Από τα μέσα του τρίτου δεκαημέρου του Μαρτίου 2022 έχει πάψει ο επίσκοπος Δορυλαίου, ηγούμενος της Πατριαρχιακής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων, Δαμασκηνός να είναι πρωτοσυγκελλεύων στη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Η απόφαση ελήφθη από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό και, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστοποιήθηκε εγγράφως στον επί έντεκα συναπτά έτη στενότερο συνεργάτη του.

Κτηματοεμπορική
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετική εκπεφρασμένη βούληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η οποία είχε ανακοινωθεί εντός του 2021, αρχικά στον Επίσκοπο Δορυλαίου, σε ταξίδι του τελευταίου στο Φανάρι. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος είχε εκφράσει τη βούλησή του εκ νέου στον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου και στον Επίσκοπο Δορυλαίου, κατά τη διάρκεια κοινής συνάντησής του μαζί τους στην Κωνσταντινούπολη, τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αιτιολόγησε τη βούλησή του, λέγοντας πως από τη στιγμή που ο κ. Δαμασκηνός «αναβαθμίστηκε», στις 26 Νοεμβρίου 2019 έγινε ηγούμενος της Πατριαρχιακής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων και την επομένη -27/11/2019- εξελέγη επίσκοπος Δορυλαίου (χειροτονήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2019 από τον ίδιο τον κ.κ. Βαρθολομαίο), δεν θα έπρεπε να παραμένει στη θέση του πρωτοσυγκελλεύοντος.

Ένα ερώτημα που ασφαλώς ανακύπτει είναι γιατί, τελικά, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου αποφάσισε να κάνει πράξη, πριν από λίγες ημέρες, τη βούληση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Βρέθηκε αντικαταστάτης, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα πρωτοσύγκελλου το επόμενο χρονικό διάστημα ή συνέβη κάτι άλλο;

Από το ρεπορτάζ δεν προκύπτει ότι έχει βρεθεί αντικαταστάτης, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Θυμίζουμε ότι τη θέση του πρωτοσύγκελλου μιας Μητρόπολης καταλαμβάνει αρχιμανδρίτης.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που προκύπτουν από ανθρώπους οι οποίοι είναι κοντά στην τοπική Εκκλησία, ο επίσκοπος Δορυλαίου, ηγούμενος της Πατριαρχιακής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων, Δαμασκηνός είχε παύσει, με πρωτοβουλία του, τις τελευταίες λίγες εβδομάδες να παραμένει το ίδιο ενεργά δραστήριος σε ό,τι αφορά στα καθήκοντα τού πρωτοσυγκελλεύοντος, με αποτέλεσμα ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση, δεδομένης και της βούλησης του Οικουμενικού Πατριάρχη που παρέμενε ισχυρή έως και την ημέρα που ελήφθη η απόφαση.

Οι ίδιοι άνθρωποι, που γνωρίζουν αρκετά καλά τα εσωτερικά της τοπικής Εκκλησίας, σημειώνουν ότι η σχέση των δύο ανδρών ήταν, επί σειρά ετών, σχέση «πατέρα – γιου» και εκφράζουν την πεποίθηση ότι σε αυτό το επίπεδο θα παραμείνει και το επόμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης «αρνητικής» εξέλιξης, η οποία δημιουργεί ομολογουμένως νέα δεδομένα στη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου μετά από έντεκα χρόνια.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.