Πλήθος ιεροψαλτών, αποφοίτων, μαθητών, γονέων και φιλόμουσων πιστών παρευρέθη το απόγευμα του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου προ της Ακολουθίας του Εσπερινού , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ετέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό επί τη ενάρξει των μαθημάτων του νέου διδακτικού έτους 2018-2019 της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Γερμανός ο Μελωδός» και της Παιδικής Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Στην ακολουθία του αγιασμού έψαλλε πολυμελής χορωδία υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής και Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού κ. Ανδρέου Ιωακείμ, τη συμμετοχή των καθηγητών της Σχολής και των αποφοίτων- πτυχιούχων του περσινού διδακτικού έτους.

Προ της απολύσεως της ακολουθίας ο Διευθυντής της Σχολής κ. Ιωακείμ προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τους εκλεκτούς παρισταμένους και δι’ ολίγων αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της Ιεροψαλτικής διακονίας μέσα στην Εκκλησία καθώς και στην εικοσαετή προσφορά της Σχολής 1998 – 2018, η οποία αυτά τα είκοσι χρόνια επανδρώνει τα αναλόγια των Ενοριών της Μητροπόλεως μας με νέους Ιεροψάλτες, διδάσκοντας χριστιανική παιδεία και Ορθόδοξο ήθος :

Χαρακτηριστικά ο κ. Ιωακείμ ανέφερε:

«Έμπλεοι χαράς και ευφροσύνης, τελούμε κι εφέτος τον αγιασμό της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της μητροπόλεώς μας, με την συμπαρουσία των παιδιών της παιδικής χορωδίας.

Αρχικά επιτρέψτε μας να απευθυνθούμε στους νεοφύτους «ἐν τῇ ἐκκλησίᾳ ἰεροψάλτας», στους μαθητές δηλαδή της Σχολής, για να τους τονίσουμε πως η ιεροψαλτική διακονία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο το ενδιαφέρον από πολλούς νέους για την αυθεντική βυζαντινή μουσική, αναζητώντας το σωστό «ήθος της βυζαντινής ψαλμωδίας».

Το αναλόγιο είναι χώρος μύησης στα ιερά κείμενα της εκκλησίας μας, σχολείο εντρύφησης στην εκκλησιαστική ποίηση, πεδίο προσευχητικής αναφοράς στον τριαδικό Θεό.

Αγαπητά μας παιδιά, η παράδοσή μας είναι ιερή διότι, κατά τον θεορρήμονα Χρυσόστομο, «τά ἐπί τῆς γῆς ἐν τῷ ναῷ τελούμενα, τάξιν ἔχουσιν οὐρανίων πραγμάτων». Είχαμε την από Θεού ευλογία και το πολύ Αυτού έλεος να ποδηγετηθούμε κοντά σ’ ένα Δεσπότη που σέβεται και τιμά την παράδοση. Έτσι μάθαμε να υπακούμε «τοῑς ῥήμασιν τῶν Ἁγίων Πατέρων», διδασκόμενοι διηνεκώς από εσάς Σεβασμιώτατε το «πάντα εὐσχημόνως καί κατά τάξιν γινέσθω».

Γι’ αυτό θα ολοκληρώσω με την παράκληση οι μαθητές και απόφοιτοι της Σχολής μας να μην προσβάλλουν ποτέ το ιερό αναλόγιο και το διακόνημα που επιτελούν. Να αποφεύγουν την χρήση ξένων προς την παράδοση της ψαλτικής τέχνης μουσικών βοηθημάτων, η οποία καθίσταται προσβλητική έναντι των παραδοσιακών μελωδημάτων και των ιερών βιβλίων, τα οποία εγράφησαν υπό των μεγάλων Αγίων Πατέρων και υμνογράφων της Εκκλησίας μας.

Αρκεί μόνο να σας αναφέρουμε πως καταξιωμένοι διδάσκαλοι της μουσικής τέχνης και λατρείας του εικοστού αιώνα, τους οποίους είχαμε την ευλογία και τιμή να γνωρίσουμε, δεν χρησιμοποιούσαν ούτε καν τον τονοδότη, από σεβασμό στην παράδοση. Εκείνοι έψαλλαν και έλεγαν: η Παναγία μας έδωσε το χάρισμα προς δόξαν του Υιού της και Θεού ημών. Και έψαλλαν «ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτῶν».
Σεβασμιώτατε.

Οκτώβριος 1998 – Οκτώβριος 2018. Έπειτα από δική σας πρωτοβουλία και τις σχετικές ενέργειες η Σχολή της Ιεράς μας Μητροπόλεως, μετράει είκοσι χρόνια συνεχούς καλλιτεχνικής προσφοράς στην Φθιώτιδα.

Η Μητρόπολη της Φθιώτιδος μπορεί να καυχάται για μια από τις καλύτερες σχολές της χώρας, η οποία σήμερα διαθέτει εκατόν εξήντα περίπου μαθητές και μεταλαμπαδεύει με προσοχή και πίστη στην παράδοση την ιερή ψαλτική τέχνη. Από την άλλη πλευρά η σχολή μπορεί να καυχάται για το μυστολέκτη Δεσπότη μας, ο οποίος ως μογοστόκος με πολλή σύνεση και αγάπη, ευιλατεύει σε κάθε αναζήτηση, προβληματισμό και επιθυμία μας φροντίζοντας για την απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής, καλύπτοντας όλες τις πνευματικές και οικονομικές της ανάγκες».
Κλείνοντας την προσφώνησή του ο κ. Ιωακείμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αμέριστη στήριξη και την πατρική αγάπη με την οποία αγκαλιάζει πάντοτε την Σχολή και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε, γνωρίζοντας την αγάπη σας για τη φύση και το περιβάλλον γενικότερα, παρακαλούμε δεχθείτε ως αντίδωρο της μακροθυμίας και της πατρικής στοργής σας, αυτή την όμορφη ροδιά, σύμβολο αφθονίας και καλοτυχίας και Ενότητος, με την ευχή η μυριόχαρος Παναγία μας να σας δίδει δύναμη και υγείαν θεοφρούρητον για να διακονείτε την ευλογημένη Μητρόπολη Φθιώτιδος με τον ίδιο εγνωσμένο ζήλο και ενθουσιασμό για πλείστα ειρηνικά, δημιουργικά και σωτήρια έτη. Αμήν.

Αντιφωνώντας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Ιωακείμ και όλους τους συντελεστές της Σχολής για το όμορφο δώρο και αναφερόμενος στο έργο της Σχολής ανέφερε:

«Μουσικολογιώτατε Διευθυντά της Σχολής , αγαπητέ μας Ανδρέα. Η σημερινή ημέρα έχει επιπλέον μία ακόμη ομορφιά με την παρουσία των εύοσμων λουλουδιών , των μικρών μας παιδιών της Παιδικής Χορωδίας, τα οποία μαζί με τους μαθητές της Σχολής αποτελούν τα άνθη που καλλιεργούνται στο φυτώριο που λέγεται Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Η Σχολή μας φέτος μαζί με τα παραρτήματα σε Στυλίδα, Τιθορέα, Καμένα Βούρλα και Μαλεσίνα αριθμεί 160 και πλέον μαθητές και αυτό μας δίδει ελπίδα.

Αυτές είναι οι δημιουργικές χαρές της Εκκλησίας μας. Κόπος καταβάλλεται, προσοχή και επιμέλεια χρειάζεται και τήρηση της Ιεράς Παράδοσης της Εκκλησίας μας. Σας συγχαίρω και προσεύχομαι για σας.

Είναι μεγάλη ευλογία για μία πόλη να έχει τρεις χορωδίες νέων. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στο Ναό του Πολιούχου και στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων στο Παγκράτι. Αυτές οι χορωδίες δίδουν ζωντάνια και υπογράφουν την επιμέλεια και την αγάπη του Διευθυντού και των Καθηγητών Πρωτοψαλτών.

Εύχομαι καλή και ευλογημένη χρονιά με πρόοδο εις τα μαθήματά σας, εις την ευλάβεια και εις την αρετή. Συγχαίρω και τους γονείς σας που με χαρά φέρνουν τα παιδιά τους στην Σχολή, γνωρίζοντας τα οφέλη που θα αποκομίσουν τα παιδιά τους από την φοίτησή τους σε αυτή».
Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας απένειμε τα πτυχία στους αποφοίτους της Σχολής του περσινού διδακτικού έτους καθώς και τις διακρίσεις των συμμετεχόντων μαθητών της Σχολής στον Η΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψαλτικής Τέχνης, ο οποίος διεξήχθη στο Βόλο τον Ιούλιο ε.ε.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος απένειμε Πτυχία και Διπλώματα στους: Χατζή Μαρίνα (Δίπλωμα ΒΜ – Α΄ Βραβείο Βόλος), Κωνσταντίνου Χρήστος (Πτυχίο ΒΜ), Κωστορρίζος Ιωάννης (Πτυχίο ΒΜ), Σφήκας Αθανάσιος (Πτυχίο ΒΜ), Καπούλας Δημήτριος (Πτυχίο ΒΜ – Α΄ Βραβείο Βόλος), Λιάσκος Παύλος (Πτυχίο ΒΜ – Α΄ Βραβείο στην κατηγορία του και σε όλο τον διαγωνισμό), Μπλέτσας Αθανάσιος (Πτυχίο ΒΜ), Φλώρος Χρήστος (Πτυχίο ΒΜ), Μπριάννας Κων/νος (Πτυχίο Ιεροψάλτου) Κρυσταλλόγιαννη Αναστασία (Α βραβείο Βόλος), Λαμπροπούλου Βασιλική (Α βραβείο Βόλος).
Στην Ακολουθία του Αγιασμού παρέστη και ο Θεματικός Ανιπεριφερειάρχης κ. Δημήτριος Κυρίτσης.
Τέλος εκ μέρους της Σχολής εδόθη κέρασμα σε όλους.

20 χρόνια παρουσίας και προσφοράς της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Φθιώτιδος

20 χρόνια παρουσίας και προσφοράς της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Φθιώτιδος

20 χρόνια παρουσίας και προσφοράς της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Φθιώτιδος

20 χρόνια παρουσίας και προσφοράς της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Φθιώτιδος

20 χρόνια παρουσίας και προσφοράς της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Φθιώτιδος

20 χρόνια παρουσίας και προσφοράς της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Φθιώτιδος


20 χρόνια παρουσίας και προσφοράς της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Φθιώτιδος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.