Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία των σχολείων (ακόμη και για το σύνολο των τάξεων του Λυκείου ή και του Γυμνασίου) είναι η δυνατότητα χρήσης πολλών αιθουσών, εξασφαλίζοντας έτσι την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας ανάμεσα στους μαθητές. Μάλιστα, έχουν υπάρξει σχετικές εισηγήσεις και για μειωμένες ώρες διδασκαλίες, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το «παράθυρο» μετάδοσης της νόσου.

SMS ΚΩΔΙΚΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ: Μαθηματικά μοντέλα

Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί η προχθεσινή τοποθέτηση του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρη Τσιόδρα, σύμφωνα με την οποίο τα παιδιά – ιδίως τα μικρότερα – δεν κινδυνεύουν από τη νόσο.

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο ρόλος της διασποράς της νόσου από τα παιδιά δεν φαίνεται να είναι σημαντικός».

Ειδικότερα και σύμφωνα με ειδικά μαθηματικά μοντέλα που εφαρμόζονται φαίνεται ότι το μέτρο που αφορούσε το κλείσιμο των σχολείων είχε μία επίδραση της τάξεως 15-20%, σε ό,τι αφορά το «φρένο» που μπήκε στη διασπορά της νόσου στην κοινότητα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα – με πιθανότερη ημερομηνία τη 4η Μαΐου – αναμένεται να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους στο κοινό μικρά καταστήματα (λιανικής) και άλλοι κλάδοι που παρέχουν υπηρεσίες – όπως είναι τα κομμωτήρια.

Εν τω μεταξύ, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε μείζον θέμα εξελίχτηκε η σύσταση σχετικά με τη χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους – όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί κλειστοί χώροι με έμφαση στις δομές υπηρεσιών υγείας.

Παρ’ όλα αυτά και δεδομένου του υψηλού κινδύνου μόλυνσης από τα προστατευτικά μέσα σε περίπτωση λανθασμένης χρήσης τους, οι επιστήμονες κρίνουν απαραίτητη τη χρήση μάσκας – αλλά και γαντιών σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος – από τους εργαζομένους.

Σε ό,τι αφορά τον γενικό πληθυσμό προκρίνεται η χρήση υφασμάτινης μάσκας, που σημειωτέον είναι επαναχρησιμοποιούμενη καθώς απολυμαίνεται εφόσον πλυθεί σε υψηλή θερμοκρασία (60 βαθμούς Κελσίου) με σαπούνι.

Ομως, όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, απαραίτητη κρίνεται η εκπαίδευση των πολιτών (π.χ. για τη χρήση αντισηπτικού πριν από την εφαρμογή της στο πρόσωπο).

Σε δεύτερο χρόνο και εφόσον η επιδημιολογική καμπύλη το… επιτρέψει, θα ανοίξουν οι χώροι εστίασης με προτεραιότητα σε εστιατόρια και καφετέριες που διαθέτουν εξωτερικού χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερος προβληματισμός επικράτησε και κατά τη χτεσινή σύσκεψη, σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, που αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο δύσκολη «εξίσωση» για το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.