Το Εορτολόγιο της Κυριακής 14 Απριλίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Αρίσταρχος, Πούδης και Τρόφιμος εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων. Η Αγία Θωμαΐς η Μάρτυς. Ο Άγιος Δημήτριος ο Νεομάρτυρας εν Τριπόλει. Ο Άγιος Αρδαλίων ο Μίμος. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Αγίου Ιωάννου συγγραφέως της Κλίμακος. Δ' Κυριακή των Νηστειών.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Τιμῶ τὸν Ἀρίσταρχον ὡς ἀριστέα, Καλῶς ἀριστεύσαντα μέχρι καὶ ξίφους.

Οι Άγιοι Αρίσταρχος, Πούδης και Τρόφιμος ανήκαν στους εβδομήκοντα Αποστόλους και ήταν αφοσιωμένοι συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου.

Για τον Απόστολο Αρίσταρχο αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων ότι ήταν Μακεδόνας καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη και κατά πάσα πιθανότητα Ιουδαίος. Επίσης, για τον Αρίσταρχο, ο Απόστολος Παύλος αναφέρει στην προς Κολασσαείς (Δ’ 10) επιστολή του σαν συναιχμάλωτό του στη Ρώμη, καθώς και στην προς Φιλήμονα (ΣΤ’ 24) σαν συνεργάτη του.

Για τον Πούδη κάνει λόγο στη Β’ προς Τιμόθεον (Δ’ 22) επιστολή του, από την οποία καταλαβαίνουμε ότι ο Απόστολος Πούδης ήταν από αυτούς που συνεργάστηκαν υπέρ του Ευαγγελίου στη Ρώμη.

Τον Τρόφιμο έφερε στην χριστιανική πίστη ο Απόστολος Παύλος, όταν πήγε στην Έφεσο. Από τότε, τον ακολούθησε στα Ιεροσόλυμα, αλλά και στη Ρώμη, για να συνεργασθεί και να κακοπάθει μαζί με το διδάσκαλο του. Στον Τρόφιμο αναφέρεται ο Απόστολος Παύλος στη Β’ προς Τιμόθεον (Δ’ 20) επιστολή του.

Στο φοβερό διωγμό του Νέρωνα (54 – 68 μ.Χ.) και οι τρεις αυτοί συνεργάτες του Παύλου αξιώθηκαν να μαρτυρήσουν με θάνατο δι’ αποκεφαλισμού.

Η μνήμη του Αγίου Αρίσταρχου επαναλαμβάνεται στις 27 Σεπτεμβρίου.

Γνωρίζετε τι είναι το Εωθινό Ευαγγέλιο;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αρίσταρχος.
  • Θωμαΐς, Θωμαΐδα, Θωμαή.
  • Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη.
  • Τρόφιμος.

14 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Θωμαΐς της Μάρτυρος, του Αγίου Μάρτυρος Αρδαλίωνος του μίμου, του Αγίου Ιωάννου του συγγραφέως της Κλίμακος, της Δ Κυριακής των Νηστειών.

Ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ζωντανά της Κυριακής του Αγίου Ιωάννη του συγγραφέως της Κλίμακος της Δ εβδομάδας Νηστειών, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης Γαρδικίου & Πύλης κ. Χρυσοστόμου, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων της Κυριακής 14 Απριλίου 2024 07.30 το πρωί.

Aπολυτίκιο Αγίων Αριστάρχου, Πούδη και Τροφίμου

Ήχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Χορείαν τὴν τρίπλοκον, τῶν Ἀποστόλων Χριστοῦ, συμφώνως τιμήσωμεν, ὡς ποταμοὺς λογικούς, τῆς θείας χρηστότητας, Πούδην σὺν Ἀριστάρχω, καὶ Τροφίμω τῷ θείῳ λόγοις θεογνωσίας, καταρδεύσαντας κόσμον. Αὐτῶν Χριστὲ μεσιτείαις πάντας οἰκτείρησον.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Κυριακής 14 Απριλίου 2024, κατά την γιορτή της τέταρτης Κυριακής των νηστειών του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος με την Κλίμακα των Αρετών.

Ἀπόστολοι ἅγιοι, πρεσβεύσατε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.