Άγιος Νικόλαος Καλτεζών. Το Μοναστήρι που διδάσκει Ήθος και Ιστορία, βρίσκεται σε ένα ύψωμα, τριγυρισμένο με τεράστιες βελανιδιές, πεύκα και κυπαρίσσια. Κτίσθηκε το 1696, κατά προτροπή και υπόδειξη του Αγίου Νικολάου, από τον Ηλία Λυρώνη, τον μετέπειτα Μοναχό Ανανία. Μετά από ένα επίμονο όνειρο ο Λυρώνης άφησε την Σμύρνη όπου εργαζόταν και με την βοήθεια των Καλτεζιωτών βρήκε την θαυματουργή εικόνα του Αγίου, στα ερείπια παλιού μοναστηριού (1233 μ.Χ.) καλυμμένου από δάσος. Ο Αγιοπατέρας Ανανίας αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, όμως το χέρι Του Αγίου Θεού και η προστασία του Αγίου Νικολάου τον συνόδευσαν μέχρι το τέλος του.

Αργότερα το 1821, ΕΔΩ συνδυάστηκαν ο Σταυρός με το καριοφίλι, το ράσο με την φουστανέλα, το μπαρούτι με το λιβάνι… για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία… ΕΔΩ συγκροτήθηκε η Πελοποννησιακή Γερουσία στις 26 Μαΐου του 1821 που αποτέλεσε την πρώτη διοίκηση (Κυβέρνηση) όλου του επαναστατημένου Έθνους.

ΔΩ και μόνον ΕΔΩ συνήλθαν οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου που αναφέρει το καταστατικό: Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Επίσκοπος Έλους Άνθιμος, ο Επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος… ΕΔΩ συνετάχθη το πρώτο Δημοσίου Δικαίου έγγραφο, η καταστατική πράξη “ΠΑΤΡΙΣ” που φυλάσσεται στην Βουλή των Ελλήνων. ΕΔΩ στην Τουρκική σκλαβιά ήταν Κρυφό Σχολείο και ΕΔΩ του Έθνους έγινε το πρώτο Στρατηγείο. ΕΔΩ είναι “του Μωριά λαμπρό προσκυνητάρι”.

ΔΩ χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Ο προσκυνητής που επιθυμεί να δει ένα μοναστήρι “αγκιστρωμένο” στην παράδοση, χωρίς πλουμίδια και πολυτέλειες. ΕΔΩ θα βρει αυτό που ζητά. Μαζί με την πνευματική ανάταση, θα χαρεί την πλούσια ιστορία και την μοναδική φυσική καλλονή.

ι λιγοστές μοναχές αγωνίζονται για να εγγυηθούν την συνέχεια της Πίστεώς μας και την πιστότητα της Ιστορίας μας. Και όπως λέει ο ποιητής… ήταν “καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά”.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-2)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.