ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Σε ναυάγιο κατέληξε το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών για τη Μακεδονία. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μισή ώρα πριν κλείσον οι κάλπες είχε ψηφίσει μόλις το 34,09% του εκλογικού σώματος, ήταν πολύ χαμηλή, τέτοια που ουσιαστικά μπορεί να θεωρηθεί σαν αποδοκιμασία της προτεινόμενης συμφωνίας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών,στην ανακοίνωση που εξέδωσε δύο ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες στα Σκόπια, επισημαίνει την αντίφαση της μεγάλης αποχής των Σκοπιανών πολιτών με την παράλληλη συντριπτική υπεροχή του «ναι» μεταξύ αυτών που προσήλθαν για να ψηφίσουν νομιμοποιώντας το δημοψήφισμα.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή.

Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία.

Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό.

Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που συνέταξε ο Νίκος Κοτζιάς.

Δημοψήφισμα Σκόπια – Δεν παραιτείται ο Ζάεφ

«Σεβόμαστε τη γνώμη του λαού», είπε ο Ζόραν Ζάεφ συμπληρώνοντας πως «η διαδικασία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα συνεχιστεί πολιτικά» και πρόσθεσε ότι θα καλέσει από αύριο το εθνικιστικό κόμμα VMRO, το οποίο αν και πρώτο κόμμα στη βουλή, βρίσκεται στην αντιπολίτευση, να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.