Το Σάββατο 19/10, ημέρα της εορτής τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Ιλίου κ. Αθηναγόρου και Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ. Συλλειτούργησαν επίσης κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως καθώς και άλλων Μητροπόλεων, ενώ παρέστη μεγάλος αριθμός κληρικών, μοναχών και μοναζουσών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, ο οποίος εξήρε την διαχρονικότητα και το μεγαλείο της Εκκλησίας τονίζοντας ότι αυτό βρίσκεται στην καθημερινή ζωή μέσω της μετοχής στις διάφορες εκφάνσεις της εκκλησιαστικής ζωής, στις εκκλησιαστικές τέχνες, στην ενοριακή ζωή κ.λπ. Μερικοί όμως σημερινοί χριστιανοί, σημείωσε, δυσκολεύονται να δεχθούν την δομή της εκκλησιαστική ζωής και «ενώ είναι στρατιώτες προσπαθούν να γίνουν στρατηγοί, ενώ είναι πρόβατα λογικά της ποίμνης του Χριστού, προσπαθούν να υποκαταστήσουν τους ποιμένες.

Και έτσι αρχίζει μια αμφισβήτηση της ιεραρχίας, των απόψεων της Εκκλησίας… ακόμα και του ορθού φρονήματος των επισκόπων». Αυτή όμως η προσπάθεια θυμίζει Προτεσταντισμό, αφού εκεί αμφισβητήθηκε και καταργήθηκε η έννοια της εκκλησιαστικής ιεραρχίας. Έτσι η παρουσία των ιεραρχών στην εορτή του Μητροπολίτου Εδέσσης, δεν αποτελεί απλή πράξη φιλοφρονήσεως, αλλά συμμετοχή στην τιμή του Επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας και προσπάθεια αντλήσεως από τα χαρίσματα και την προσωπικότητα του εορτάζοντος προς ωφέλειαν και παραδειγματισμό.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Εδέσσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, οι βουλευτές Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Β. Βασιλειάδης και Θ. Τζάκρη, ο Διοικητής της 2ας ΜΚ Μεραρχίας Υποστράτηγος Δ. Κωνσταντάκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.