Το Εορτολόγιο της Κυριακής 14 Απριλίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Αρίσταρχος, Πούδης και Τρόφιμος εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων. Η Αγία Θωμαΐς η Μάρτυς. Ο Άγιος Δημήτριος ο Νεομάρτυρας εν Τριπόλει. Ο Άγιος Αρδαλίων ο Μίμος. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Αγίου Ιωάννου συγγραφέως της Κλίμακος. Δ' Κυριακή των Νηστειών.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Έχοντας πάρει δύναμη από τον Σταυρό του Κυρίου μας, έχουμε διανύσει και την 4η εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής και φθάνουμε στην Δ΄ Κυριακή των Νηστειών. Αυτή την Κυριακή η Εκκλησία τιμά τον άγιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, συγγραφέα ενός βιβλίου που έχει το όνομα «Κλίμαξ», δηλαδή «σκάλα».

Το βιβλίο έχει το όνομα αυτό επειδή περιέχει 30 λόγους, που είναι τα σκαλοπάτια που μας βοηθούν ν΄ ανεβούμε από το κάτω μέρος της σκάλας μέχρι την κορυφή της. Να φτάσουμε από τη γη, όπου βρισκόμαστε όλοι, στον ουρανό, όπου θα γευθούμε τη δόξα του Θεού.

Οι 30 αυτοί λόγοι μιλάνε για τις αρετές που πρέπει να καλλιεργεί συνεχώς ο Χριστιανός. Αρχίζουν με τις πιο βασικές και πρακτικές στη ζωή και φθάνουν μέχρι αυτές που είναι θεωρητικά υψηλές. Γι’ αυτό και το σύγγραμμα ονομάζεται Κλίμακα των αρετών.

Έτσι, η Εκκλησία μας προσκαλεί να εκμεταλλευτούμε τις πνευματικές μας δυνάμεις προς το καλό, να καλλιεργούμε τις αρετές και κάθε μέρα ν΄ ανεβαίνουμε ένα σκαλοπάτι ακόμη σ΄ αυτή τη σκάλα, την κλίμακα των αρετών.

Στο έργο του αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει συστηματικά τις ιδέες του για την κοινοβιακή κυρίως, αλλά και για την ερημική ζωή, ταξινομώντας αυτές κατά τρόπο που δείχνει πορεία προς την ηθική τελείωση. Είναι γραμμένο σε κομψή ελληνική γλώσσα, καλοδουλεμένη με χάρη και μελωδικότητα.

Έχει διαύγεια, γλαφυρότητα, παραστατικότητα και παρουσιάζει πλούτο εκφράσεως, καλαισθησία και ευγένεια. Στη διακόσμηση του λόγου με εικόνες και παρομοιώσεις ο ιερός συγγραφέας είναι απαράμιλλος. Πάσης φύσεως σχήματα λόγου αναδύονται καθώς και ωραίες και επιτυχημένες προσωποποιήσεις.

Από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής το σύγγραμμά του διαβάζεται σε όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια. Αποτελεί ένα παγκόσμιο κειμήλιο αναλύσεως όλων των παθών και των αρετών του ανθρώπου.

Ο άγιος Ιωάννης γεννήθηκε το 523 μ.Χ. στη Συρία και από νωρίς φάνηκε η κλίση του στα γράμματα. Αν και πήρε μεγάλη μόρφωση, η πίστη του και η αγάπη του για τον Χριστό οδήγησε τα βήματά του προς τη μοναχική ζωή. Έτσι πήγε στο Σινά, στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, όπου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, γράφοντας, διδάσκοντας και καθοδηγώντας πνευματικά όσους έρχονταν προς αυτόν.

Έγινε μάλιστα και ηγούμενος του μοναστηριού. Η κοίμησή του συνέβη στις 30 Μαρτίου του 603 μ.Χ. Αυτή τη μέρα είναι η κυρίως μνήμη του. Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών τον τιμούμε ως συγγραφέα της Κλίμακος, για να έχουμε στο νου μας, καθώς βαδίζουμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα, τον αγώνα των αρετών, τον αγώνα να είμαστε αγαπημένα παιδιά του Θεού.

Γνωρίζετε σε πόσες κατηγορίες χωρίζει η εκκλησία μας τους Αγίους της και γιατί;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αρίσταρχος.
  • Θωμαΐς, Θωμαΐδα, Θωμαή.
  • Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη.
  • Τρόφιμος.

14 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Θωμαΐς της Μάρτυρος, του Αγίου Μάρτυρος Αρδαλίωνος του μίμου, του Αγίου Ιωάννου του συγγραφέως της Κλίμακος, της Δ Κυριακής των Νηστειών.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω την ερμηνεία του σημερινού Ευαγγελίου της τέταρτης Κυριακής των νηστειών του Ιωάννου της Κλίμακος με την Κλίμακα των Αρετών.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακής 14 Απριλίου 2024, κατά την γιορτή της Αγίας Θωμαΐς της Μάρτυρος, του Αγίου Μάρτυρος Αρδαλίωνος του μίμου και του Αγίου Ιωάννου του συγγραφέως της Κλίμακος την Δ Κυριακής των Νηστειών, με τη θεραπεία του παιδιού με το ακάθαρτο πνεύμα και τον Ιησού να προλέγει ξανά το θάνατο και την Ανάστασή Του.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

π. Βησσαρίων
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.