Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όλα τα πρόσωπα και όλα τα πράγματα, μέσω του σταυρού, θυσιάζονται και προσφέρονται.

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως – Tι γιορτάζει η εκκλησία μας σήμερα 7 Απριλίου

Οι χριστιανοί, κάνοντας το σημείο του σταυρού ζητούν την δύναμη να φερθούν με καθαρότητα απέναντι στον κόσμο. Ακόμη διαδηλώνουν την θέλησή τους, να υψωθούν με την προσπάθειά τους, ως την συνάντηση αυτής της δύναμης να δοξάσουν τον Θεό με όλες τους τις πράξεις και τις οδύνες μέσα στον κόσμο, ακόμη και με το θάνατό τους : να ζήσουν και να πεθάνουν για τον Θεό, να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο, ότι θυσιάζονται σ’ Εκείνον.

Η Εκκλησία διά του σταυρού αγιάζει τα πάντα το νερό, με το οποίο ραντίζει τους πιστούς, τις τροφές, τα σπίτια, τα περιβόλια και τα χωράφια με τους καρπούς τους, τα δώρα που προσφέρονται στον Θεό. Ο σταυρός όλα τα αγιάζει, τα καθαίρει στο βαθμό που καθαίρονται, καθιστώντας τον Θεό διάφανο, Κύριό τους. Ο σταυρός τα θέτει, μέσα από όλα τα πράγματα, σε επικοινωνία με τον Θεό Τα πάντα προσφέρονται ως δώρα στον Θεό.

Όλες οι λατρευτικές ακολουθίες αρχίζουν και τελειώνουν με το σημείο του σταυρού, όλες οι κύριες χειρονομίες της λατρείας συνοδεύονται από το σημείο του σταυρού, γιατί η ίδια η δύναμη του Χριστού κατέρχεται διά του σημείου του σταυρού στον βαθμό, που κάνοντάς το, Τον επικαλούμαστε. Μ’ αυτό το σημείο οι πιστοί έρχονται να συναντήσουν την δύναμη του Χριστού, υποσχόμενοι να προσφερθούν καθαρή θυσία στον Θεό, να φερθούν με καθαρότητα σε κάθε πράξη τους μέσα στον κόσμο. Γι’ αυτό, το σημείο του σταυρού, συνοδεύεται πάντοτε από την επίκληση της Αγίας Τριάδας.

Γιατί αυτή ενεργεί την σωτηρία των ανθρώπων και από αυτή κατέρχεται η θεία δύναμη, που ενεργεί μέσα στον κόσμο, για να τον εξαγιάσει και να τον μεταμορφώσει. Αυτή φανερώνεται διά του σταυρού μέσα στον κόσμο. Η δύναμη του σταυρού καθαίρει όχι μόνο τους πιστούς και τη σχέση τους με τον κόσμο, αλλά και τον ίδιο τον κόσμο. Διά του σταυρού αποδιώχνονται οι δαίμονες, που προξενούν το κακό και εκτοξεύουν τους πειρασμούς μέσα από το νερό, το κρασί, τους καρπούς, τα ανθρώπινα πρόσωπα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.