Ο ναός του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη είναι ορθόδοξη εκκλησία η οποία βρίσκεται στη συνοικία Κολωνάκι στην Αθήνα. Ο ναός ολοκληρώθηκε 1931 σε σχέδια Αναστάσιου Ορλάνδου στη θέση παλαιότερου ναού, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1900.

Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, έναν από τους πρώτους επισκόπους της Αθήνας. Γιορτάζει στις 3 Οκτωβρίου

Ιστορικό
Στη θέση του ναού βρισκόταν παλαιότερος ναός, ο οποίος είχε κατασκευαστεί το 1880 αλλά κατεδαφίστηκε το 1900 ώστε να κατασκευαστεί ένας μεγαλύτερος ναός. Τα σχέδια του νέου ναού ανέλαβε ο Αναστάσιος Ορλάνδος, σε συνεργασία με τον Δημήτριο Φιλιππάκη. Την επίβλεψη του εσωτερικού και εξωτερικού διακόσμου ανέλαβε ο Γεώργιος Νομικός. Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1923 ή το 1925 και ολοκληρώθηκε το 1931. Ο ναός εγκαινιάστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄. Ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως καθεδρικός ναός όσο ο Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών ήταν κλειστός λόγω αναστήλωσης.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2018 ένας εκρηκτικός μηχανισμός μικρής ισχύος εξερράγη κοντά στην είσοδο του ναού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός νεωκόρου και ενός αστυνομικού. Την ευθύνη ανέλαβε μια αναρχική ομάδα με την ονομασία «Εικονοκλαστική Σέχτα».

Ο ναός ανήκει στο τύπο του σταυροειδή ναού με τρούλο. Ο ναός φέρει εξωτερικά νεοκλασικά και νεομπαρόκ στοιχεία. Ο ναός έχει αγιογραφηθεί εσωτερικά από τον Σπύρο Βασιλείου. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο επισκοπικός θρόνος, ο άμβωνας, τα ψαλτήρια και ο ξυλόγλυπτος πολυέλαιος του ναού είναι έργο του Θεοφάνη Νομικού. Τα μωσαϊκά στον εξωνάρθηκα και στο εσωτερικό του ναού, με εξαίρεση το δάπεδο, είναι έργο του Στέφανου Ξενόπουλου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.