Σήμερα, Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη όλων των ιερών προσώπων της Παλαιάς Διαθήκης, από του Αδάμ μέχρι του Δίκαιου Ιωσήφ του μνήστορος, οι οποίοι ανά τους αιώνες ακολούθησαν το δρόμο που καθόρισε ο Κύριος με τις εντολές του.

Βαδίζουμε αγαπητοί μου προς τη γιορτή των Χριστουγέννων και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε «τον προαιώνιον Λόγον», το Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου. Οι Άγιοι προπάτορες, προφήτες, πατριάρχες, δίκαιοι άνδρες και γυναίκες της Παλαιάς Διαθήκης, αποτελούν ζωντανά παραδείγματα προετοιμασίας για τη γέννηση του Σωτήρος Χριστού.

Επίσης, σήμερα, τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, επισκόπου Αντιοχείας.

Το όνομα του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου είναι δηλωτικό της μεγάλης πίστης του, αφού έφερε το Χριστό στην καρδιά και την ψυχή του. Σύμφωνα με την παράδοση και με δεδομένο το γεγονός ότι ο Άγιος έζησε κατά τον 1ο αιώνα, το προσωνύμιο Θεοφόρος του δόθηκε από την Εκκλησία, γιατί αυτός ήταν το μικρό παιδί που σήκωσε στην αγκαλιά του ο Ιησούς, λέγοντας ότι όλοι πρέπει να γίνουμε αγαθοί όπως τα μικρά παιδιά.

Ο Άγιος Ιγνάτιος ανήκει στην ομάδα των λεγόμενων Αποστολικών Πατέρων, αφού υπήρξε αυτήκοος μαθητής των Αποστόλων. Γύρω στο 70 μ.Χ. έγινε επίσκοπος Αντιοχείας και διακρίθηκε ως φλογερός ποιμένας και συγγραφέας.

Κατά το διωγμό του Τραϊανού συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Ρώμη. Στις προσπάθειες των Χριστιανών για απαλλαγή του, αντιστάθηκε λέγοντας ότι θα ωφελήσει περισσότερο με το θάνατο παρά με τη ζωή του. Τελικά, μετά από πολλές ταλαιπωρίες, ρίχτηκε στα θηρία και πέθανε μαρτυρικά στις 20 Δεκεμβρίου του 107 μ.Χ..

Ο Άγιος Ιγνάτιος με τη ζωή, το έργο και το μαρτύριο του άφησε στην Εκκλησία σπουδαία κληρονομιά, διδάσκοντας την αξία της σχέσεως του επισκόπου με τους πιστούς και τη σημασία του όρου «χριστιανός».

Παραμένει μαρτυρία θαρραλέου και τολμηρού επισκόπου, που θυσιάζεται για το ποίμνιο και την πίστη του.

Μετέδωσε την Παράδοση και την Παρακαταθήκη της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, την οποία ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως. Για όλα αυτά, η προσφορά του είναι σπουδαία και σημαντική για την Εκκλησία και τους πιστούς.

Δίκαια η Εκκλησία της Αντιόχειας, και κατεξοχήν η σημερινή γεωγραφική περιοχή της Συρίας και του Λιβάνου είναι υπερήφανη για τον Άγιο Ιγνάτιο το Θεοφόρο, ο οποίος με τη ζωή, το έργο και το μαρτύριό του άφησε παράδειγμα σταθερής πορείας σε κάθε επίσκοπο που είναι αφοσιωμένος στο έργο του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού, σε κάθε εποχή, είτε είναι ειρηνική είτε με βάσανα και διωγμούς.

Ναός του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου υπάρχει στη Λεμεσό, για τους αραβόφωνους Ορθοδόξους Χριστιανούς.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.