Μια σημαντική εκκλησία η μοναδική τοιχογραφημένη στην περιοχή των Λιβαδίων Μυλοποτάμου, ξεκίνησε ν’ αποκαθιστά με αυτεπιστασία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, μέσω ενός έργου που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» – ΟΧΕ_UNESCO, με στόχο να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία, αλλά και ν’ αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής.

Το έργο «Αποκατάσταση ναού Μιχαήλ Αρχαγγέλου και Ευαγγελισμού, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου του και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου» έχει προϋπολογισμό 212.400 ευρώ.

Ο δίκλιτος με νάρθηκα ναός των Μιχαήλ Αρχαγγέλου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρίσκεται στον οικισμό Λιβάδια Μυλοποτάμου σε απόσταση 42 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου, στις υπώρειες του Ψηλορείτη, Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Η σημερινή του μορφή του ναού είναι αποτέλεσμα διαδοχικών επεμβάσεων σε ένα μονόχωρο τοιχογραφημένο ναό του πρώιμου 14ου αι.Ο δίκλιτος με νάρθηκα ναός των Μιχαήλ Αρχαγγέλου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρίσκεται στον οικισμό Λιβάδια Μυλοποτάμου

Στον ύστερο 14ο- πρώιμο 15ο αι. προστέθηκε ο νάρθηκας, ο οποίος και τοιχογραφήθηκε και πιθανόν στο α’ μισό του 15ου αι. προστέθηκε το βόρειο κλίτος.

Στην είσοδο του νάρθηκα βρίσκεται το οικόσημο της μεγάλης αρχοντικής οικογένειας των Καλλεργών. Στο αρχικό κλίτος διασώζονται σκηνές από τον χριστολογικό κύκλο και μορφές αγίων.

Στον νάρθηκα σκηνές από τη ζωή του Χριστού, το βίο του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και μεμονωμένες σπάνιες σκηνές, όπως η Ρίζα του Ιεσσαί.

Συγκεκριμένα προβλέπονται οι εξής εργασίες:Αποκαθίσταται ο μοναδικός τοιχογραφημένος ναός στα Λιβάδια Μυλοποτάμου
Στερέωση με αρμολόγημα τοιχοποιιών-στερέωση παλαιών εξωτερικών επιχρισμάτων-κατασκευή νέων στο νάρθηκα
Υποστύλωση του εσωτερικού του ναού-καθαίρεση των κεραμιδιών-εξυγίανση θόλων-επίστρωση με χειροποίητα κεραμίδια
Αποκατάσταση δαπέδων ναού
Τοποθέτηση νέων ξύλινων κουφωμάτων
Ηλεκτρολογική εγκατάσταση
Κατασκευή τέμπλων στα δύο κλίτη του ναού
Συντήρηση τοιχογραφιών
Διαμόρφωση άμεσου περιβάλλοντα χώρου του ναού.
Προσβάσιμος σε ΑμεΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που στο ναό γίνονται εργασίες αποκατάστασης ενώ με την ολοκλήρωση του, θα είναι προσβάσιμος και στα άτομα με ειδικές ανάγκες αφού όπως προβλέπεται θα τοποθετηθούν από την Εφορεία πινακίδας σήμανσης σε προσβάσιμο ύψος και για άτομα με αμαξίδιο ενώ θα είναι διαθέσιμη και σε γραφή Braille.

Ακόμα θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα για κωφούς ενώ θα είναι διαθέσιμο φυλλάδιο πληροφόρησης και σε γραφή Braille και εντύπου οδηγού.

ΠΑΤΡΙΣ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.