Με την δέουσα λαμπρότητα, εορτάσθηκε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Πολιοὐχου, η Α΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η επονομαζόμενη κατά την τάξη της Εκκλησίας και ως Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, είναι αφιερωμένη στην ήττα των Εικονομάχων γιατί γιορτάζουμε την αναστήλωση των αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως κατά της φοβερής αιρέσεως των Εικονομάχων το έτος 843 μ.Χ.

Την πρώτη Κυριακή των νηστειών το έτος 843, η Θεοδώρα μαζί με το υιό της αυτοκράτωρα Μιχαήλ, λιτάνευσαν και ανεστήλωσαν τις άγιες εικόνες μαζί με τον κλήρο και το λαό.
Από τότε εορτάζουμε κάθε χρόνο την ανάμνηση αυτού του γεγονότος. Την περίοδο εκείνη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ήταν ο Μεθόδιος ο Ομολογητής.

Στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ.κ. Απόστολος πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος εκ του παραθρονίου ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθιμος ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.
Εκ των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού παρέστησαν ανώτατοι, ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί καθώς επίσης παρέστη ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο κ. Ιωάννης Αμανατίδης Υφυπουργός των Εξωτερικών και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

Προ της Απολύσεως και σύμφωνα με το Τυπικό της, τελέσθηκε εντός του Ιερού Ναού η Λιτάνευσις των Αγίων Εικόνων και των Ιερών Λειψάνων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.