις και εμπιστοσύνη στο Θεό» εννοούμε ότι έχουμε ορθόδοξο φρόνημα και ότι θεωρούμε αληθινές τις υποσχέσεις που ο Θεός μας έδωσε, παραδίδοντας τον εαυτό μας έως θανάτου στη χάρη και στη πρόνοιά Του. Οι Πρωτόπλαστοι με την παρακοή τους έχασαν την πίστη και την εμπιστοσύνη στον Θεό και εξορίστηκαν από τον Παράδεισο, ενώ η Κυρία Θεοτόκος παραδόθηκε τελείως στο θείο θέλημα και έγινε Μητέρα του Κτίστου. Οι Μαθητές του Χριστού βαθμιαία πίστεψαν σ’ Αυτόν και τον προσκύνησαν. Ο μωσαϊκός νόμος στάθηκε παιδαγωγός εις Χριστόν, και σωζόμαστε πλέον δια πίστεως, πίστεως ενεργουμένης δι’ έργων”.

Στη συνέχεια ο π. Αρτέμιος είπε: “Η πίστη ως θεμέλιο όλων των αρετών συνοδεύεται απαραίτητα με την ταπείνωση και την αγάπη. Μολονότι η ανθρώπινη λογική αντιτίθεται στην πίστη, όμως τελειοποιείται δια πίστεως και δυναμώνει “.

Σε άλλο σημείο ο π. Αρτέμιος τόνισε: “Τα δογματικά λάθη του Παπισμού και του Πρωτεσταντισμού μεγάλωσαν το χάσμα με την Ορθοδοξία, με συνέπεια να καταστεί αδύνατη η ένωση «ἐν ἀγάπῃ καί ἐν ἀληθείᾳ»”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π. Αρτέμιος είπε: “Τα φοβερά γεγονότα των τελευταίων χρόνων σμίκρυναν την πίστη των ανθρώπων και δημιούργησαν άγχος και πανικό. Με προσευχή και μετάνοια μπορούμε να αυξήσουμε την πίστη μας και την εμπιστοσύνη στον Θεό μας, για να έρθουν καλύτερες μέρες, και να κηρυχθεί το Ευαγγέλιο σε όλη την κτίση”.

Οι πιστοί που βρέθηκαν στον Ιερό Ναό, αλλά και εκείνοι που συμμετείχαν στις απογευματινές εκδηλώσεις διαδικτυακά, είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν πληθώρα ερωτημάτων στον π. Αρτέμιο και να τους δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” που ακολούθησε.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, ώρα 7.00 το απόγευμα, ομιλητής θα είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Τύχων, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους και θέμα: “Η εσωτερική πνευματική εργασία σύμφωνα με τον όσιο Ησύχιο τον Σιναΐτη και η εξ αυτής αληθινή πρόοδος και καταξίωσης του ανθρώπου”.

Η 19η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία λειτουργός και ομιλητής ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Γιαννιός, Μετοχιάρης της Ιεράς Μονής Αστερίου.

Έψαλε ο βυζαντινός χορός “Βυζαντινοί Υμνωδοί” υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Δασκάλου κ. Σπυρίδωνος Παυλάκη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.