Η νηστεία του δεκαπενταύγουστου γίνεται προς τιμή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και διαρκεί από την 1η μέχρι τις 14 Αυγούστου.

Δεκαπενταύγουστος-Νηστεία- Νηστήσιμες Συνταγές

Κατάλυση οίνου και ελαίου γίνεται τα Σαββατοκύριακα.

Κατάλυση ιχθύος, δηλαδή μπορούμε να φάμε ψαρικά, γίνεται στις 6 Αυγούστου, την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Αν η 15η Αυγούστου πέφτει Τετάρτη ή Παρασκευή, τότε γίνεται κατάλυση ιχθύος.

Γαριδοσαλάτα με ζυμαρικά

Νηστίσιμα

Υλικά

500 γρ. γαρίδες, βρασμένες και καθαρισμένες
500 γρ. ζυμαρικά (βίδες ή πένες)
3 ώριμα αβοκάντο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
250 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα ή μικρά ντοματίνια
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια
3 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
3-4 σταγόνες ταμπάσκο (προαιρετικά)
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας άνηθο ή μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.

Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια με τις γαρίδες.

Καθαρίζουμε τα αβοκάντο, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, τις περιχύνουμε με το μισό χυμό λεμονιού και τις προσθέτουμε στα ζυμαρικά μαζί με τις ντομάτες.

Χτυπάμε στο μπλέντερ τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού μαζί με το ελαιόλαδο, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το ταμπάσκο, τον άνηθο ή το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.

Περιχύνουμε τη σάλτσα στη σαλάτα ανακατεύοντας, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και σερβίρουμε.

Ελιόψωμο μυρωδάτο

Νηστίσιμα

Υλικά

2 ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια του τσαγιού πράσινες και μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
7 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι σκληρό για ψωμί
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 κουταλάκια του γλυκού ξερή μαγιά
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κουταλιές της σούπας κόλιανδρος ή δυόσμος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, έως ότου μαλακώσουν.

Ψιλοκόβουμε τις ελιές και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τα αρωματικά μαζί με τα τηγανισμένα κρεμμύδια και ρίχνουμε μέσα λίγο λίγο 2 φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό ανακατεύοντας συγχρόνως.

Ζυμώνουμε προσθέτοντας ακόμα λίγο χλιαρό νερό, αν η ζύμη είναι σκληρή, μέχρι να γίνει μαλακιά και ελαστική χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά.

Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρό μπολ, τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και βουτυρώνουμε ελαφρά δύο ταψιά.

Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη μοιράζουμε σε δύο μέρη.

Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε καρβελάκι ή σε μακρόστενη φραντζόλα και βάζουμε στα ταψιά.

Σκεπάζουμε με λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χαράζουμε την επιφάνεια των ψωμιών με μαχαίρι σε 2-3 σημεία και ψήνουμε στο φούρνο για 50 περίπου λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν και, όταν τα χτυπάμε, να ακούγεται ένας κούφιος ήχος.

Τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Σημειώσεις
Αν θέλουμε, αντί για τα φρέσκα μυρωδικά, βάζουμε στη ζύμη ξερά μυρωδικά, όπως μαντζουράνα ή δενδρολίβανο ή ρίγανη.

Επίσης μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γεύση του ελιόψωμου με λίγες ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.