Πανηγυρικώ τω τρόπω και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Α’ Συνέδριο Παύλειων Σπουδών, που συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολή μας και το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα: «Παύλος και Κόρινθος», κατά το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου 2023.

Την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου τελέσθηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, του Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Ανθίμου Παπαλεξόπουλου, των Εφημερίων του Ιερού Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρων π. Γρηγορίου Θεοδώρου, π. Παναγιώτου Μαυραγάνη, π. Αθανασίου Κοντογιάννη και των Διακόνων π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια.

Στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Χρήστος Οικονόμου, κ. Νίκος Νικολαΐδης και κ. Λουκάς Παναγιώτου.

Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, τη προτροπή του σεπτού Ποιμενάρχου μας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως μας με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, στον Απόστολο Παύλο, ως την Απόστολο της Κορίνθου και της Οικουμένης, αλλά και στις βασικές θεολογικές αρχές, που διέπουν τις δύο προς Κορινθίους Επιστολές Του.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους κυρίους Καθηγητές για την παρουσία τους στην πόλη της Κορίνθου, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Α’ Συνεδρίου.

Οι εργασίες του Α΄ Συνεδρίου Παύλειων Σπουδών άρχισαν την επομένη, Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», στην Αρχαία Κόρινθο, με τους Χαιρετισμούς του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, υπό την υψηλή επιστασία του οποίου τελεί το Τμήμα Θεολογίας, του Προέδρου του Τμήματος Καθηγητή Χρήστου Οικονόμου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Φίλιππου Πουγιούτα, του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και τέλος, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ως εκ προσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ανέγνωσε τον χαιρετισμό αυτού και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η Α΄ Συνεδρία, όπου προέδρευε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, με εισηγητές τον Καθηγητή κ. Χρήστο Οικονόμου, με θέμα: «Παύλειες Σπουδές και Κόρινθος», τον Καθηγητή κ. Απόστολο Νικολαΐδη, με θέμα: «Κοινωνικές απόψεις του Αποστόλου Παύλου στις Α’ και Β’ προς Κορινθίους Επιστολές», ενώ ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, λόγω ανωτέρας βίας, δεν κατέστη δυνατόν να είναι κοντά μας και έτσι η εισήγησή του, η οποία είχε ως θέμα: «Ο Απόστολος Παύλος, η Κόρινθος και οι Κορίνθιοι», δόθηκε εντύπως προς τους συνέδρους.

Οι εργασίες της Α΄ Συνεδρίας έκλεισαν με εποικοδομητική συζήτηση.

Στην συνέχεια, με Πρόεδρο τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, πραγματοποιήθηκε η Β’ Συνεδρία, με εισηγητές τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Μπελέζο με θέμα: «Εισαγωγικά θέματα των Α’ και Β’ προς Κορινθίους Επιστολών», τον Καθηγητή κ. Θωμά Ιωαννίδη, με θέμα: «Βασικές θεολογικές ιδέες της Α’ προς Κορινθίους Επιστολής» και τέλος, ο Καθηγητής κ. Νίκος Νικολαΐδης, με θέμα: «Πατερικές προσεγγίσεις θεμάτων των Α’ και Β’ προς Κορινθίους Επιστολών του Αποστόλου Παύλου».

Ακολούθησε και πάλι συζήτηση και, αμέσως μετά, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, κατέθεσε τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη μας, κλείνοντας τις εργασίες του, ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην διοργάνωσή και διεξαγωγή του Α’ Συνεδρίου Παύλειων Σπουδών.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε παρουσία της Βουλευτού Κορινθίας κ. Μαρίας Ελένης Σούκουλη, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Χαριλάου Βυτινίωτη, του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου, του Διοικητού της Φρουράς Κορίνθου κ. Ιωάννου Οικονόμου, του Αστυνομικού Διοικητού Κορινθίας κ. Χαράλαμπου Τετράδη, της Διευθύντριας της Εφορίας Κορίνθου κ. Κωνσταντίνας Σαρελάκου, της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου κ. Παναγιώτας Επιβατινού, των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως μας και Λαϊκών, μεταξύ των οποίων, και αντιπροσωπία Μαθητών από τα Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ».

Αμέσως μετά το πέρας του Συνεδρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρέθεσε γεύμα προς όλους τους Συνέδρους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.