Στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς χοροστάτησε κατά την ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

Ο Μακαριώτατος έψαλε τον κανόνα του Ακαθίστου Ύμνου και στη συνέχεια απήγγειλε τους συγκινητικούς οίκους της τελευταίας στάσης των Χαιρετισμών, με τους οποίους ολοκληρώνεται η τμηματική απαγγελία τους στις ορθόδοξες εκκλησίες μας.

Στη συνέχεια κήρυξε στο πολυπληθές εκκλησίασμα τον Θείο Λόγο και επικεντρώθηκε στην ενάρετη βιοτή της Παναγίας μας, ως της «πύλης τῆς σωτηρίας», η οποία έζησε σε περίοδο όπου κυρίαρχος ήταν ο Νόμος. Αντίθετα, είπε ο Μακαριώτατος, η πρώτη Εύα, ζούσε και απολάμβανε τον Παράδεισο και με την εγωκεντρική στάση της οδηγήθηκε στην πτώση από τη Βασιλεία του Θεού.

«Πύλη Θεού, άρα και σωτηρίας η Παναγία μας. Ένας λόγος που μας υπενθυμίζει το ύψιστο γεγονός ότι η Παναγία μας, βρίσκεται ανάμεσα στον Θεό και τους ανθρώπους και πως κανείς δεν μπορεί να φθάσει στο Θεό, αν δεν περάσει από αυτή την Πύλη της Θείας Χάριτος. Οι προσωπικές ενοχές μας είναι, πολλές φορές, το απροσπέλαστο εμπόδιο για να απευθυνθούμε απευθείας στον Θεό.

Ενώ στην Παναγία μας έχουμε περισσότερο θάρρος. Την βλέπουμε να μας στηρίζει και να μας προστατεύει. Σ΄ αυτήν πλησιάζουμε πιο εύκολα και πιο άμεσα, ως προερχομένην εξ ανθρώπων, για να πάρουμε κουράγιο και θάρρος να συνεχίσουμε την ανηφορική πορεία της ζωής μας.

Σε μια εποχή δύσκολη, χρεωκοπημένη και γεμάτη ανακατατάξεις, όπου εν μέσω παγίδων πολλών παρεκκλίνουμε και απομακρυνόμαστε από το φως της αληθινής ζωής, με διάθεση απιστίας και αμφιβολίας, με παγίδες και εμπόδια, άμεση αλλά και προσιτή η βοήθεια της Θεοτόκου έρχεται σαν σωσσίβιο στις κρίσιμες ώρες και στιγμές μας.

Σύμφωνα με τον υμνολογικό και θεολογικό λόγο της Εκκλησίας η Παναγία μας είναι η θεία είσοδος των σωζομένων. Είναι η Μητέρα του Θεού του Υψίστου αλλά και η δική μας Μητέρα που πρόθυμα και ολόκαρδα κάνει ότι έκανε και ο Υιός της με σκοπό τη δική μας σωτηρία.

Και ο άνθρωπος δεν πρέπει να απογοητεύεται όταν βλέπει το πλήθος των αμαρτιών που κατακλύζουν τον κόσμο, αλλά αντιθέτως να έχει το σθένος να στέκεται αμετακίνητος στις επάλξεις, με εντονότερη προσευχή και πίστη στον Θεό κι έχοντας ως εφόδιο τον λόγο του Αποστόλου Παύλου «οὗ δὲ ἐπλεόνασεν ἡ ἁμαρτία, ὑπερεπερίσσευσεν ἡ Χάρις» να μην απελπίζεται.

Να μην αποθαρρυνόμαστε. Δυνατή ή αμαρτία; Αλλά πιο δυνατή ή χάρις. Αυτά τα δυο παλεύουν μέσα στην ανθρώπινη καρδιά. Ποιός θα νικήσει; Η αμαρτία; Όχι. Η αμαρτία δεν νικά. Όσο κι αν πλεονάζει, όσο κι αν η κοινωνία μας βασανίζεται, δεν θα νικήσει η αμαρτία· θα νικήσει η Χάρις».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.