ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ: Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού Παντελεήμονος του θαυματουργού.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ: Ο Παντολέων, όπως ονομαζόταν αρχικά ο άγιος, καταγόταν από τη Νικομήδεια και έζησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., επί της βασιλείας του Μαξιμιανού.

Ο πατέρας του Ευστόργιος ήταν ειδωλολάτρης ενώ, αντίθετα, η μητέρα του Ευβούλη ήταν Χριστιανή.

Σπούδασε τα ελληνικά γράμματα και διδάχτηκε την ιατρική επιστήμη, στην οποία διακρινόταν ανάμεσα σε όλους τους συναδέλφους του.

Γνώρισε την αληθινή πίστη από τον ιερέα Ερμόλαο, του οποίου τη μνήμη εορτάσαμε χθες, και με τη δύναμη του Χριστού αξιώθηκε να επιτελεί πολλά θαύματα.

Θεράπευε κάθε ασθένεια και παρείχε τις υπηρεσίες του δωρεάν, ελεώντας δηλαδή τους πάντες, όπως δηλώνει το όνομα Παντελεήμων, με το οποίο επικράτησε να είναι γνωστός. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο άγιος περιλαμβάνεται στη χορεία των είκοσι θαυματουργών αγίων ιατρών Αναργύρων.

Ο φθόνος των ειδωλολατρών και μάλιστα των ιατρών, που κορυφώθηκε μετά τη θεραπεία ενός τυφλού, ήταν η αιτία να συλληφθεί και να οδηγηθεί μπροστά στον αυτοκράτορα.

Παρά τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε, παρέμεινε, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, ασάλευτος στην πίστη του Σωτήρος Χριστού. Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός Παντελεήμων έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου με αποκεφαλισμό, το έτος 304 μ.Χ.

Η σημερινή γιορτή φέρνει στη μνήμη μας το περίφημο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος στην τουρκοκρατούμενη Μύρτου, στο οποίο οι προσκυνητές, όπως λέγει η γνωστή φράση: «πάσχοντες από κάθε ασθένεια και όχι μόνο, έτρεχαν στη χάρη του Αγίου».

Σήμερα πανηγυρίζει η γυναικεία Μονή του Αγίου Παντελεήμονα Αχεράς, πλησίον της κοινότητας Αγροκηπιάς. Ανάμεσα στους ενοριακούς ναούς που πανηγυρίζουν είναι της Κακοπετριάς και της Μακεδονίτισσας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.