Η Ενορία Αγίου Πέτρου Γκέρετσριντ, κοντά στο Μόναχο, εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες των 400 ελληνορθοδόξων πιστών, που ζουν στη πόλη αυτή και στη γύρω περιοχή. Η Ευαγγελική εκκλησία της πόλης διαθέτει τον ευαγγελικό ναό του Αγίου Πέτρου, ήδη πάνω από 40 χρόνια, για να εκκλησιάζονται εκεί οι Έλληνες Ορθόδοξοι. Δεν υπάρχει μόνιμος ορθόδοξος ιερέας και εφημέριος στην Ενορία αυτή και για το λόγο αυτό κληρικοί από την Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου μεταβαίνουν δύο φορές το μήνα στη πόλη Γκέρετσριντ για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των ιερών μυστηρίων.

Επειδή κάθε Κυριακή και μεγάλη εορτή οι ευαγγελικοί πιστοί τελούν τις ακολουθίες τους στον ευαγγελικό ναό, για το λόγο αυτό είναι υποχρεωμένοι οι ορθόδοξοι ιερείς, το εκκλησιαστικό Συμβούλιο και η Ορθόδοξη Διακονία (Ομάδα Γυναικών) να μεταφέρουν σε κάθε ορθόδοξη ιεροπραξία και να τοποθετούν στο ναό το ιερό Τέμπλο, τις εικόνες, τα κηροπήγια και τα ιερά Σκεύη και μετά την τέλεση των ακολουθιών να τα επαναφέρουν σε χώρο φύλαξης, εντός του ναού.

Στην Ενορία αυτή υπηρετεί αμισθί, από πολλών ετών, ως εκκλησιαστικός Επίτροπος και ως ιεροψάλτης ο ευλαβέστατος κ. Πέτρος Μαστορίδης. Ο κ. Μαστορίδης είναι υπάλληλος γερμανικής τράπεζας και ασχολείται με ιδιαίτερο μεράκι και αυτοθυσία για την καλή λειτουργία της Ενορίας της πόλης Γκέρετσριντ, όπου και διαμένει με τη σύζυγό του και τα τρία τέκνα του. Επίσης μετέχει και στη Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου.

Η εθελοντική αυτή πολυετής διακονία του κ. Μαστορίδη δεν θα υπήρχε όμως χωρίς την αμέριστη, αγὀγγυστη, θυσιαστική και ολοπρόθυμη στηρικτική προσφορά της συζύγου του, της Κωνσταντίνας Μαστορίδη-Καραγεωργάκη.

Με τα τρία χαριτωμένα τέκνα της ευρίσκεται σε κάθε ιεροπραξία δίπλα στο σύζυγό της και στο πλευρό του ιερέα, και φροντίζει μαζί με τις κυρίες της Διακονίας για τη διαμόρφωση του ευαγγελικού ναού σε ορθόδοξο τόπο και τρόπο λατρείας και ιδιαίτερα τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και σε άλλες εορτές της Ενορίας. Με άγρυπνο μάτι „επισκοπεί“ να γίνουν τα πάντα σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, επωμιζόμενη φροντίδες του ιερέα και του ψάλτη συζύγου της, για να τελούν εκείνοι απερίσπαστα τις ιερές ακολουθίες.

Η κ. Μαστορίδη, η οποία ομιλεί άπταιστα γερμανικά και εργάζεται ως ρεφλεξολόγος, προέβη και σε μια ενέργεια που της επιτρέπει να κινείται στο γερμανικό περιβάλλον με περισσότερη ευελιξία για το καλό της εκεί παροικίας μας. Ζήτησε και έλαβε τη γερμανική υπηκοότητα, χωρίς βεβαίως να απολέσει την ελληνική υπηκοότητα, εφαρμόζοντας το σχετικό νόμο που ισχύει σ΄όλη τη Γερμανία.

Προ ολίγων ημερών η Βαυαρική Κυβέρνηση προσκάλεσε σε επίσημη Δεξίωση στην Αυτοκρατορική Αίθουσα των Ανακτόρων Μονάχου, αλλοδαπούς συμπολίτες που έλαβαν προφάτως τη γερμανική υπηκοότητα, μεταξύ αυτών και την κ. Κωνσταντίνα Μαστορίδη. Σημειωτέον ότι και ο σύζυγος της Κωνσταντίνας, ο κ. Πέτρος Ματορίδης έχει λάβει και τη γερμανική υπηκοότητα, για λόγους όμως πρακτικούς προσκλήθηκαν στη Δεξίωση αυτή μόνο μεμονωμένα πρόσωπα και όχι ζεύγη. Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και επίσημοι εκπρόσωποι της Βαυαρικής κοινωνίας. Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσώπησε ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχεσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης, που υπηρέτησε επί σειρά ετών ως εφημέριος την Ενορία Αγίου Πέτρου Γκέρετσριντ και συνδέεται πνευματικά και φιλικά με την οικογένεια Μαστορίδη, συνόδευσε στη Δεξίωση την κ. Κωνσταντίνα Μαστορίδη και τη συνέστησε στον οικοδεσπότη Βαυαρό Υπουργό Εσωτερικών κ. Joachim Herrmann και σε άλλους βαυαρούς επισήμους ως πολύτιμο συνεργό της Εκκλησίας μας στο Γκέρετσριντ.

Ο Βαυαρός Υπουργός Εσωτερικών καλοσώρισε τους προσκεκλημένους και τους ευχαρίστησε για την απόφασή τους να ενσωματωθούν, με τη πολιτογράφησή τους, ευρύτερα στη γερμανική κοινωνία, τους παρώτρυνε να λάβουν ενεργό μέρος στα πολιτικά δρώμενα και να εμπλουτίσουν τη χώρα αυτή με τον πολιτιστικό θησαυρό των χωρών από όπου προέρχονται.

Η πολιτογράφηση της κ. Κωνσταντίνας Μαστορίδη, που έλαβε χώρα μετά από προφορικές και γραπτές εξετάσεις, αποτελεί μια επίσημη αναγνώριση από τη Βαυαρική Πολιτεία των ικανοτήτων της να μετέχει με ευθύνη, με άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσης, με καινοτόμες ιδέες και με επιτυχημένη ενσωμάτωση στη διαμόρφωση συνθηκών για μια ευημερούσα Βαυαρία, προς το καλό όλων των κατοίκων της, ημεδαπών και αλλοδαπών.

Ο Βαυαρός Υπουγός ευχαρίστησε ιδιαίτερα και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση για τη παρουσία του στην εκδήλωση, για τη συνοδεία και παρουσίαση της κ. Μαστορίδη και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι πολλοί συμπατριώτες μας πολιτογραφούνται και ως γερμανοί πολίτες, χωρίς να χάσουν την ελληνική υπηκοότητα. Έτσι διευκολύνονται σε πολλές πτυχές της καθημερινής τους ζωής, στο χώρο εργασίας τους και στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου που ζουν και μπορούν να δράσουν εθελοντικά με περισσότερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα και σε θέματα που άπτονται των ελληνοβαυαρικών σχέσεων.

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.