Το Εορτολόγιο της Παρασκευής 15 Μαρτίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Αγάπιος και των συν αυτώ Μάρτυρες. Ο Άγιος Αριστόβουλος ο Επίσκοπος Βρετανίας. Ο Άγιος Μανουήλ ο εκ Σφακίων ο Νεομάρτυρας. Παρασκευή της Τυρινής.
Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.
Ἔσπευδεν Ἀγάπιος εἰς μαρτυρίαν. Θεοῦ γὰρ αὐτὸν ὑπέθαλπεν ἀγάπη. Πέμπτῃ καὶ δεκάτῃ τμήθη Ἀγάπιος, ἑταῖροι.
Ο Άγιος Αγάπιος, Πλήσιος, Ρωμύλος, Τιμόλαος, Αλέξανδρος και Διονύσιος οι Μάρτυρες έζησαν και κέρδισαν τα αθάνατα βραβεία, κατά το διωγμό του Διοκλητιανού (284-304) εναντίον της Εκκλησίας.
Ο Αγάπιος ήταν από τη Γάζα της Παλαιστίνης, ο Τιμόλαος από τη Μαύρη Θάλασσα, οι δύο Διονύσιοι από την Τρίπολη της Φοινίκης, ο Ρωμύλος -υποδιάκονος- από τη Λύδδα ή Διόσπολη, ο Πλήσιος και οι δύο Αλέξανδροι από την Αίγυπτο.
Κατηγορήθηκαν ότι είναι χριστιανοί και οδηγήθηκαν μπροστά στον έπαρχο της Καισαρείας Ουρβανό, όπου με παρρησία ομολόγησαν το Χριστό. Μάταιες απόπειρες έκανε εκείνος για να τους δελεάσει ή και να τους εκφοβίσει.
Διότι στο μυαλό όλων επικρατούσε ο λόγος του Θεού:
«Τον φόβον αυτών μη φοβηθήτε μηδέ ταραχθήτε» (Α’ Επιστολή Πέτρου, Γ’ 14).
Δηλαδή, μη φοβηθείτε το φόβο με τον οποίο ζητούν οι άπιστοι να σας πτοήσουν και μη ταραχθείτε καθόλου απ’ αυτόν.
Πέθαναν όλοι μαρτυρικά με αποκεφαλισμό, δίνοντας σ’ όλους τους αγωνιστές χριστιανούς μήνυμα θάρρους και ελπίδας.
Γνωρίζετε τι σημαίνει Αμήν;
Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα
- Αγάπιος.
15 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αγαπίου και τω συν αυτώ Μαρτύρων, όπως και του Αγίου Μανουήλ του εκ Σφακίων της Κρήτης.
Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, το μαρτύριο και το Απολυτίκιο του Αγίου Αγαπίου, Πλησίου, Ρωμύλου, Τιμολάου, Αλεξάνδρου και Διονυσίου.
Aπολυτίκιο Αγίου Αγαπίου και συν αυτώ Μαρτύρων
Ήχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ἀγάπη τοῦ Κτίσαντος, πεπυρσευμένος τὸν νοῦν, χορείαν συνήθροισας, πανευκλεῶν Ἀθλητῶν, Ἀγάπιε ἔνδοξε, ὅθεν σὺν τούτοις Μάρτυς, ἀριστεύσας νομίμως, ξίφει τὸν σὸν αὐχένα, σὺν αὐτοὶς ἀπετμήθης, μεθ’ ὧν ἐκδυσώπει, δοῦναι ἠμὶν ἄφεσιν.
Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Παρασκευής 15 Μαρτίου 2024, κατά την γιορτή του Αγίου Μανουήλ του Νεομάρτυρα εκ Σφακίων της Κρήτης.
Ὡς ἀγαπήσας Χριστόν τόν Θεόν ἡμῶν, τῶν ἐπιγείων ἁπάντων ἠλόγησε, Μαρτύρων χορός ὁ ὀκτάριθμος, καὶ κεφαλάς ἐκτεμνομένοι ἔκραζον· προσδέχου Οἰκτίρμον τοὺς δούλους σου.
Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.



































