«Όταν τα πρόσωπα που πρόκειται να παντρευτούν κατοικούν σε μεγάλη πόλη, η γνωστοποίηση γίνεται με δημοσίευση σε εφημερίδα του τόπου της κατοικίας». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση μεγάλες πόλεις θεωρούνται η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, τα Χανιά, η Καλαμάτα, η Καβάλα, οι Σέρρες, η Μυτιλήνη, η Δράμα, η Xίος και το Ηράκλειο Κρήτης.

Σκοπός της διάταξης είναι η γνωστοποίηση της επικείμενης τέλεσης του γάμου των μελλονύμφων στο ευρύ κοινό. Με την προτεινόμενη διάταξη διευκολύνονται οι μελλόνυμφοι και ικανοποιείται η ανάγκη δημοσιότητας, καθόσον δεν υποχρεούνται πλέον να δημοσιεύουν τη γνωστοποίηση του γάμου τους μόνο σε ημερήσια, αλλά σε κάθε εφημερίδα του τόπου κατοικίας τους, (π.χ. στις τοπικές εφημερίδες των πόλεων κατοικίας τους).

Στην αιτιολογική έκθεση διευκρινίζεται ότι «Η υποχρέωση αυτή των μελλονύμφων αφορά σε μεγάλες πόλεις, όπως εκείνες ορίζονται στο άρθρο 72 παρ. 1 του Εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα και στα β.δ. της 12/24 Ιουλίου 1950, της 17 Φεβρ./7 Μαρτ. 1951, της 11/27 Ιουνίου 1956, της 16 Αυγ./7 Σεπτ. 1959.

Με βάση τα προαναφερθέντα νομοθετικά κείμενα μεγάλες πόλεις θεωρούνται η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, τα Χανιά, η Καλαμάτα, η Καβάλα, οι Σέρρες, η Μυτιλήνη, η Δράμα, η Xίος και το Ηράκλειο Κρήτης. Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει και για τους πολιτικούς γάμους, σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 391/1982 (Α΄73), το οποίο παραπέμπει στις ρυθμίσεις του άρθρου 1369 Α.Κ.».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.