Νηνεμία καταγράφεται στις τάξεις των αγροτών αναφορικά με την έκβαση των φετινών πληρωμών, ενώ από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται οι διερευνήσεις ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας κανείς να μην μείνει… παραπονούμενος.

Νηνεμία των αγροτών για την έκβαση των φετινών πληρωμών, ντουφεκιές στον αέρα από… ανεξάρτητα ΚΥΔ

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την όποια μικρή καθυστέρηση στην πίστωση των λογαριασμών των αγροτών, το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν αυτή τη φορά μεγάλες κατηγορίες απλήρωτων, ενώ, τα ποιοτικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την όλη διαχείριση του θέματος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνηγορούν προς μια αντικειμενική προσέγγιση των ζητημάτων με στόχο την πληρωμή των πραγματικά δικαιούχων.

Εύλογες αντιδράσεις διατυπώνονται μόνο από έναν στενό πυρήνα «τεχνικών του είδους» που εκφράζουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες, συνδέονται με δυνάμεις του παρελθόντος και αγωνιούν για την απώλεια συγκεκριμένων προνομίων.

Κάπως έτσι, γραμμένη πολύ πριν ολοκληρωθούν οι πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων για το 2022 και με προφανή την «διατεταγμένη υπηρεσία» στην οποία εντάσσεται, φαίνεται να είναι η τελευταία ανακοίνωση των ανώνυμων, δήθεν ανεξάρτητων ΚΥΔ και η κριτική η οποία ασκείται μέσω αυτής στον τρόπο με τον οποίο κινούνται τον τελευταίο χρόνο οι διαδικασίες γύρω από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων (ΟΣΔΕ).

Από το πνεύμα της ανακοίνωσης προκύπτει με σαφήνεια ότι οι συντάκτες της δεν περίμεναν ποτέ ότι θα πραγματοποιηθεί και μάλιστα πριν από τη λήξη του έτους, ένας τόσο μεγάλος όγκος πληρωμών ενισχύσεων, το ύψος των οποίων προσέγγισε τα 1,4 δις ευρώ. Αντίθετα, οι γενικού χαρακτήρα παρατηρήσεις και η χωρίς τεκμηρίωση, δηλαδή χωρίς απτά παραδείγματα, κριτική η οποία εκδηλώνεται, αναδεικνύει την αλαζονεία του παρελθόντος και την άρνηση των εμπνευστών της να καταλάβουν ότι τα δεδομένα των αγροτών βρίσκονται πλέον στο δημόσιο υπολογιστικό νέφος (gov.gr) και η διαχείριση του ΟΣΔΕ έχει επιστρέψει οριστικά και αμετάκλητα στο φυσικό του χώρο, δηλαδή στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μικροπροβλήματα και μικροαστοχίες μπορεί ακόμα να υπάρχουν, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται πλέον η συγκέντρωση και διαχείριση των στοιχείων αγροτικής δραστηριότητας έχουν γνώμονα τη διαφάνεια και φυσικά δεν έχουν καμιά σχέση με το φαύλο παρελθόν, τις μεθοδεύσεις ελάμβαναν χώρα και την καθ’ υπαγόρευση ενεργοποίηση δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, οι ανοιχτές διαδικασίες δεν αφήνουν περιθώρια για προνομιακές καταστάσεις στη λειτουργία συγκεκριμένων ΚΥΔ, κάτι που κάνει ορισμένα εξ αυτών να αντιδρούν με τον τρόπο που αντιδρούν.

Η αγωνία τους μάλιστα για τα προνόμια που χάνουν, κάνει τους «εμπνευστές» της ανακοίνωσης να φθάνουν στο σημείο να απειλούν ότι θα απευθυνθούν στον Ευρωπαϊκό Εισαγγελέα (OLAF), έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «κάποια στιγμή, να σταματήσει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός όλων». Τουτέστιν, τρίχες!

Σημειωτέον ότι η αναφορά σε μια ευρεία γκάμα αδυναμιών της τελευταίας πληρωμής γίνεται την ίδια ώρα που οι ίδιοι οι συντάκτες της ανακοίνωσης υποστηρίζουν ότι το έλλειμμά πληροφόρησής τους -από τον ΟΠΕΚΕΠΕ- δεν τους επιτρέπει να… βοηθήσουν τους αγρότες για τις επιδοτήσεις τους.

Φυσικά, πρώτος και κύριος στόχος με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση των δήθεν ανεξάρτητων ΚΥΔ, είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς και η μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία έχει θέσει σε εφαρμογή από τον περασμένο Απρίλιο, με τη μεταφορά της βάσης δεδομένων του ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό νέφος gov.gr και την πραγματική ανάθεση διαχείρισης των θεμάτων που σχετίζονται με τις κοινοτικές ενισχύσεις και τις πληρωμές των αγροτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.