Ιερά Μονή Οσίας Θεοκτίστης της Λέσβιας στην Ικαρία: Η Αγία Θεοκτίστη καταγόταν από την αρχαία πόλη της Λέσβου Μήθυμνα. Νωρίς έμεινε ορφανή και από τους δύο γονείς της. Την ανατροφή και προστασία της ανέλαβαν οι συγγενείς της. Ένεκα του ότι είχε πικρή πείρα της ορφάνιας, αισθάνθηκε ιδιαίτερη συμπάθεια για τα ορφανά, τα οποία βοηθούσε με κάθε τρόπο. Είχε πολλή πίστη και αγάπη για τον Χριστό. Γι’ αυτό και περιφρόνησε όλα τα εγκόσμια και ολοκληρωτικά στράφηκε προς αυτόν. Έγινε μοναχή και μάλιστα ίδρυσε και Ιερή Μονή, στη οποία συγκέντρωσε πολλές ευσεβείς νέες, που με την ζωή και το φιλάνθρωπο έργο τους έτρεφαν πνευματικά και υλικά όλους τους αναξιοπαθούντας.

Αγία Θεοκτίστη

Η Οσία Θεοκτίστη τις μεγάλες αρετές της χριστιανικής πίστεως και της αγάπης μετέφραζε καθημερινά σε έργα. Συνέτρεχε στις ανάγκες των πιστών και παράλληλα εκήρυττε τον Χριστό, κάνοντας και ιεραποστολή. Ήταν δεκαοκτώ ετών όταν κάποια μέρα της εβδομάδος του Πάσχα πήγε να επισκεφθεί την αδελφή της σε κάποιο χωριό. Όμως τότε έκαναν επιδρομή στη Λέσβο Άραβες Πειρατές, με αρχηγό τον Νήσιρη. Επέδραμαν με άγριο τρόπο. Επέφεραν τρομερές καταστροφές και προέβησαν σε αιχμαλωσίες. Μεταξύ των αιχμαλώτων νεανίδων ήταν και η Θεοκτίστη.

Μετά τις βιαιοπραγίες τους ανεχώρησαν. Την επόμενη όμως ημέρα, ένεκα της μεγάλης θαλασσοταραχής, αναγκάστηκαν να αγκυροβολήσουν στο φυσικό λιμάνι της Πάρου, δηλαδή στη Νάουσα της Πάρου. Εκεί απεβίβασαν τις αιχμάλωτες νέες στην ξηρά και σκεφτόταν για την πώλησή τους. Τότε, η Αγία Θεοκτίστη κατόρθωσε να ξεφύγει της προσοχής τους και να φύγει. Ύστερα από πολύ κοπιαστική πορεία αποστάσεως δέκα περίπου χιλιομέτρων, μέσω δάσους και αγρίων περιοχών, έφθασε στη Παροικιά, σημερινή πρωτεύουσα της Πάρου και στον περίφημο Ιερό Ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής που είναι κτίσμα του 4ου αιώνος από την Αγία Ελένη.

Από τότε λοιπόν αυτή έζησε στον Ιερό Ναό της Εκατονταπυλιανής και για 35 ολόκληρα χρόνια, κακοπαθώντας, ασκούμενη και μαχόμενη εναντίον της πείνας, του ψύχους και του καύσωνος. Η τροφή της ήταν χόρτα και άγρια φυτά. Και όπως μας διηγείται ο Συμεών ο μεταφραστής, ουδέποτε στο χρονικό αυτό διάστημα την είδε άνθρωπος. Προφανώς κρυβόταν. Περνούσε τις μέρες της με προσευχές, αγρυπνίες και νηστείες. Όλη της την ζωή την είχε εναποθέσει στην πρόνοια του Θεού και στην προστασία της Θεοτόκου.

Αγία Θεοκτίστη 9 Νοεμβρίου

Αγία Θεοκτίστη – Ικαρία

Η Αγία Θεοκτίστη, αφού με την όλη της ζωή και την αγγελική της πολιτεία εδόξασε τον Θεό, και αφού μας άφησε αθάνατα ίχνη παραδείγματος αληθινής χριστιανής και οσίας και αφού μετέλαβε των αχράντων μυστηρίων, άφησε τον κόσμο το αυτό έτος 889 στον Ιερό Ναό της Εκατονταπυλιανής. Το άγιο λείψανό της παρέλαβαν οι κάτοικοι της νήσου Ικαρίας.

Η μνήμη της τελείται την 9 Νοεμβρίου, πανηγυρικώς και πανδήμως στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Ιερά Μονή Οσίας Θεοκτίστης της Λέσβιας στην Ικαρία

Η Ιερά Μονή Οσίας Θεοκτίστης βρίσκεται ταξιδεύοντας στα βόρεια της προς τις Ράχες, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη συναντάμε στο χωριό Πηγή ένα πευκόφυτο περιβάλλον και ακολουθώντας ένα βέλος φτάνουμε προς την Οσία Θεοκτίστη. Ο χώρος είναι περιφραγμένος και μετά την είσοδο προχωράμε σ’ ένα μονοπάτι όπου υπάρχουν τεράστιες πέτρες και ψηλά πεύκα.

Αγία Θεοκτίστη Ιερά Μονή

Αγία Θεοκτίστη Μονή

Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς το πότε χτίστηκε, αλλά από επιγραφή που έχει σωθεί στην εκκλησία λέγει ότι εκτίσθη από τον Χατζή Παντελή Αναγνώστου από την Χίο το 1688.

Αγία Θεοκτίστη Λέσβια Ιερά Μονή

Ο Ιερός Ναός της Οσίας Θεοκτίστης στα αριστερά του μονοπατιού είναι θολωτός και εξ ολοκλήρου τοιχογραφημένος με μορφές Αγίων και παραστάσεις της Παλαιάς και Κοινής Διαθήκης, ενώ το περίτεχνο τέμπλο φαίνεται να είναι νεότερο.

Αγία Θεοκτίστη Λέσβια Μονή

Ιερά Μονή Οσίας Θεοκτίστης Τοιχογραφία

Πιο πέρα βρίσκεται τα παιχνίδια των βράχων βοήθησαν στο να δημιουργηθεί η Θεοσκέπαστη, ένα μικρό παρεκκλήσι. Προστατευμένο από δύο τεράστιες επικλινείς πλάκες, που λειτουργούν ως οροφή. Μάλιστα προεκτείνονται κατά πολύ της στέγης δημιουργώντας ένα πολυφωτογραφημένο περίεργο σκιάδιο.

Οσία Θεοκτίστη Λέσβια Μονή

Οσία Θεοκτίστη Μονή

Εντυπωσιάζει ένα άνοιγμα στο βράχο, πίσω από το Ιερό της εκκλησίας, όπου σύμφωνα με την παράδοση κοιμόταν η Οσία Θεοκτίστη. Εκεί βρέθηκαν Ιερά Λείψανα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο χώρο που χτίστηκε το παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης.

Οσία Θεοκτίστη Ιερά Μονή

Μονή Οσίας Θεοκτίστης

Τάφος της Οσίας Θεοκτίστης υπάρχει στο ευρισκόμενο σε σχετικά κοντινή απόσταση μοναστήρι του Μουντέ. Το σπηλαιώδες εκκλησάκι έχει μια πόρτα που μόνο σκυφτός μπορείς να διαβείς, αφού δεν ξεπερνά το 1,40 το ύψος. Το μήκος της σπηλιάς φτάνει τα 5 μέτρα και το πλάτος της τα 2,5 μέτρα και από το μικρό παραθυράκι φωτίζεται ένα πανέμορφο παλιό ξυλόγλυπτο χρωματισμένο τέμπλο που αναφέρει ως ημερομηνία δημιουργίας του το 1849.

Ιερά Μονή Αγίας Θεοκτίστης

Κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου είναι μέρα εορτής για την Ιερά Μονή, αλλά γίνεται περιφορά των Ιερών Λειψάνων της την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου για τους λουόμενους. Έχει περί τα 15 κελλιά. Χρησιμοποιούνται ως ξενώνες. Σήμερα, στη Ιερά Μονή δεν ζουν πλέον μοναχές, αφού το 1982 έφυγαν οι δύο τελευταίες μοναχές.

Ιερά Μονή Οσίας Θεοκτίστης Αρχονταρίκι

Δείτε στο βίντεο για τον συγκλονιστικό βίο, την άσκηση στο όρος, την κοίμηση, τα Ιερά Λείψανα, το μοναστήρι, και το Απολυτίκιο του Οσίας Θεοκτίστης της Λέσβιας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.