Γράφει η Μητρόπολη Φθιώτιδος

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας χοροστάτησε και ωμίλησε την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναλύσας το Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας σχολίασε εκτενώς την προτροπή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου: «ὡς τέκνα φωτὸς περιπατεῖτε·( Εφ. Ε΄,8).

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εις τα μέλη της Ενορίας και τους παρευρισκομένους πιστούς καλά Χριστούγεννα και παντοτινή την ευλογία του Κυρίου στην ζωή τους.

Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού παρέθεσε κέρασμα στο παρακείμενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Στις 11:00 το πρωί ο Σεβασμιώτατος μετέβη κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νικολάου Σταυρογιάννη στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας προκειμένου να τελέσει τρισάγιο και να παραστεί στη επίσημη και λαμπρή τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του αειμνήστου Δημάρχου Λαμιέων Ιωάννου Παπασιοπούλου, στην οποία συμμετείχαν οι Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές του τόπου, καθώς και πλήθος πολιτών.

Αρχικά ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τρισάγιο έμπροσθεν της μπρούτζινης προτομής του αειμνήστου Δημάρχου Λαμιέων Ιωάννου Παπασιοπούλου, την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Γιώργος Χατζάκης και κοσμεί, πλέον, την είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας, το οποίο οραματίστηκε και υλοποίησε ο ίδιος.

Η ημέρα αυτή είναι επετειακή καθώς στις 3 Δεκεμβρίου 1961 έγιναν τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας από τον ίδιο τον Δήμαρχο Ιωάννη Παπασιόπουλο.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νικολάου Σταυρογιάννη, της κ. Καλλιόπης Παπασιοπούλου, κόρης του αείμνηστου Δημάρχου και η ομιλία για τη ζωή και το έργο του από τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπικότητα του μακαριστού Δημάρχου χαρακτηρίζοντας τον ως ένα οραματιστή Δήμαρχο. «56 χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την Κυριακή που ο Δήμαρχος της πόλης Ιωάννης Παπασιόπουλος εγκαινίαζε το Δημοτικό Θέατρο, ένα κτίριο- κόσμημα που κατασκευάστηκε επί Δημαρχίας του αναμορφωτή της νεώτερης Λαμίας, του μεταρρυθμιστή πολιτικού Ιωάννη Παπασιόπουλου σε σχέδια του σπουδαίου αρχιτέκτονα της γενιάς του μεσοπολέμου και μαθητή του Λε Κορμπυζιέ, του Λαμιώτη Κίμωνα Λάσκαρη.

Ένα έργο που αποτέλεσε κορυφαίο επίτευγμα στην κατεύθυνση αναβάθμισης της πόλης που έβγαινε λαβωμένη από τη Γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο και χρειάζονταν τεράστια αποθέματα ψυχής για να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί, αποθέματα που εκπορεύονταν από την απέραντη αγάπη του αείμνηστου Δημάρχου για τη γενέτειρά του.

Ανιδιοτελή αγάπη που τον ώθησε στη διεκδίκηση της Δημαρχίας επί δύο τετραετίες κατά τις οποίες λειτούργησε δημιουργικά και με όραμα για την ανάπτυξη της Λαμίας, οργανώνοντας τις υποδομές της, αναβαθμίζοντας τον πολιτιστικό της χαρακτήρα και επιλύοντας προβλήματα σε εποχές δύσκολες πολιτικά και οικονομικά.

Παρέλαβε την Λαμία ένα μικρό Δήμο και μετά από σκληρή, μεθοδική και αποδοτική δουλειά, την παρέδωσε μια σύγχρονη πόλη- υπόδειγμα Δήμου σε πολλούς τομείς.

Ο Δήμος Λαμιέων, αισθανόμενος το ανεκπλήρωτο χρέος του, με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, τιμά, αν και καθυστερημένα, τον οραματιστή Δήμαρχο Ιωάννη Παπασιόπουλο, κάνοντας σήμερα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, εδώ, στο χώρο που βρίσκεται μπροστά στο κορυφαίο δημιούργημά του, το Δημοτικό Θέατρο, όπου εδώ και 56 χρόνια φιλοξένησε στη σκηνή του μεγάλους ηθοποιούς και θιάσους, προβλήθηκαν στην οθόνη του πολύ γνωστές και βραβευμένες ταινίες, κόσμησαν το φουαγιέ του εκθέσεις σπουδαίων καλλιτεχνών, στη δε κατάλληλα εξοπλισμένη αίθουσά του δόθηκαν σημαντικές συναυλίες και διαλέξεις που συνέβαλλαν καθοριστικά στην πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση του τόπου μας. Δεσμευόμενοι, παράλληλα, ότι θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε και τα επόμενα χρόνια το Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας ως «Ναόν της Τέχνης και των Γραμμάτων.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του οραματιστή Δημάρχου Ιωάννη Παπασιόπουλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρογιάννης.

Η λαμπρή τελετή των αποκαλυπτηρίων ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας.

Παρέστησαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Μιχελής και Δημήτριος Βέττας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος, οι πρώην Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Γεώργιος Ντελλής και κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς καθώς και αρκετοί κάτοικοι της Λαμίας.

Αρχιερατική χοροστασία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Λαμίας Αρχιερατική χοροστασία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Λαμίας Αρχιερατική χοροστασία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Λαμίας Αρχιερατική χοροστασία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Λαμίας Αρχιερατική χοροστασία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Λαμίας Αρχιερατική χοροστασία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Λαμίας Αρχιερατική χοροστασία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Λαμίας

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.