Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πολιούχου της πόλεως των Αθηνών, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Παπασταύρου, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Τόσο η αγρυπνία όσο και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος καθημερινών δράσεων και εκδηλώσεων του Ναού, με τον γενικό τίτλο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει».

Ο άγιος, ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στο κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου. Και όπως παρατήρησε ο π. Αθανάσιος, είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος της προσεγγίσεως του αγίου Διονυσίου στον Απόστολο Παύλο.
Όπου σε αντίθεση με τους άλλους που τον χλεύαζαν, ειδικά για το κήρυγμα του περί της αναστάσεως των νεκρών, ο άγιος με ορισμένους ακόμη φέρθηκαν προσεκτικά και μίλησε στην καρδιά τους ο ίδιος ο Θεός.
Ο λόγος που απηύθυνε ο Απόστολος Παύλος στους Αθηναίους από τον Άρειο Πάγο ήταν χαρακτηριστικός και πολύ συνοπτικός. Τους πλησίασε με τον τρόπο που αυτοί ήθελαν. Άγγιξε στην αρχή την φιλοσοφική διάνοια τους και μάλιστα τους εντυπωσίασε.

Ο Απόστολος τους αποκάλυψε ότι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν στον Χριστό είναι γένος Του. Είναι το γένος των χριστιανών που αποδέχθηκαν τον λόγο Του και την διδασκαλία Του και βαπτίστηκαν στο όνομα της Αγίας Τριάδος.
Εκείνοι που με συνέπεια και σε συνέχεια, πορεύθηκαν και πορεύονται στην παρούσα ζωή.
«Είμαστε το γένος του Χριστού, το σώμα Του, η Εκκλησία Του. Αυτά αποκαλύπτει ο θείος Απόστολος σε αυτόν τον συγκλονιστικό και τόσο περιεκτικό λόγο του προς τους Αθηναίους.»
Κι ενώ τον άκουγαν με κάποια προσοχή, συνέχισε ο π. Αθανάσιος, όταν τους μίλησε περί της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού και της αναστάσεως των νεκρών, αυτοί όντες ειδωλολάτρες, τον χλεύασαν…
Αλλά οι ευλογημένες ψυχές του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, της αγίας Δαμάλεως και των άλλων, των λίγων που τους ακολούθησαν, ήταν εκείνες που γέμισαν από το κήρυγμα του θείου Αποστόλου, πίστεψαν, βαπτίστηκαν και μάλιστα ο άγιος Διονύσιος ανεδείχθη Επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών.
Αυτήν την παρρησία και ομολογία του, την βράβευσε ιδιαιτέρως ο Θεός και σε αυτή τη γη. Γιατί εκτός των αγίων Αποστόλων, ήταν μέσα στους τρεις που παρευρέθηκαν, «αρπαγέντες εν νεφέλαις», στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Και όπως τόνισε ολοκληρώνοντας:
«Ύψιστη τιμή για τον άγιο Διονύσιο, αποτελούν όχι μόνο τα συγκλονιστικά θεολογικά συγγράμματα του, μέσα στα οποία αποκαλύπτει μυστήρια, όπως οι τάξεις των επουρανίων δυνάμεων, αλλά κυρίως η θυσία του για την αλήθεια του ευαγγελίου, όπου στο τέλος έδωσε το αίμα του για τον Χριστό.
Είναι μέγας ιερομάρτυρας και με το αίμα του ποτίστηκε η Αθήνα και όλο το λεκανοπέδιο. Με το αίμα του καθιερώθηκε, γιατί αυτή ήταν η σφραγίδα του»

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.