Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή του Πάσχα 21 Απριλίου 2023. Ζωοδόχος Πηγή. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Αλεξάνδρα, Αλεξάντρα, Αλεξία, Αλέξω, Αλέκα, Σάντρα, Σάσα, Ιανουάριος, Ιανός, Ιανή, Φαίστος, Φαιστή, Φαιστίνα, Ζωή, Ζησούλα, Ζωΐτσα, Ζωούλα, Ζωζώ, Ζώης, Ζήσης, Ζήσιμος, Ζωοπηγή, Θεοπηγή, Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ, Πηγούλα, Πηγίτσα, Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Πανίκος, Τάκης, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Παναγούλα, Πάνη, Τότα, Τούλα, Πέγκυ, Πολυζώης, Πολυζώη, Χρυσοπηγή. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί. Ο Άγιος Ιανουάριος ο Επίσκοπος ο Ιερομάρτυρας και οι συν αυτώ Μάρτυρες. Η Αγία Αλεξάνδρα η βασίλισσα. Ο Όσιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης Β Αντιοχείας. Ο Άγιος Μαξιμιανός ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Εβδομάδα Διακαινησίμου. Παρασκευή του Πάσχα.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αλεξάνδρα, Αλεξάντρα, Αλεξία, Αλέξω, Αλέκα, Σάντρα, Σάσα.
  • Ιανουάριος.
  • Ιανός, Ιανή.
  • Φαίστος, Φαιστή, Φαιστίνα.
  • Ζωή, Ζησούλα, Ζωΐτσα, Ζωούλα, Ζωζώ, Ζώης, Ζήσης, Ζήσιμος, Ζωοπηγή, Θεοπηγή.
  • Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ, Πηγούλα, Πηγίτσα.
  • Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Πανίκος, Τάκης, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Παναγούλα, Πάνη, Τότα, Τούλα, Πέγκυ.
  • Πολυζώης, Πολυζώη, Χρυσοπηγή.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Ζωοδόχος Πηγή

Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα φέρεται ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα «παλάτια των πηγών» στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık, δηλαδή ψάρι και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.

Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το δε αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Απ’ εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ψηφιδωτή παράσταση της εικόνας σώζεται στον εσωνάρθηκα της Μονής της Χώρας.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας της Ζωοδόχου Πηγής.

Άγιος Ιανουάριος

Ο Άγιος Ιανουάριος ήταν επίσκοπος στη Νεάπολη της Ιταλίας, στα χρόνια του Διοκλητιανού και όταν έπαρχος στην περιοχή αυτή ήταν ο Τιμόθεος.

Ο Ιανουάριος μαζί με μια πολύ καλή ομάδα συνεργατών-χριστιανών, που την αποτελούσαν: Οι διάκονοι Πρόκουλος, Σώσσος, Φαύστος, ο αναγνώστης Δησιδέριος, ο Ακούτιος και ο Ευτύχιος, αγωνίζονταν τον άγιο αγώνα της αρετής και έφερναν στο Χριστό πολλούς ειδωλολάτρες.

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Ιανουαρίου.

Αγία Αλεξάνδρα η Βασίλισσα

Η Αγία Αλεξάνδρα ήταν σύζυγος του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Εντελώς διαφορετική από εκείνον, που ήταν τραχύς στα αισθήματα και φίλος της βίας και του αίματος, διακρινόταν για την ήρεμη ψυχική της διάθεση, την ευσπλαχνία και την φιλάνθρωπη ζωή της.

Και η Χάρη του Κυρίου αύξανε μέσα της τον φωτισμό. Και το θείο έλεος την καταξίωσε κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου να αισθανθεί μέσα της την πνοή και την ορμή της πίστεως στον Χριστό. Τότε, αφού στράφηκε προς τον αυτοκράτορα, τον παρακάλεσε να διατάξει την παύση των μαρτυρικών βασανιστηρίων.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή της Αγίας Αλεξάνδρας της Μάρτυρος.

Σαν Σήμερα

753 π.Χ.: Ο Ρωμύλος και ο Ρέμος. Ο Ρωμύλος και ο Ρέμος ιδρύουν τη Ρώμη, σύμφωνα με την παράδοση.

1941: Τα βουλγαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με την έγκριση των Γερμανών κατακτητών.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα γεγονότα τις γεννήσεις και τους θανάτους σαν σήμερα 21 Απριλίου.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Ζωοδόχου Πηγής, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 07.30 το πρωί.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.