Ο παραλυτικός της Ευαγγελικής Περικοπής κοίταξε τον ξένο ξαφνιασμένος. Τί ερώτηση ήταν αυτή που του απηύθυνε; Αν ήθελε, λέει, να γίνη υγιής; Μα ζητούσε και τίποτε άλλο; Τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια ζούσε μ' αυτή τη λαχτάρα. Η ελπίδα της θεραπείας τον έκανε να παραμένει τόσον καιρό σ' αυτό τον θαυματουργικό τόπο της Βηθεσδά -προσμένοντας το θαύμα.

Κυριακή του Παραλύτου -15 Μαΐου: Θεραπεία του Παραλυτικού

Όμως ήταν μόνος, ολομόναχος. Ούτε έναν άνθρωπο δεν είχε να τον «βάλει στη δεξαμενή, όταν το νερό ταραχθή». Τα μάτια του έλαμψαν από μια αναπάντεχη ελπίδα. Αλλά η πρώτη έκπληξη αποκορυφώνεται όταν ακούει τον Χριστό να του λέει «Σήκω επάνω, πάρε το κρεβάτι σου και περπάτησε».

Ο παραλυτικός υπακούει στην προσταγή του Χριστού, παραμερίζοντας κάθε επιφύλαξη και μ’ αυτή του την στάση μας δίνει ένα θαυμάσιο πρότυπο για το πώς πρέπει να δεχόμαστε τις εκ πρώτης όψεως «παράδοξες» εντολές του Χριστού. Θα μπορούσε ίσως να σκεφθεί, όταν άκουσε το «έγειραι, άρον τον κράβαττον σου», «Έγώ δεν μπορώ να γυρίσω στο κρεβάτι μου και θα το πάρω στον ώμο μου;» Τίποτα δεν αναστέλλει την θέληση του να υπακούσει.

Έπρεπε να σηκωθεί και να περπατήσει, να αποδεχθεί και να επιχειρήσει αυτό πού διέταξε ο Χριστός και ακριβώς πάνω στην προσπάθεια θα έπαιρνε τη δύναμη για να το πραγματοποιήσει. Πολλές φορές ορισμένες εντολές του Κυρίου ηχούν παράδοξα μέσα μας.

Το λογικό μας, η αμαρτωλή καρδιά μας δυσκολεύονται να τις αποδεχθούν. Εδώ όμως κρίνεται η υπακοή μας στον Χριστό. Μέ τόν δισταγμό και το «αλλά», θα παραμείνουμε παράλυτοι στο κρεβάτι της ανειλικρίνειας, της χαλαρότητας, της αμαρτίας. Αν όμως σπεύδουμε να υπακούσουμε και να εκτελέσουμε πρόθυμα την εντολή του Χριστού, παίρνουμε δύναμη εξ ύψους και βλέπουμε τα αδύνατα να γίνονται δυνατά.

Ο άνθρωπος της σημερινής ευαγγελικής περικοπής παρουσιάζει ένα πολύτιμο και σημαντικό στοιχείο στην συμπεριφορά του. Προκειμένου να εκτελέσει την εντολή του Χριστού, αδιαφόρησε για τα σχόλια του κόσμου. «Είναι Σάββατο» τον παρατηρούν οι συμπατριώτες του και «δε σου επιτρέπεται να μεταφέρης το κρεβάτι σου», «απαγορεύεται σήμερα να κάνουμε τέτοιες δουλειές», παρανομείς κάνεις κάτι που αντιτίθεται στο Νόμο και τα έθιμα. Και ο παραλυτικός σφίγγοντας στον ώμο του το κρεβάτι απαντά σταθερά, δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά εκείνος που με έκανε υγιή, Εκείνος μου είπε σήκωσε το κρεβάτι σου και περπάτησε».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.