Άγιος Ελευθέριος: Ο Άγιος Ελευθέριος είναι ιερομάρτυρας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που έζησε κατά τον 2ο αιώνα.

Άγιος Ελευθέριος: Εορτή στις 15 Δεκεμβρίου

Υπήρξε Επίσκοπος Ιλλυρικού και παρέδωσε με μαρτυρικό τρόπο τη ζωή του, μαζί με τη μητέρα του Ανθία (ή Ευανθία. Η μνήμη του τιμάται στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο ιερομάρτυς Ελευθέριος καταγόταν από τη Ρώμη, και καθώς από νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα, ανατραφηκε με ευσέβεια από τη μητέρα του Ανθία, η οποία γνώρισε τον χριστιανισμό από μαθητές του αποστόλου Παύλου.

Ο Ελευθέριος διδάχθηκε τα ιερά γράμματα από τον επίσκοπο Ρώμης. ο οποίος τον κατέταξε στην τάξη των κληρικών, και σε ηλικία είσοσι ετών τον χειροτόνησε επίσκοπο του Ιλλυρικού. Ο Ελευθέριος εργάστηκε με αποστολική θέρμη και επέστρεψε πολλούς ανθρώπους στην πίστη του Χριστού.

Όταν όμως το έμαθε αυτό ο ο αυτοκράτορας Αδριανός (117-138), τον κάλεσε στη Ρώμη και όταν ο Ελευθέριος κήρυξε τον Χριστό ενώπιον του αυτοκράτορα, εκείνος διέταξε να τον υποβάλουν σε φρικτά μαρτύρια και στο τέλος να τον αποκεφαλίσουν. Όταν η μητέρα του Ανθία αγκάλιασε το νεκρό σώμα του γιου της, οι δήμιοι αποκεφάλισαν και αυτή και η μνήμη της τιμάται την ίδια ημέρα με του γιου της, στις 15 Δεκεμβρίου.

Στην Ελλάδα ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται προστάτης των εγκύων γυναικών. Πολλές επίτοκοι γυναίκες επικαλούνται τη βοήθειά του και ακουμπούν το εικονισματάκι του αγίου πάνω τους, για τους δώσει «καλή λευτεριά».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.