Τα σημαντικότερα γεγονότα Σαν σήμερα Σάββατο 11 Ιουλίου 2026. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Η Αγία Ευφημία η Μεγαλομάρτυς. Η Αγία Όλγα η Βασίλισσα και Ισαπόστολος. Ο Άγιος Νεκτάριος από τα Βρύουλλα ο Νέος Οσιομάρτυρας. Ο Όσιος Κύριλλος ο Νέος ο εν Πάρω. Ο Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Ευφημία, Εύφημη, Εύφη, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα, Εύφημος, Όλγα, Όλια, Ολγίτσα, Γίτσα.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Γεγονότα Σαν Σήμερα 11 Ιουλίου

  • 1982: Η Ιταλία κατακτά για τρίτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, νικώντας στον τελικό της Μαδρίτης τη Δυτική Γερμανία με 3-1.
  • 1988: Το φλεγόμενο «City of Poros». Τρομοκρατική ενέργεια με 9 νεκρούς και 71 τραυματίες, που αποδίδεται στον παλαιστίνιο Αμπού Νιντάλ, σημειώνεται στο Ελληνικής ιδιοκτησίας κρουαζιερόπλοιο «City of Poros», που πλέει στ’ ανοιχτά του Αργοσαρωνικού με 471 επιβάτες.
  • 1995: Η μάχη της Σρεμπρένιτσα. Οι Σέρβοι της Βοσνίας καταλαμβάνουν τη μουσουλμανική πόλη της Σρεμπρένιτσα και εκτιμάται ότι πεθαίνουν 8.000 άνθρωποι. Συνολικά 100 Έλληνες πολέμησαν στο πλευρό των Σέρβων και το κεντρικό στρατόπεδό τους ήταν στη Βλασένιτσα κοντά στην Τούζλα. Τέσσερις σημαίες υψώθηκαν στα ερείπια της ορθόδοξης εκκλησίας της Σρεμπρένιτσα: η Σερβική, η Ελληνική, της Βεργίνας και του Βυζαντίου. Κυματίζουν μαζί, δίπλα-δίπλα και είναι η απόδειξη της αγάπης και της αλληλεγγύης των δύο λαών, της ευγνωμοσύνης των Σέρβων στρατιωτών για την βοήθεια των Ελλήνων εθελοντών που πολέμησαν στο πλευρό τους. Οι Έλληνες και οι Σέρβοι που πολέμησαν μαζί, γιόρτασαν την απόσυρση των αντίπαλων δυνάμεων. Μετά τη νίκη οι Έλληνες μαχητές ύψωσαν τις σημαίες και έψαλλαν τους εθνικούς των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους Γιώργο Μουρατίδη, η δύναμη ενσωματώθηκε πλήρως από τον στρατό της Σερβικής Δημοκρατίας και διοικείτο από Σέρβους αξιωματικούς.
  • 2001: Σε συναυλία του Στινγκ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, εμφανίζεται ο Γιώργος Νταλάρας και τραγουδούν μαζί το «Mad about you».
  • 2003: Εντοπίζεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης η άγνωστη ωδή του Ανδρέα Κάλβου «Ελπίς Πατρίδος», του πρώτου του ποιήματος που έγραψε στην ελληνική γλώσσα.
  • 2004: Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρευρίσκεται ως μάρτυρας στο γάμο της κόρης του τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνοντας τις προσπάθειες για την προσέγγιση των σχέσεων των δυο χωρών.

Γεννήσεις Σαν Σήμερα 11 Ιουλίου

  • 1832: Χαρίλαος Τρικούπης. Χαρίλαος Τρικούπης, κορυφαίος Έλληνας πολιτικός. (Θάνατος 30 Μαρτίου 1896)
  • 1916: Αλεξάντερ Προκόροφ. Αλεξάντερ Προκόροφ, Ρώσος φυσικός, που εφηύρε την τεχνολογία λέιζερ. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1964. (Θάνατος 8 Ιανουαρίου 2002)
  • 1934: Τζόρτζιο Αρμάνι. Τζόρτζιο Αρμάνι, Ιταλός σχεδιαστής μόδας.

Θάνατοι Σαν Σήμερα 11 Ιουλίου

  • 969: Όλγα. Όλγα, βασίλισσα των Ρώσων του Κιέβου, η πρώτη Ρωσίδα που μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό και ανακηρύχθηκε ισαπόστολος. (Γέννηση 890)
  • 1937: Τζορτζ Γκέρσουιν. Τζορτζ Γκέρσουιν, Αμερικανός συνθέτης, με επιρροές από την τζαζ. («Rhapsody in Blue» ή «Γαλάζια Ραψωδία», όπως είναι γνωστή στα ελληνικά) (Γέννηση 26 Σεπτεμβρίου 1898)
  • 1941: Άρθουρ Έβανς. Άρθουρ Έβανς, Βρετανός αρχαιολόγος, που ανακάλυψε την αρχαία κρητική πολιτεία της Κνωσού. (Γέννηση 8 Ιουλίου 1851)

Γνωρίζετε τι είναι η απόδοση εορτής;

Ποιοι Γιορτάζουν Σήμερα 11 Ιουλίου

  • Ευφημία, Εύφημη, Εύφη, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα, Εύφημος.
  • Όλγα, Όλια, Ολγίτσα, Γίτσα.

Εορτολόγιο 11 Ιουλίου

  • Η Αγία Ευφημία η Μεγαλομάρτυς.
  • Η Αγία Όλγα η Βασίλισσα και Ισαπόστολος.
  • Ο Άγιος Νεκτάριος από τα Βρύουλλα ο Νέος Οσιομάρτυρας.
  • Ο Όσιος Κύριλλος ο Νέος ο εν Πάρω.
  • Ο Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ.

11 Ιουλίου τιμούμε επίσης τη μνήμη του Οσίου Κυρίλλου του εν Πάρω του Νέου του Ομολογητού και Θαυματουργού. Δείτε στο βίντεο παρακάτω για το βίο, το έργο στο Άγιον Όρος, στην Αττική και την Πάρο, το χάρισμα της θαυματουργίας, την κοίμηση και τα Ιερά Λείψανα του Οσίου Κυρίλλου του Νέου.

Διαβάστε επίσης την γιορτή σήμερα 11 Ιουλίου: Αγία Όλγα η Βασίλισσα και Ισαπόστολος.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.