Την πεποίθησή του ότι η ιστορία θα ονομάσει "Πάνυ" (Μέγα) τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Και τούτο διότι, όπως διέκρινε, κατά τα σχεδόν 30 χρόνια της Πατριαρχίας του, ο Παναγιώτατος εποίησε και εδίδαξε ακριβώς όπως ορίζει το Ευαγγέλιο. "Εδίδαξε, όχι τόσο με τα λόγια του, όσο με τη ζωή του", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια ξεχωριστή και χαρισματική προσωπικότητα, που κοσμεί τον Οικουμενικό μας Θρόνο.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος εκφώνησε τους θερμούς αυτούς λόγους για τον Παναγιώτατο στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, την οποία τέλεσε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, την Πέμπτη 11 Ιουνίου, ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Βαρθολομαίου, κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήριά του ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης.

Συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε πως ο Πατριάρχης ως θεσμός αποτελεί διαχρονικά για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ένα σύμβολο. “Παλιά, οι πρόγονοί μας, όταν μιλούσαν για τον Πατριάρχη ήταν σα να μιλούν για τη σημαία”, τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: “Όπως σέβονταν τη σημαία του Γένους μας, που είχε επάνω τον σταυρό, κατά τον ίδιο τρόπο σέβονταν και τον Πατριάρχη μας”.

Αναφερόμενος με μεγάλη υιική συγκίνηση στον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο, επισήμανε πως “όλος αυτός ο σεβασμός των αιώνων, που πέρασε μέσα στο DNA του Ρωμιού, έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερος, αγαπητοί μου αδελφοί, γιατί αυτός ο Πατριάρχης, με τον οποίο ο Θεός έχει ευλογήσει όλη την Ορθοδοξία και όλη την ανθρωπότητα, είναι μια πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα, είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος”.

Εστιάζοντας, μάλιστα, στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, όπου ακούστηκε το “ος δ’ αν ποιήση και διδάξη, ούτος μέγας κληθήσεται εν τη βασιλεία των ουρανών”, ο Αρχιεπίσκοπος εκτίμησε ότι αυτό “ταιριάζει απόλυτα στη μεγάλη φυσιογνωμία που στολίζει τον Οικουμενικό μας Θρόνο, στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη”.

Καταληκτικά, παρότρυνε τους πιστούς να προσεύχονται για τον Οικουμενικό Πατριάρχη όπως προσεύχονται για τον πατέρα τους, γιατί, όπως σημείωσε, “πραγματικά ο άνθρωπος αυτός φέρει στους ώμους του όλο το βάρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας”.

Σημειώνεται ότι προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Πνευματικό τον πατέρα Νικόλαο Μποζίκη, κάνοντας λόγο για έναν πολύ ευλογημένο κληρικό και για έναν αγωνιστή, ο οποίος “έχει πάρα πολλά να επιδείξει στην ιερατική του πορεία για τη δόξα του Θεού και τη σωτηρία των ανθρώπων, αλλά και για τη δόξα και την εύκλεια της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής”.

Επισήμανε δε, απευθυνόμενος στον πατέρα Νικόλαο, ότι “μαζί με τις ευχές των παρισταμένων, θα έχεις και τις ευχές του Οικουμενικού μας Πατριάρχου, ο οποίος πλούσια θα σε ευλογεί από τον θρόνο της Βασιλευούσης”.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.