Το Εορτολόγιο της Παρασκευής του Πάσχα 10 Μαΐου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί (Πολιούχος Ανθότοπου Άρτας). Ο Άγιος Σίμων ο Απόστολος και Ζηλωτής. Ο Όσιος Λαυρέντιος Μεγαρέως. Ο Άγιος Νικόλαος ο Αρχιεπίσκοπος Μύρων (Μετακομιδή Λειψάνου). Εβδομάδα Διακαινησίμου. Παρασκευή του Πάσχα. Ζωοδόχος Πηγή.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Συναλλαγή τις προς Θεόν Λαυρεντίω, Πόνοις Eδέμ λαβόντι την πόρρω πόνων.

Ο Όσιος Λαυρέντιος έζησε κατά τον 14ο αιώνα μ.Χ.. Εκάρη μοναχός στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Επειδή όμως στο Άγιον Όρος, και κυρίως στη Λαύρα, επικράτησε η αίρεση των Βαρλαάμ και Ακινδύνου, αναχώρησε από εκεί και έφθασε στην περιοχή του Βόλου, στο χωριό Άγιος Λαυρέντιος, όπου άρχισε να κτίζει μοναστήρι.

Τότε βασίλευε ο ευσεβής αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός, ο οποίος απέστειλε στον Όσιο χρυσόβουλλο καθώς και τον απαιτούμενο χρυσό και τα ιερά σκεύη για την οικοδομή του ναού. Ο ναός αποπερατώθηκε το 1378 μ.Χ..

Στην συνέχεια ο Όσιος ίδρυσε σκήτη επ’ ονόματι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Προφήτη Ηλία, η οποία γρήγορα απέκτησε μεγάλη φήμη και έγινε πόλος έλξεως πολλών νέων και μορφωμένων μοναχών.

Ο Όσιος Λαυρέντιος διήλθε το βίο του με νηστεία και προσευχή και κοιμήθηκε με ειρήνη σε βαθύ γήρας.

Γνωρίζετε ποια είναι τα έθιμα της αποκριάς; Από που προέρχεται η λέξη καρνάβαλοι;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Σίμωνας, Σίμων, Σίμος, Σιμώνα, Σιμόνα, Σιμωνία, Σιμώνη, Σιμωνίτσα.
  • Ζωή, Ζησούλα, Ζωΐτσα, Ζωούλα, Ζωζώ, Ζώης, Ζήσης, Ζήσιμος, Ζωοπηγή, Θεοπηγή.
  • Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ, Πηγούλα, Πηγίτσα.
  • Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Πανίκος, Τάκης, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Παναγούλα, Πάνη, Τότα, Τούλα, Πέγκυ.
  • Πολυζώης, Πολυζώη, Χρυσοπηγή.

10 Μαΐου, Παρασκευή της Διακαινησίμου, η Εκκλησία μας τιμά την Υπεραγία Θεοτόκο Μαρία την Ζωοδόχο Πηγή και την μνήμη του Αγίου και Αποστόλου Σίμωνος του Ζηλωτού.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Ζωοδόχου Πηγής, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 07.30 το πρωί.

Aπολυτίκιο Αγίου Λαυρεντίου

Ήχος πλ. δ’.

Μέγαν εὔρατο, ἡ κώμη κλέος. τόν Λαυρέντιον βροτῶν τόν θείον, ὡς ἀσκητήν ἐν ἀσκηταῖς δοκιμότατον, καί ἰατρόν ἀσθενοῦντων πανθαύμαστον. πάτερ ὅσιε Χριστόν τόν Θεόν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τό μέγα ἔλεος.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Παρασκευής της Διακαινησίμου 10 Μαΐου 2024, κατά την γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.