Κάθε χρόνο την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου δεκάδες προσκυνητές καταφτάνουν στη Μονή Μακελλαριάς για να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν από κοντά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Το μοναστήρι συνδυάζει την αγριάδα της ελληνικής ορεινής φύσης και την επιβλητικότητα των ορθόδοξων μονών μέσα στο τοπίο.

Βρίσκεται στην ορεινή Αχαΐα, στο βορειοδυτικό τμήμα του Δήμου Καλαβρύτων, νοτίως του χωριού των Λαπαναγών, πάνω σε ένα γυμνό και απότομο βράχο.

Η ιστορική μονή ήταν κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως το 2011 πήρε και πάλι ζωή όταν ξεκίνησε να λειτουργεί με την εγκατάσταση της μοναχής Μαρκέλλας και της μοναχής Συγκλητικής οι οποίες και ανέλαβαν να το ξαναζωντανέψουν.

Και το πέτυχαν. Το μοναστήρι στους εσωτερικούς του χώρους έχει αλλάξει άρδην, είναι φροντισμένο και περιποιημένο, ενώ κυρίαρχο στοιχείο στην αυλή του είναι τα λουλούδια και τα γαρύφαλλα.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός της Μονής είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και το κιούπι με το θαυματουργό λάδι, που βρέθηκε μέσα στο βράχο όταν ξανακτίστηκε το μοναστήρι μετά την καταστροφή που υπέστη από τους Τούρκους το 1458, το οποίο σώζεται έως και σήμερα.

Επίσης στη Μονή σώζονται καρυοφύλλια, γιαταγάνια και κουμπούρες των οπλαρχηγών και των παλικαριών που συμμετείχαν στην ξακουστή Μάχη της Καυκαριάς, με τα οποία κατατρόπωσαν τα στρατεύματα του Ιμπραήμ το 1827, καθώς και κάποιες στολές αγωνιστών του 1821.

Σημαντικά κειμήλια του μοναστηριού, όπως επίχρυσες λειψανοθήκες, βυζαντινές εικόνες και επάργυρα Ιερά Ευαγγέλια, έχουν κλαπεί σε ληστεία που έγινε το Σεπτέμβριο του 1980.

Η Μονή που κτίστηκε σε ένα γυμνό βράχο της Αχαΐας για την Παναγία (φωτο)
Ξεχωριστό σημείο της μονής είναι το καθολικό της που είναι αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου.

Πρόκειται για έναν απλό μονόχωρο ναό με καμαρωτή οροφή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον εντός του οποίου υπάρχουν δύο θαυμάσια μαρμαρόγλυπτα μανουάλια, κατασκευασμένα το 1813.

Δίπλα στο καθολικό υπάρχει ένας νεότερος αλλά μεγαλύτερος ναός βυζαντινού ρυθμού με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα. Στο ναό αυτό φυλάσσεται πάνω σε πολυτελές ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι η θαυματουργή εικόνα της “Παναγίας της Μακελλαρίτισσας”.

Η Μονή που κτίστηκε σε ένα γυμνό βράχο της Αχαΐας για την Παναγία (φωτο)

Ένας ακόμα μικρός ναός, εντός σπηλαίου, βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τη θέση του σημερινού μοναστηριού και είναι αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Εκεί ο βράχος πάνω από την Αγία Τράπεζα στάζει όλο το χρόνο νερό στο οποίο ο λαός αποδίδει ιαματική δύναμη.

Η μονή, φέρεται να έχει ιδρυθεί το 532 μ.χ. (έτσι αναφέρει μία επιγραφή του 1805), από έναν στρατηγό του Ιουστινιανού τον Βελισσάριο, ενώ πέρα από τον Δεκαπενταύγουστο πανηγυρίζει και στις 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.