Συνεπές προς την αποστολή του, το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου»(CEMES) προωθεί έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο θεολογικό λόγο που άπτεται της προφητικής μαρτυρίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας (άρθρο 2.2 του Καταστατικού).

Το CEMES έχει οργανώσει επί σειρά ετών διεθνή και διορθόδοξα Συνέδρια για τη λειτουργική αναγέννηση της Ορθοδοξίας και τη θέση των γυναικών στη ζωή της Εκκλησίας. Τα πρακτικά των Συνεδρίων αυτών είναι διαθέσιμα και έχουν αποσταλεί σε όλες τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Ο 24ος τόμος, της σειράς εκδόσεων του CEMES, αφιερωμένος στον Πρόεδρο επί τιμή του Κέντρου, ομότιμο καθηγητή Πέτρο Βασιλειάδη, έχει τίτλο “Χριστιανές γυναίκες στην Αγία Τράπεζα. Μελέτες για την αναβίωση του θεσμού των διακονισσών”, σε επιμέλεια Σπυριδούλας Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Αικατερίνης Δροσιά και Αντωνίας Κυριατζή.

Στο παράρτημα του τόμου παρατίθενται οι απόψεις του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ.κ. Ιερωνύμου, αποσπάσματα των οποίων παραθέτουμε:

“Ἡ Ἐκκλησία ποτέ δέν ἔπαυσε νά ἐνθαρρύνῃ τάς γυναῖκας πρός συμμετοχήν εἰς διακονήματα εἰς διαφόρους τομεῖς τοῦ πολυδιαστάτου ἔργου της καί νά ἀναζητῇ νέας δυνατότητας καί τρόπους διά καρποφόρον προσφοράν αὐτῶν εἰς τήν ἐκκλησιαστικήν ζωήν. Ἐν τῷ πνεύματι τούτῳ, φρονοῦμεν ὅτι πρέπει νά συνεχισθῇ ἡ προσπάθεια ἀναζωπυρώσεως τῆς τάξεως τῶν διακονισσῶν, μέ δεδομένον ὅτι, ἤδη ἀπό τῆς Ἀποστολικῆς ἐποχῆς, αἱ διακόνισσαι πολλά προσήνεγκον εἰς τήν οἰκοδομήν τῶν πιστῶν, τιμώμεναι ἰδιαιτέρως ὑπ᾽ αὐτῶν. Παρά τό γεγονός ὅτι κατά περιόδους ὁ θεσμός τῶν διακονισσῶν ἠτόνισε, δέν κατηργήθη ποτέ ἐπισήμως ὑπό τῆς Ἐκκλησίας”. (Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος)

“Είναι συχνά οι προκλήσεις των καιρών που ωθούν το Εκκλησιαστικό Σώμα να διερευνήσει ενδελεχώς και να αναδείξει τους θησαυρούς της Παραδόσεως, να γευθεί με πληρότητα τους γλυκούς καρπούς της Αλήθειας. Το θέμα της γυναικείας παρουσίας και συναφώς των Διακονισσών στην εκκλησιαστική ζωή, στη διακονία της αγάπης, στη Λατρεία, στην Ιερωσύνη ακόμη, άπτεται ασφαλώς της Αλήθειας. Δεν είναι μόνο η ιστορική αλήθεια που οφείλουμε να αποκαλύψουμε σχετικά, είναι την ίδια στιγμή η αλήθεια της Πίστεώς μας, η γνήσια ανθρωπολογία της Εκκλησίας, το μυστήριο της δημιουργίας του ανθρώπου και η οντολογία του φύλου, η πορεία προς τη σωτηρία στην προοπτική των Εσχάτων, η αληθής Εκκλησιολογία”. (Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος)

Ως CEMES είμαστε βέβαιοι πως η συνεπής με την εκκλησιαστική παράδοση θεολογική έρευνα μπορεί να συμβάλει στην ορθόδοξη μαρτυρία με τρόπο ώστε να αναδεικνύεται η προφητική φύση του Ευαγγελίου του Χριστού και η ενεργός λειτουργική συμμετοχή όλου του σώματος των βαπτισμένων στα αγαθά της Βασιλείας.

Το ΔΣ του CEMES

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.