Στην Κυριακή Προσευχή, το γνωστό σε όλους μας ως «Πάτερ ημών», προσευχή που πρώτη φορά ακούστηκε από τον ίδιο τον Κύριο στην «Επί του Όρους ομιλία» (Μτ.στ’,9-13 και Λκ. Ια ,2-4) μεταξύ άλλων αναφέρεται η φράση: «γενηθήτω τὸ θέλημά Σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς». Μια φράση η οποία χρήζει προσοχής και αξίζει να γίνει λόγος για αυτήν.

Η φράση αυτή, όπως και όλη η Κυριακή Προσευχή, συνοψίζει με πολύ απλό τρόπο τις καθημερινές και μη, πνευματικές και υλικές ανάγκες του ανθρώπου, που για τις οποίες προσεύχεται στο Θεό Πατέρα. Ο Αγιασμός του Ονόματός Του, η έλευση τις Βασιλείας Του, η καθημερινή και αναγκαία τροφή, η άφεση των αμαρτιών μας – προϋποθέτοντας την συγχώρηση μας προς τους αδελφούς μας – , η αποφυγή του πειρασμού και η σωτηρία από τον πονηρό είναι βασικές ανάγκες του χριστιανού που δικαίως καθιστούν το «Πάτερ ημών»– πέρα από το γεγονός ότι έχει λεχθεί από τον ίδιο τον Κύριοαπαραίτητη και βασική προσευχή για όλες τις ακολουθίες της εκκλησίας μας και για την προσωπική προσευχή του πιστού.

Το «γενηθήτω τὸ θέλημά Σου» είναι μια φράση κλειδί για τη ζωή του χριστιανού.
Μια φράση, που είναι σαν να μας λέει: «Εμπιστεύσου τον Κύριο για τα ζητήματα και αδιέξοδα της ζωής σου. Μην αγχώνεσαι αδελφέ μου, μην στενοχωριέσαι, μην παραδίδεις τα όπλα, μην μένεις στην απόγνωση, μην αφήνεις την κατάθλιψη να σε κυριεύσει, άσε τον εαυτό σου σε Εκείνον, άσε την αγάπη Του να σε πλημμυρίσει, να σε γεμίσει εσωτερικά, αφέσου στην αγκαλιά Του, σήκωσε τον Σταυρό σου για άλλη μια μέρα.

ιησούς χριστός εικόναΜπορεί να βιώνεις Γολγοθά και μαρτύριο αλλά η Ανάσταση είναι κοντά. Θα λάβεις τον μισθό των κόπων σου, σε περιμένει ο Κύριος ,βάστα γερά στον αγώνα της ζωής! Γρηγόρευε, προσεύχου, είναι εδώ ο Κύριος! Σε βλέπει, σε παρατηρεί, χαίρεται με τον αγώνα σου, είναι σπλαχνικός και σε αγαπάει όσο δεν φαντάζεσαι και με τις πτώσεις σου. Μίλα για όλα τα προβλήματα και τα άλυτα θέματα της ζωής σου σε Εκείνον μέσω της προσευχής και θα βρεθεί η λύση, θα σε βοηθήσει, θα γίνει το θαύμα που δεν πίστευες ότι θα γινόταν! Εμπιστεύσου Τον!»

Λέγοντας λοιπόν αυτή τη προσευχή σε όλες τις ακολουθίες του νυχθημέρου, επιβεβαιώνουμε τα παραπάνω και προσπαθούμε – μαζί με όλα τα αιτήματα του «Πάτερ ημών» – να τα απευθύνουμε στο Θεό, ώστε να στείλει το Πανάγιό Του Πνεύμα, να μας δώσει ό,τι ζητάμε και να μας φωτίσει να τα κάνουμε πράξη στη ζωή μας.

Έχουμε αναρωτηθεί μέσα μας όμως, αν όντως ζητάμε να γίνει το θέλημά Του στη ζωή μας  ή απλά το «γενηθήτω το θέλημά Σου» το λέμε παθητικά σαν ένα τυπικό κομμάτι μιας τυπικής προσευχής χωρίς νόημα; Έχουμε όντως εμπιστευθεί τη ζωή μας στο Θεό και Του έχουμε εναποθέσει όλα τα θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν; ή στην πρώτη δυσκολία και στο πρώτο αδιέξοδο λιποτακτούμε, αγανακτούμε με αποτέλεσμα στην απόγνωσή μας να ξεχνάμε τον Θεό; Μήπως μας βολεύει και μας συμφέρει να γίνεται κάποιες φορές το θέλημά μας και κάποιες άλλες το Θέλημά Του;

Ας εμπιστευτούμε τη ζωή μας στον Κύριο και ας Τον αφήσουμε να αναλάβει το πηδάλιο της ζωής μας και τότε όλα τα θέματα που μας βασανίζουν και μας ταλανίζουν θα βρόυν απάντηση και λύση. Ας εναποθέσουμε τα βάσανά μας σε Εκείνον που ο ίδιος είπε «Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι, κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς. ἄρατε τὸν ζυγόν μου ἐφ’ ὑμᾶς καὶ μάθετε ἀπ’ ἐμοῦ, ὅτι πραΰς εἰμι καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ, καὶ εὑρήσετε ἀνάπαυσιν ταῖς ψυχαῖς ὑμῶν· (Μτ. ια’ 28-29).

ζωή ηρεμία ήλιος

Δημήτριος Γιαλούρης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.