Αλλαγή στην πολιτική όσον αφορά τις λειτουργίες σε εκκλησίες στα κατεχόμενα αποφάσισε το παράνομο υπουργείο Εξωτερικών των κατεχομένων. Συγκεκριμένα, εκτός από τις εκκλησίες του Αποστόλου Αντρέα στο Ριζοκάρπασο, του Αποστόλου Βαρνάβα στην Αμμόχωστο και του Αγίου Μάμα στη Μόρφου, στις υπόλοιπες θα τελούνται θρησκευτικές λειτουργίες μόνο μία φορά το χρόνο.

 Ο λεγόμενος Υπουργός, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ανέφερε στην τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας προχθές, Σάββατο, ότι στις εκκλησίες του Αποστόλου Αντρέα, του Αποστόλου Βαρνάβα και του Αγίου Μάμα θα τελούνται λειτουργίες όποτε ζητηθεί. Στις υπόλοιπες εκκλησίες, είπε, θα τελούνται λειτουργίες μόνο μία φορά το χρόνο, είτε κατά την εορτή του Αγίου, είτε κατά το Πάσχα, είτε κατά τα Χριστούγεννα και η επιλογή αυτή θα ανήκει στους Ε/κ. Ο κ. Ερτουγρούλογλου απέρριψε το επιχείρημα ότι με την απόφαση αυτή απαγορεύονται οι θρησκευτικές λειτουργίες στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι αυτό που έγινε ήταν να τεθούν ορισμένοι περιορισμοί.

Από την πλευρά του, ο λεγόμενος υφυπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων, Μουσταφά Λακαταμιαλί υπενθύμισε ότι οι άδειες τέλεσης θρησκευτικών λειτουργιών, όπως αναφέρονται, περνούν από το “υπουργείο” και παραχωρούνται με βάση κάποια κριτήρια, τα οποία έχουν επανεξεταστεί. Απέφυγε να πει κατά πόσον η νέα αυτή πρακτική αποτελεί προσωπική απόφαση του “υπουργού” Ερτουγρούλογλου ή λήφθηκε κατόπιν διαβούλευσης με άλλους “φορείς” και υποστήριξε ότι η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών σε διάφορες εκκλησίες την ίδια μέρα, καθιστούσε δύσκολο το έργο της “αστυνομίας” όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας.

Οι δυσκολίες, συνέχισε, παρουσιάζονται και κατά τη μεταφορά θρησκευτικών εικόνων στα κατεχόμενα, ενώ αντιπαρέβαλε ότι περιορισμοί υπάρχουν και στις διελεύσεις “υπηκόων” του ψευδοκράτους που επιθυμούν να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές για προσκύνημα. Ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε κανένας περιορισμός στους Μαρωνίτες. Η Κίπρις επισημαίνει στο δημοσίευμα ότι επιθυμία του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ήταν η συνέχιση των όσων εφαρμόζονταν επί προηγούμενης “κυβέρνησης συνασπισμού”, στην οποία το Κόμμα Εθνικής Ενότητας επίσης συμμετείχε. Ο επικεφαλής της τ/κ πρωτοβουλίας Αμμόχωστος, Σερντάρ Ατάι σε γραπτή δήλωση έκανε λόγο σε σοβαρό πλήγμα στη διαδικασία του εποικοδομητικού διαλόγου και της επαναπροσέγγισης.

Η απόφαση, ανέφερε, λήφθηκε για το “κέφι του υπουργού”, λέγοντας ότι σε μία περίοδο που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων εκφράζουν τη στήριξή τους σε κάθε μορφή διαλόγου και οι θρησκευτικοί ηγέτες ως θεσμοί τηρούν πιο φιλελεύθερη στάση, η επίδειξη ενός τέτοιου σοβινισμού και μισαλλοδοξίας είναι απαράδεκτη. Ανέφερε επίσης ότι από το 2013 οπόταν και άρχισαν να τελούνται λειτουργίες στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, μέχρι σήμερα δεν συνέβη κανένα αρνητικό περιστατικό, προσθέτοντας ότι η εκκλησία αυτή αποτελεί ένα από τα πρώτιστα μέσα για “το σπάσιμο του πάγου” μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

“Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τη στάση αυτή του κ. Ερτουγρούλογλου. Όταν μεταξύ των ετών 1999-2003 ήταν “υπουργός” σαμπόταρε σε κάθε ευκαιρία τους ακτιβιστές που εργάζονταν για την επαναπροσέγγιση. Σε μία περίοδο κατά την οποία η Τουρκία, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και τα ΗΕ στέλνουν τα ισχυρότερα μηνύματα για μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο, αυτό είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε εσείς στη διεθνή κοινότητα;”. Την αντίδρασή της για την απόφαση εξέφρασε και η τ/κ συντεχνία δασκάλων (KTÖS), η οποία με ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι οι σοβινιστές και στις δύο πλευρές του νησιού οργανώνονται με σκοπό τη διάλυση της θετικής ατμόσφαιρας που επικρατεί για επίλυση του Κυπριακού. 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.