Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών (28/12 - 3/1)- Τρίτη 29/12 ( Αγίων Νηπίων)- 07:00 Θεία Λειτουργία- 17:00 Ιερά Παράκληση στη Θεοτόκο- Τετάρτη 30/12 - 07:00 Όρθρος-17:00 Εσπερινός.

Πέμπτη 31/12 (Απόδοση Χριστουγέννων)
07:00 Θεία Λειτουργία
17:00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός

ΣΤΕΙΛΤΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΔΩ

Παρασκευή 1/1 ( Πρωτοχρονιά 2 Λειτουργίες με συμμετοχή πιστών)
07:00 – 10:00 Α’ Θεία Λειτουργία , Δοξολογία για το νέο έτος και ευλογία Βασιλόπιτας στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής.
10:00 – 11:00 Β’ Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής

18:30 Ιερά Παράκληση στην Παναγία την “Φοβερά Προστασία”. Επάνοδος Ιεράς Εικόνος στο Άγιο Βήμα.
Σάββατο 2/1
07:00 Θεία Λειτουργία
17:00 Εσπερινός
Κυριακή 3/1
07:00 Θεία Λειτουργία
17:00 Ιερά Παράκληση στον Όσιο Παίσιο.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Αυτή η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου ήταν το μόνο αντικείμενο που σώθηκε από μια φοβερή πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολόκληρο, ένα μετόχι της Μονής Κουτλουμουσίου στην Κρήτη. Μεταφέρθηκε έκτοτε λοιπόν στον Άθωνα, όπου εξακολουθεί να επιτελή πολλά θαύματα, όπως λένε οι πατέρες της Μονής και αρκετοί προσκυνητές.

Στη νοτιοδυτική γωνία του μοναστικού συγκροτήματος της Ι. Μ. Κουτλουμουσίου βρίσκεται ο Πύργος, που είναι κτίσμα του 1508, με τον οποίο συνδέεται το Παρεκκλήσιο της «Φοβεράς Προστασίας», το οποίο είναι ενσωματωμένο στο αριστερό μέρος της λιτής του καθολικού, και λέγεται «Κυριακό παρεκκλήσιο». Κτίσθηκε το 1733.

Σ’ αυτό φυλάσσεται αυτή η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, δημιούργημα του 13ου αιώνα. Σ’ αυτήν η Παναγία κρατεί το Χριστό στο αριστερό της χέρι, ενώ το βλέμμα της είναι στραμμένο και κοιτάζει τον άγγελο, ο οποίος κρατεί τα σύμβολα του Πάθους. Γύρω από τα πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού εικονίζονται διάφορες μορφές προφητών.

Για την ονομασία της εικόνος αυτής υπάρχει το ακόλουθο περιστατικό: σε μια επιδρομή πειρατών, οι μοναχοί βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και κατέφυγαν στην Παναγία. Μπροστά στην εικόνα αυτή με θέρμη παρακάλεσαν για την προστασία τους. Η Παναγία τότε κατέστησε τη Μονή «αόρατη» στα μάτια των επιδρομέων, ενώ στη συνέχεια διασκορπίστηκαν και έφυγαν άπρακτοι από το χώρο του μοναστηριού αλλά και από όλο το Περιβόλι της Παναγίας. Όλοι μίλησαν τότε για παρέμβαση της Παναγίας. Η εικόνα της Παναγίας έκτοτε ονομάστηκε Φοβερά Προστασία.

Την Τρίτη της Διακαινησίμου, ημέρα πανηγυρικού εορτασμού της εικόνος, η Φοβερά Προστασία λιτανεύετε από το μοναστήρι στο Πρωτάτο, όπου και ανταποδίδει την επίσκεψι της θαυματουργού εικόνος του Άξιον Εστί, που έχει γίνει την προηγούμενη μέρα στο Κουτλουμούσι, κατόπιν αρχαίου εθίμου.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.