Άγιος Καλλιόπιος: Ο Άγιος Καλλιόπιος καταγόταν από αρχοντική οικογένεια της Πέργης. Η χριστιανή μητέρα του Θεόκλεια από τη νηπιακή ηλικία του μετέδωσε την χριστιανική πίστη και αργότερα τον παρότρυνε να μελετά καθημερινά την Αγία Γραφή και να αγωνίζεται να ζει κατά το θέλημα του Θεού.

Άγιος Καλλιόπιος: Τι γιορτάζουμε σήμερα 7 Απριλίου

Έτσι με την ενηλικίωσή του εξελίχθηκε σ’έναν ευσυνείδητο χριστιανό νέον, που δεν δίσταζε να υπερασπίζεται φανερά την πίστη του στον Χριστό, στα χρόνια εκείνα – των αρχών του 4ου αιώνα – που κυριαρχούσε ακόμα η ειδωλολατρία στην πατρίδα του.

Όταν δημοσιεύτηκε το νέο Διάταγμα διωγμού των χριστιανών, από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο Καλλιόπιος με την συμβουλή της πιστής μητέρας του πήγε στην Πομπηιούπολη (το όνομα πήρε η πόλη προς τιμήν του Πομπηίου, ο οποίος είχε νικήσει εκεί τον Μιθριδάτη) της Κιλικίας, όπου είχε την έδρα του ο Ηγεμόνας Μαξιμίνος.

Ο νεαρός χριστιανός αγανάκτησε για τα όργια, στα οποία επιδίδονταν ο Μαξιμίνος και οι περί αυτόν προς τιμήν των ειδώλων, και δημόσια καταφέρθηκε εναντίον των ψεύτικων θεών τους. Τον συνέλαβαν και τον ανάγκαζαν να λάβει μέρος στις θυσίες, προ των ειδώλων. Αρνήθηκε δηλώνοντας· «Είμαι χριστιανός, τον Χριστό μόνον λατρεύω».

Μπροστά στον ηγεμόνα

Κατόπιν τούτου τον οδήγησαν μπροστά στον ηγεμόνα, ο οποίος εντυπωσιάσθηκε από το παράστημα του νέου και προσφέρθηκε να του δώσει την κόρη του σύζυγον, εάν θα δεχόταν να θυσιάσει στα είδωλα της αυτοκρατορίας.

Ο Καλλιόπιος του απάντησε: Επιθυμώ να δηλώσω ξεκάθαρα ότι είμαι ολοκληρωτικά δοσμένος στον Χριστό τον αληθινό Θεό και η θερμή επιθυμία μου είναι να προσφέρω το σώμα μου αγνό και καθαρό ενώπιον του Δικαίου Κριτού.

Μετά τα βασανιστήρια που ακολούθησαν, και πάλι τον κάλεσε ο Μαξιμίνος και τον ρώτησε αν άλλαξε γνώμη. Η απάντησή του ήταν: Τα μακρά και απάνθρωπα αυτά βασανιστήρια το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να κάνουν πλουσιότερο και λαμπρότερο το στεφάνι, όπως έχει γραφεί:«εάν δε και αθλή τις, ου στεφανούται, εάν μη νομίμως αθλήση».1

Ξανάρχισαν τα βασανιστήρια και στο τέλος άναψαν φωτιά και από πάνω τον ξάπλωσαν σε σιδερένια σχάρα. Αλλά Άγγελος Κυρίου κατέβηκε και έσβησε τη φωτιά. Κατόπιν τούτου έκλεισαν τον γενναίον αγωνιστή του Χριστού στο εσώτερο κελλί της φυλακής.

Όταν έμαθε η Θεόκλεια το τι συνέβαινε με τον γιό της, μοίρασε στους φτωχούς την περιουσία της, ελευθέρωσε όλους τους δούλους και το υπηρετικό προσωπικό του σπιτιού της και έσπευσε να πάει κοντά στον Μάρτυρα γυιό της. Τον βρήκε στη φυλακή εξαντλημένο και καταματωμένο τόσο, που δεν μπορούσε να στηριχθεί στα πόδια του.

Όμως, μάνα και γυιός πέρασαν όλη τη νύχτα με προσευχή. Κατά τα μεσάνυχτα ουράνιο φως έλαμψε στη φυλακή και φωνή ακούστηκε, που μακάριζε τον Μάρτυρα για την παρρησία και την ομολογία του. Μεγάλη δύναμη πήρε τότε ο αθλητής του Χριστού, για να συνεχίσει μέχρι τέλους τους αγώνες του μαρτυρίου του.

Το τέλος του Αγίου μαζί με την μητέρα του

Το πρωί οδηγήθηκε για μία ακόμη φορά σε δίκη. Ο Καλλιόπιος με φωνή δυνατή είπε: «Βιάζομαι να πεθάνω στην επέτειο των Παθών του Χριστού, του Κυρίου μου».

Ήταν Μεγάλη Πέμπτη όταν αποφασίσθηκε να σταυρωθεί ο Καλλιόπιος. Η ηρωίδα μητέρα βρήκε το κουράγιο να μεταφέρει στους σταυρωτές στρατιώτες την επιθυμία του γυιού της, που ήταν και δική της, να τον σταυρώσουν με το κεφάλι κάτω, όπως τον Απόστολο Πέτρο, και μάλιστα τους μοίρασε ασημένια νομίσματα, για να τους καλοπιάσει.

Την άλλη μέρα, Μεγάλη Παρασκευή, την ώρα που είχε ειπεί ο Σωτήρας μας Χριστός το «Τετέλεσται», ο Άγιος Μάρτυς πάνω από τον σταυρό του παρέδιδε την ψυχή του στον Κύριο.

Όταν κατέβασαν από τον σταυρό το σώμα του, έπεσε επάνω του η μητέρα του και το αγκάλιασε με απέραντη στοργή. Αλλά η καρδιά της δεν άντεξε περισσότερο· λιποθύμησε και ξεψύχησε, όπως ήταν ενωμένη με τον Μάρτυρα γιό της. Ευσεβείς χριστιανοί φρόντισαν να ενταφιάσουν μαζί με τον Άγιο Μάρτυρα και την πιστή μητέρα του.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ἐκβλαστήσας ὡς ρόδον Μάρτυς ἀμάραντον, ἀθλητικῶς κατευφραίνεις τὴν Ἐκκλησίαν Χριστοῦ, τὴ εὐπνοία τῶν λαμπρῶν κατορθωμάτων σου, οὐ γὰρ παθῶν ζωοποιῶν, ἀνεδείχθης κοινωνός, νομίμως ἀνδραγαθήσας, ὦ Καλλιόπιε μάκαρ, ὑπὲρ τῆς δόξης τοῦ Σωτῆρος ἠμῶν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.