Το Εορτολόγιο της Τρίτης 11 Νοεμβρίου 2025. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Μηνάς «ο εν τω Κοτυαείω» ο Μεγαλομάρτυρας (Πολιούχος της Καστοριάς, Ηρακλείου Κρήτης και Σαλαμίνας). Ο Άγιος Βίκτωρ ο Μεγαλομάρτυρας. Ο Άγιος Βικέντιος ο Διάκονος και Ιερομάρτυρας. Ο Όσιος Θεόδωρος ο Ομολογητής και ηγούμενος Μονής Στουδίου. Ο Άγιος Δράκωνας ο Ομολογητής και Μάρτυρας.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ο Άγιος Δράκωνας έζησε επί Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.), ηγεμόνα Νικαίας, και καταγόταν από το χωριό Αραύρακα.

Ο Δέκιος ήταν σκληρότατος διώκτης των χριστιανών. Τον Ιανουάριο του 250 μ.Χ., ο Δέκιος εξέδωσε ένα διάταγμα για την καταστολή του Χριστιανισμού.

Το διάταγμα ήταν αρκετά σαφές:

«Όλοι οι κάτοικοι της αυτοκρατορίας πρέπει να θυσιάσουν πριν από τους δικαστικούς της κοινότητάς τους “για την ασφάλεια της αυτοκρατορίας” μία συγκεκριμένη ημέρα. Όταν θυσιάσουν, θα λάβουν πιστοποιητικό, που καταγράφει το γεγονός ότι έχουν συμμορφωθεί με την εντολή!».

Οι χριστιανοί πιστοί που αρνούνταν να θυσιάσουν παγανιστικά στα είδωλα τιμωρούνταν με σκληρά βασανιστήρια και εκτελέσεις. Το αντι-χριστιανικό αίσθημα οδήγησε σε πογκρόμ εναντίον των χριστιανών σε Καρχηδόνα και Αλεξάνδρεια.

Ο Άγιος Δράκωνας βλέποντας για χρόνια την άδικη σφαγή τόσων χριστιανών, αγανάκτησε και παρουσιάστηκε αυθόρμητα στον ηγεμόνα Δέκιο και ομολόγησε τον Χριστό αφού, από Ιερή αγανάκτηση, έβρισε τους θεούς των ειδώλων.

Τότε συνελήφθη, βασανίστηκε σκληρά και ρίχτηκε στη φυλακή. Επειδή όμως συνέχισε να ομολογεί τον Χριστό, αποκεφαλίστηκε.

Ο Άγιος Δράκωνας είναι άγνωστος στον Συναξαριστή του Αγίου Νικόδημου. Αναφέρεται στον Κώδικα 76 της Μεσσήνης.

Διαβάστε και δείτε εικόνες από το εντυπωσιακό μοναστήρι της Οσίας Θεοκτίστης της Λέσβιας στην Ικαρία.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Μηνάς, Μηναίς, Μήνα.
  • Μίνος, Μίνως, Μίνα.
  • Βικέντιος, Βικέντης, Βικεντία.
  • Βικτωρία, Βικτορία, Βικτόρια, Βιτωρία, Βίκτωρ, Βίκτωρας, Βίκτορας.
  • Δράκων, Δράκοντας, Δράκος, Δρακούλης, Δρακούλα.

11 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά και των Αγίων Μαρτύρων Βίκτωρος και Βικεντίου των Διακόνων.

Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ζωντανά του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων της Τρίτης 11 Νοεμβρίου 2025 07.30 το πρωί.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Τρίτης 11 Νοεμβρίου 2025, κατά την γιορτή των Αγίων Βίκτωρος και Βικεντίου των Μαρτύρων.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.