Άγιος Παρθένιος: Με λαμπρότητα τιμάται η Ιερά Μνήμη του Αγίου Παρθενίου στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλη Εύβοιας. Ο Άγιος Παρθένιος τιμάται σήμερα, 6 και 7 Φεβρουαρίου, και πλήθος πιστών συρρέουν από το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλη παρά την κακοκαιρία.

Ετελέσθη Δισαρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης Καλλινίκου. Το ΕΚΚΛΗΣΙΑ online που καλύπτει τις εορταστικές εκδηλώσεις έφερε 12729 ονόματα για μνημόνευση και ευλογία.

Την Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου προσκύνησαν με ευλάβεια πλήθος πιστών. Προσήλθαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος.

Άγιος Παρθένιος μοναστήρι Μακρυμάλλη Εύβοια Τίμια Κάρα Προσκύνημα 2019

Άγιος Παρθένιος μοναστήρι Μακρυμάλλη Εύβοια Τίμια Κάρα 2019

Άγιος Παρθένιος Τίμια Κάρα

Άγιος Παρθένιος Τίμια Κάρα 2019

Άγιος Παρθένιος μοναστήρι Μακρυμάλλη Εύβοια Τίμια Κάρα

Άγιος Παρθένιος Τίμια Κάρα Προσκύνημα 2019

Άγιος Παρθένιος μοναστήρι Μακρυμάλλη Προσκύνημα 2019

Άγιος Παρθένιος μοναστήρι Μακρυμάλλη Εύβοια

Άγιος Παρθένιος 2019

Άγιος Παρθένιος Εύβοια Τίμια Κάρα

Άγιος Παρθένιος Προσκύνημα 2019

Άγιος Παρθένιος Εύβοια Τίμια Κάρα 2019

Άγιος Παρθένιος μοναστήρι Μακρυμάλλη Εύβοια

Άγιος Παρθένιος μοναστήρι Μακρυμάλλη Εύβοια 2019

Άγιος Παρθένιος Μακρυμάλλη 2019

Άγιος Παρθένιος Μακρυμάλλη

Διαβάστε επίσης το πρόγραμμα εορτής του προστάτη των καρκινοπαθών, Αγίου Παρθενίου στο Παρεκκλήσι Περιστερίου με δέηση προς ασθενείς.

Άγιος Παρθένιος ο Επίσκοπος Λαμψάκου

Ο Όσιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου (324 – 337 μ.Χ.). Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο εδιδάχθηκε την ορθόδοξη πίστη.

Ο Άγιος Παρθένιος από την παιδική του ηλικία προέκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους αποστόλους, που ήσαν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Και όταν έριχνε τα δίχτυα του στην Απολλωνιάδα λίμνη και τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου.

Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα μοίραζε στους πτωχούς από αγάπη προς αυτούς.

Γι αυτό κι όταν τον ευχαριστούσαν έλεγε:

Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;

Για την ενάρετη αυτού παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (ή Φιλητός) τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον εχειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.

Άγιος Παρθένιος Προστάτης των Καρκινοπαθών

Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορέσει να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Ο Άγιος Παρθένιος ήταν ο πράος, ο υπομονετικός, ο φιλόξενος, ο μακρόθυμος, ο άγγελος της ομόνοιας, ο ενθαρρύνων τους μετανοούντες, ο πρόθυμος για το ποίμνιό του. Ο Όσιος Παρθένιος εκοιμήθηκε εν ειρήνη. Τμήμα της τιμίας κάρας αυτού φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλη, της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Τιμάται η μνήμη του από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 7 Φεβρουαρίου.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.