Το Εορτολόγιο της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Η Αγία Ευδοκία η από Σαμαρειτών και Οσιομάρτυς. Η Αγία Αντωνίνα η Μάρτυς. Οι Άγιοι Μάρκελλος και Αντώνιος οι Μάρτυρες. Ο Άγιος Παρασκευάς ο Τραπεζούντιος ο Νεομάρτυρας. Οι Άγιοι Χαρίσιος, Νικηφόρος και Αγάπιος.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ο Άγιος Παρασκευάς ο Νεομάρτυρας καταγόταν από την Τραπεζούντα και ήταν ένας από τους προύχοντες της πόλεως. Ήταν επιφανής και μάλιστα άρχοντας της πρωτεύουσας του Εύξεινου Πόντου.

Όμως οι Τούρκοι τον ανάγκασαν να ομολογήσει την πίστη του στον Χριστό. Τότε τον βασάνισαν φρικτά. Αφού τον έσειραν στην πόλη μαρτύρησε την 1η Μαρτίου το έτος 1659 μ.Χ. στην Τραπεζούντα δι’ απαγχονισμού. Το ιερό λείψανο αυτού ενταφιάσθηκε στο ναό του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης και από εκεί ανακομίσθηκε στην Ιερά Μονή Θεοσκεπάστου Τραπεζούντος.

Μετά από χρόνια αφού έκαναν την ανακομιδή των αγίων λειψάνων του, τα φύλαξαν σε μεγαλοπρεπή λάρνακα στον Ιερό Ναό Παναγίας της Θεοσκέπαστης Τραπεζούντος.

Γνωρίζετε που βρίσκεται ο τάφος της Θεοτόκου;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ευδοκία, Ευδοκούλα, Ευδοκίτσα, Ευδοκή, Εύη, Ευδόκιος.
  • Παρασκευή, Παρασκευούλα, Βούλα, Παρασκευάς.
  • Παράσχος, Πάρης, Πάρις.
  • Χαρίσιος, Χάρισος, Χαρίσης, Χαρίσα, Χαρισία.

1 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Ευδοκίας και της Αγίας Αντωνίνας της Μάρτυρος.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Αγίας Οσιομάρτυρος Ευδοκίας με τον Αγιασμό Μαρτίου, από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 07.50 το πρωί.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, κατά την γιορτή της Αγίας Αντωνίνας της Οσιομάρτυρος.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Καλό μήνα Μάρτιο να έχουμε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.