Τριήμερη επίσκεψη, στη Ρουμανία, πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στην πόλη Μπουζέου έπειτα απο πρόσκληση του οικείου Μητροπολίτη κ. Κυπριανού, για να λάβει μέρος σε λατρευτικές εκδηλώσεις στον Καθεδρικό Ναού της πόλης.

Ο Σεβασμιώτατος έτυχε αβραμιαίας φιλοξενίας από τον Μητροπολίτη Μπουζέου κ. Κυπριανού καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του στην μητροπολιτική του έδρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Κυπριανός είναι άριστος γνώστης συνάμα και χειριστής της ελληνικής γλώσσης, αφού σπούδασε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεολογική σχολή του ΑΠΘ και διηκόνησε επι αρκετά έτη στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κοντά στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Χρυσόστομο.

Κατά την ξενάγηση στο Μπουζέου δόθηκε η ευκαιρία στον Σεβασμιώτατο να θαυμάσει το πολυτάλαντο και πολυσχεδές έργο του Μητροπολίτου κ. Κυπριανού.

Επισκεφθήκαν την πόλη Φοξάν, τον ναό του Άγίου Ιωαννου Προδρόμου και τον υπο ανέγερση Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής. Σ’ αυτή την πόλη λειτουργησαν για πρώτη φορά τα δύο πριγκιπάτα της Μολδαβίας και της Βλαχίας.

Επίσης, επισκέφθηκαν το υπο ανασήσταση μοναστηρι του Μπράζ (ελλ. ονομ. Έλατα). Σ’ αυτή τη μονή έγινε η ανακύρηξη του Αγίου Θεοδοσίου Μητροπολίτου Μολδαβίας, όπου και βρέθηκαν τα τίμια λείψανα του. Το 1842, λόγω των Τατάρων, οι μοναχοί έκρυψαν τα λέιψανα για να τα προφυλάξουν έχοντας ως αποτέλεσμα την εξαφάνησή τους, όμως το 2000 ύστερα απο θεϊκή παρέμβαση τα λείψανα βρέθηκαν σε μια κρύπτη της μονής. Το μοναστήρι του Μπράζ, αρχικά ήταν ανδρικό μοναστήρι. Οι κουμουνιστές το κατέστρεψαν ολοσχερώς μέχρι που το 1990 κάποιες μοναχές ανέλαβαν την αναστήλωση του λειτουργώντας το πλέον ως γυναικέια μονή.

Κατά το τελευταίο βράδυ της παραμονής του στη Ρουμανία είχε την ευκαιρία να απολαύση ενά κονσέρτο τετράφωνης μικτής χορωδίας στον καθεδρικό ναο του Μπουζέου, όπου το πρωί λειτούργησε εκεί με τον Μητροπολίτη Μπουζέου καθώς και τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Ουγγαρίας κ. Σιλουανό.

Τον Σεβασμιώτατο, συνόδευαν ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ο Αρχιερατικός επίτροπος περιχώρων Βεροίας και προϊστάμενος του καθεδρικού ναού Αγίου Αντωνίου αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας και ο Αρχιδιάκονος Πρόδρομος Γκιρτζαλιώτης.

2406ver (1).jpg

2406ver (2).jpg

2406ver (3).jpg

2406ver (4).jpg

2406ver (5).jpg

2406ver (6).jpg

2406ver (7).jpg

2406ver (8).jpg

2406ver (9).jpg

2406ver (10).jpg

2406ver (11).jpg

2406ver (12).jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.