Τώρα με τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 τα συμπτώματα για μία ακόμα φορά αλλάζουν. Όπως μάλιστα λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης τα συμπτώματα αρχίζουν να αφορούν και άλλα συστήματα δείχνοντας ότι η λοίμωξη covid 19 έχει σταματήσει να είναι μία καθαρή αναπνευστική λοίμωξη και εξαπλώνει την επίδραση της και αλλού.

Στη διάρκεια των δυόμισι χρόνων της πανδημίας του κορονοϊού έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με αρκετές διαφορετικές μεταλλάξεις ανησυχίας (VOCs) και μεταλλάξεις ενδιαφέροντος (VOIs) που κατηγοριοποιήθηκαν έτσι από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC και το αντίστοιχο Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC και αρκετές φορές άλλαξε και η συμπτωματολογία με την οποία εκδηλωνόταν η λοίμωξη covid 19.

Στη δεδομένη συγκυρία όπου έχουν επικρατήσει οι υποπαραλλαγές της Ο2 και συγκεκριμένα η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5, στις περισσότερες χώρες και στην πατρίδα μας, παρατηρείται για μία ακόμα φορά αυτή η αλλαγή στα συμπτώματα που ηχούν το προειδοποιητικό καμπανάκι ότι μπορεί να είμαστε θετικοί στη λοίμωξη του κορονοϊού.

Η βαρύτερη συμπτωματολογία που οφειλόταν στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα σχετίστηκε με τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία προκάλεσε και το πανδημικό κύμα με τους περισσότερους θανάτους κατά την περίοδο των εμβολιασμών έναντι του κορονοϊού. Η λοίμωξη τότε εκδηλωνόταν με υψηλό πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια, συμπτώματα που σχετίζονται με την εκδήλωση covid πνευμονίας.

Η εικόνα αυτή άλλαξε όταν άρχισε να διαδίδεται το πρώτο στέλεχος Όμικρον στην κοινότητα το οποίο ήταν σαφώς λιγότερο λοιμογόνο σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα και προκαλούσε κυρίως συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό μακριά από τους πνεύμονες, όπως βήχα, έντονο πονόλαιμο, με πολλούς ασθενείς να αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν να καταπιούν, χωρίς όμως την εμφάνιση πυρετού. Η κόπωση και οι μυαλγίες ήταν συχνά φαινόμενα με την πρώτη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά η εικόνα των ασθενών παρέπεμπε περισσότερο σε ένα κλασικό κρυολόγημα, ενώ ευτυχώς δεν αναφερόταν αναπνευστική δυσχέρεια.

Τώρα με τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 τα συμπτώματα για μία ακόμα φορά αλλάζουν. Όπως μάλιστα λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης τα συμπτώματα αρχίζουν να αφορούν και άλλα συστήματα δείχνοντας ότι η λοίμωξη covid 19 έχει σταματήσει να είναι μία καθαρή αναπνευστική λοίμωξη και εξαπλώνει την επίδραση της και αλλού.

Από τη δική του μεριά ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εξηγεί ότι ένα πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα σε αυτές τις λοιμώξεις είναι ο έντονος πονοκέφαλος που διαρκεί μέρες ενώ επιστρέφει και ο πυρετός ο οποίος σε πολλούς ασθενείς είναι υψηλός δηλαδή κοντά στους 38o C ή και υψηλότερος. Επίσης καταγράφεται πολύ μεγάλη κόπωση και κακή διάθεση.

Κάθε ασθενής βιώνει τη λοίμωξη covid διαφορετικά ανάλογα και με το απόλυτα εξατομικευμένο προφίλ του: Από τι παθήσεις πάσχει, σε τι κατάσταση βρίσκεται, ποια είναι η ηλικία του, ενώ φαίνεται ότι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση και την τέταρτη δόση των εμβολίων έναντι του κορονοιού, στην πλειονότητα τους περνούν τη λοίμωξη ήπια. Φυσικά όπως ισχύει για κάθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις, με ασθενείς που θα ταλαιπωρηθούν για αρκετές μέρες κατά τις οποίες θα παραμείνουν στο σπίτι τους έχοντας έντονα συμπτώματα.

Με τη μεγάλη του κλινική εμπειρία ως μάχιμος γιατρός στο νοσοκομείο «Αττικόν» ο Στέλιος Λουκίδης επισημαίνει πως η δόση των εμβολίων που αποδείχτηκε η πολυτιμότερη όλων ήταν η τρίτη και προτρέπει τους ανθρώπους που είναι δικαιούχοι της τέταρτης δόσης να κάνουν και αυτόν τον αναμνηστικό εμβολιασμό.

Είναι γεγονός ότι τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή στο «οπλοστάσιο» μας και τα οποία σχεδιάστηκαν για τα πρώτα στελέχη του κορονοϊού που διαδόθηκαν στην κοινωνία δεν μπορούν να εμποδίσουν τη μετάδοση των νέων μεταλλάξεων οι οποίες κυκλοφορούν. Ωστόσο εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι του κινδύνου της σοβαρής νόσησης και του κινδύνου του θανάτου με το «σχήμα εφόδου» του εμβολιασμού να είναι 3δοσικό. Σε αυτό το πολύ σημαντικό συμπέρασμα καταλήγουν όλες οι απόψεις των ειδικών, ότι η τρίτη δόση είναι αυτή που «κλειδώνει» την υψηλή προστασία.

Από τη στιγμή της έναρξης των συμπτωμάτων – επειδή πάντα υπάρχουν άνθρωποι που θα κινδυνέψουν περισσότερο να νοσήσουν πιο σοβαρά και θα χρειαστεί να μεταφερθούν στο νοσοκομείο – είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο γιατρός.

Ειδικά οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω ηλικίας και υποκειμένων νοσημάτων πρέπει να επικοινωνήσουν από το πρώτη στιγμή με τον γιατρό τους ώστε να μπορέσουν να λάβουν τα αντιικά χάπια. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης θυμίζει ότι πέρα και συμπληρωματικά του εμβολιασμού έχουμε πια στη φαρέτρα μας τα αντιικά χάπια και στην πατρίδα μας έχουνε δοθεί 20.000 αντιικές θεραπείες σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, οι οποίοι χάρη σε αυτήν τη θεραπευτική προσέγγιση μπόρεσαν να περάσουν τη λοίμωξη στο σπίτι τους χωρίς να ταλαιπωρηθούν και χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο. Το κέρδος είναι διπλό γιατί εκτός της επιδείνωσης της υγείας του ασθενούς που συνεπάγεται η αναγκαιότητα της μεταφοράς του στο νοσοκομείο, μέσα στο νοσοκομείο έχουμε και τον εχθρό της μικροβιακής αντοχής, ο οποίος πολλές φορές ευθύνεται για τους ενδονοσοκομειακούς θανάτους.

Ωστόσο όπως ισχύει σε όλες τις φαρμακευτικές αγωγές, έτσι και με τα αντιικά χάπια είναι πάρα πολύ σημαντικό η θεραπεία να ξεκινήσει νωρίς. Για να είναι απολύτως δραστική η αντιική θεραπεία θα πρέπει να δοθεί τις πρώτες ημέρες της έναρξης των συμπτωμάτων, προτού προλάβει ο ιός και πολλαπλασιαστεί πολύ. Γι’ αυτό λοιπόν οι ασθενείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν τα συμπτώματα και να κάνουν ένα τεστ και να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους αφού παρατηρήσουν οτιδήποτε δεν είναι συνηθισμένο.

Οι συστάσεις των ειδικών για επαγρύπνηση, δηλαδή να χρησιμοποιούμε τη μάσκα μας όταν είμαστε με πολύ κόσμο ειδικά αν έχουμε εύθραυστη υγεία, να αποφεύγουμε στον βαθμό που μπορούμε τους συνωστισμούς, να παραμένουμε έξω και όχι σε κλειστούς χώρους, να μπαίνουμε στο σουπερμάρκετ με τη μάσκα ακόμα κι αν αυτό δεν επιβάλλεται από κανέναν, καθίστανται ακόμα πιο επίκαιρες από το γεγονός ότι οι καταγραφές των κρουσμάτων σε όλες τις χώρες ακολουθούν ανοδική τροχιά και στην πατρίδα μας φαίνεται να έχουν αυξηθεί τα περιστατικά περισσότερο από 41%.

Παράλληλα άρχισαν να αυξάνονται κατά 9% οι εισαγωγές ασθενών covid στα νοσοκομεία, ενώ υπάρχει κι άλλο ένα προειδοποιητικό σινιάλο κινδύνου: Ενώ οι νοσηλείες στις μονάδες εντατικής θεραπείες ακολουθούσαν τον τελευταίο καιρό μία συνεχόμενη πτωτική τροχιά, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έσπασε και πάλι το φράγμα των 100, προς τα πάνω αυτή τη φορά. Είχε προηγηθεί η σταδιακή αποκλιμάκωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών και η μετάβαση σε διψήφιο νούμερο με το φράγμα των 100 ασθενών σε ΜΕΘ να σπάει προς τα κάτω.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.