Αναλυτικά, δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ένταξης των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2018, στην ευνοϊκή ρύθμιση των «120 δόσεων», έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Να σημειωθεί ότι η πόρτα για τη ρύθμιση είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2019. Προσοχή όμως, η διάταξη δεν αφορά το σύνολο των οφειλετών. Αφορά τους μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που είχαν προχωρήσει στον επανυπολογισμό των εισφορών τους και κατά συνέπεια τη μείωση των οφειλόμενων ποσών, δεν είχαν όμως ενταχθεί στη β΄ φάση της διαδικασίας, ήτοι δεν είχαν υποβάλει αίτηση ρύθμισης προς το ΚΕΑΟ.

Αγρότες. Με άλλη διάταξη, ανοίγει ο δρόμος για επίσπευση της διαδικασίας συνταξιοδότησης σε αγρότες που έως το 2016 ήταν και ελεύθεροι επαγγελματίες, σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων. Ακόμη κι αν ο χρόνος ασφάλισής τους για το διάστημα αυτό αμφισβητείται από τον πρώην ΟΑΕΕ, η τροπολογία έρχεται και ξεκαθαρίζει ότι ο χρόνος λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, οι εισφορές δεν επιστρέφονται, εφόσον δεν έχει εκδοθεί απόφαση διαγραφής και τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΑΕΕ, βεβαιωμένες ή μη, που έχουν προκύψει διαγράφονται και δεν αναζητούνται. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη εφαρμόζεται και επί των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εκκρεμών υποθέσεων αμφισβητήσεων ενώπιον αρμόδιων διοικητικών οργάνων.

• Δημόσιοι υπάλληλοι. Με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, δίνεται λύση σε ένα ακόμη χρονοβόρο βήμα έκδοσης της σύνταξης, των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς προβλέπεται ότι το δελτίο ατομικής και υπηρεσιακής κατάστασης (ΔΑΥΚ), το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την οριστική παραλαβή της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης απονομής εφάπαξ παροχής, θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τον αρμόδιο υπάλληλο της υπηρεσίας από την οποία αποχωρεί ο ασφαλισμένος. Θα οριστικοποιείται από τον κατά περίπτωση προϊστάμενο του αρμόδιου υπαλλήλου και δεν θα απαιτείται καμία επιπλέον επιβεβαίωση των δεδομένων από φυσικά παραστατικά για την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης και απόφασης εφάπαξ παροχής.

• Αύξηση ορίου οφειλών. Επίσης, αυξάνεται το όριο οφειλών που μπορεί να έχουν οι μη μισθωτοί προκειμένου να λάβουν σύνταξη. Συγκεκριμένα, ορίζονται οι 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους (για αυτούς ίσχυαν οι 15.000 ευρώ) και οι 6.000 ευρώ για τους αγρότες (ίσχυαν οι 4.000 ευρώ).

Με άλλη διάταξη τροποποιείται εκ νέου ο χρόνος έναρξης δικαιώματος σύνταξης και ορίζεται την πρώτη ημέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία αυτή πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

• Προσωρινή σύνταξη. Τέλος, καθίσταται υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη για όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους μη μισθωτούς, αγρότες ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ αλλά και όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση, είτε έχουν υποβάλει χειρόγραφη είτε ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης.

Δικηγόροι με τουλάχιστον τριετή άσκηση επαγγέλματος και λογιστές – φοροτεχνικοί Α΄ τάξης θα μπορούν να συμπράττουν στη διαδικασία απονομής συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ), σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα. Η αμοιβή τους θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη και θα καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ. Θα προηγηθεί η πιστοποίηση και η εκπαίδευσή τους και η ένταξή τους σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο πιστοποιημένων συνεργατών, απ’ όπου θα μπορεί ο ασφαλισμένος να επιλέγει.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως, προκειμένου ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές να ριχτούν στη μάχη της έκδοσης των νέων συντάξεων αλλά και της εκκαθάρισης του «στοκ» των παλαιών, που ξεπερνούν τις 300.000. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα, με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης να εκτιμούν ότι δύσκολα θα λειτουργήσει αποτελεσματικά, καθώς καλείται ένας ιδιώτης, δικηγόρος ή λογιστής να διεκπεραιώσει διαδικασίες στις οποίες σήμερα εμπλέκονται ακόμη και 40 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης πάντως δηλώνει αποφασισμένος να ρίξει στον… πόλεμο όλα τα όπλα, είτε αυτά είναι επιπλέον μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ είτε προσλήψεις μόνιμων και συμβασιούχων είτε αγορά 1.700 κομπιούτερ, είτε βέβαια η αξιοποίηση ιδιωτών που θα βοηθήσουν με την εμπειρία τους.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.