Η Γιορτή σήμερα Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Οι Άγιοι Λουκιλλιανός, Παύλη και τα νήπια Κλαύδιος, Υπάτιος, Παύλος και Διονύσιος οι Μάρτυρες. Η Οσία Ιέρεια η Μάρτυς.

Λουκιλλιανὸς σύν τε Παῦλα νηπίοις, Αἵματι ὠνήσαντο Μαρτύρων στέφη. Σταυρῷ ἀμφὶ τρίτην Λουκιλλιανὸς τετάνυστο.

Ο Κύριος μας διαβεβαίωσε ότι «τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστίν». Δηλαδή, εκείνα που είναι αδύνατο να γίνουν με την ασθενική δύναμη και λογική του ανθρώπου, αυτά είναι κατορθωτά και δυνατά από το Θεό.

Πράγματι, ποιος θα περίμενε από έναν άνθρωπο που πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή μέσα στην ειδωλολατρία, της οποίας, μάλιστα, ήταν και ιερέας, να γίνει χριστιανός; Κι όμως. Αυτό συνέβη με το γέροντα ιερέα ειδωλολάτρη Λουκιλλιανό, που έζησε στα χρόνια του βασιλιά Αυρηλιανού το 270 μ.Χ.

Όταν,λοιπόν ο Λουκιλλιανός, άκουσε για πρώτη φορά χριστιανικό κήρυγμα στην πατρίδα του Νικομήδεια, η θεία χάρη δημιούργησε μέσα του πραγματικό σεισμό. Γκρεμίστηκαν σαν χάρτινοι πύργοι οι ειδωλολατρικές του πεποιθήσεις, που τόσο βαθειά ήταν ριζωμένες στην ψυχή του. Τα γεροντικά του μάτια άνοιξαν και με νεανική ζωηρότητα διακήρυξε την πίστη του στο Χριστό.

Προσπάθησε, μάλιστα, να φέρει με το κήρυγμα του και άλλες ψυχές σ’ Αυτόν. Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε στον κόμη Λιβάνια. Με θάρρος ο Λουκιλλιανός ομολόγησε μπροστά του το Χριστό. Τότε ο κόμης, πιεζόμενος και από τους ειδωλολάτρες ιερείς, που θεώρησαν το Λουκιλλιανό λιποτάκτη της θρησκείας τους, διέταξε και τον βασάνισαν.

Έπειτα τον έριξαν στη φωτιά για να καεί, αλλά δυνατή βροχή έσβησε τη φωτιά. Τότε τον έστειλαν στο Βυζάντιο, όπου ο Λουκιλλιανός αξιώθηκε να μαρτυρήσει με σταυρικό θάνατο.

Στη φυλακή μέσα ο Άγιος Λουκιλλιανός βρήκε τέσσερα παιδιά, τον Κλαύδιο, τον Υπάτιο, τον Παύλο και τον Διονύσιο, που για τον ίδιο λόγο ήταν φυλακισμένα και κατόπιν αποκεφαλίστηκαν. Μετά τον θάνατο και του Αγίου, η παρθένος Παύλη, πήρε τα Ιερά του λείψανα και τα ενταφίασε.

Τότε όμως, συνελήφθη και αυτή, βασανίζεται σκληρά και στο τέλος αποκεφαλίζεται.

Γνωρίζετε τι είναι η προσευχή εννεαημέρου;

Εορτολόγιο

  • Ιερία, Ιέρεια.
  • Υπατία, Υπατή, Υπατούλα, Πατούλα.

3 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Λουκιλλιανού, της Αγίας Παύλης της Παρθένου και των συν αυτοίς τεσσάρων νηπίων, Διονυσίου, Κλαυδίου, Παύλου και Υπατίου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, τη φυλάκιση, τα μαρτύρια, και το Απολυτίκιο του Αγίου Λουκιλλιανού, της Αγίας Παύλης και των συν αυτοίς τεσσάρων Μαρτύρων, Διονυσίου, Κλαυδίου, Παύλου και Υπατίου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Aπολυτίκιο Αγίων Λουκιλλιανού και Παύλης

Ήχος α’. Χορός Ἀγγελικός.

Ὡς ἄστρον φαεινόν, ἐκ νυκτὸς τῆς ἀπάτης, ὦ Λουκιλλιανέ, εὐσεβῶς ἀναλάμψας νομίμως ἠγώνισαι καὶ τὸν δόλιον ἔκτεινας· ὅθεν πρέσβευε σὺν τῇ θεόφρονι Παύλῃ καὶ τοῖς τέσσαρσι παισὶ Χριστῷ, ἀθλοφόρε, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Εμφάνιση Αγίου Λουκιλλιανού στον Άγιο Παΐσιο

Περιστατικό από τον βίο του Αγίου Παισίου, η συνάντησή του με τον Άγιο Λουκιλλιανό. Έτος 1979

Στις 13 Μαΐου του 1979 ο Γέροντας μετακόμισε από το κελί του Τίμιου Σταυρού στο Κουτλουμουσιανό κελί, «Παναγούδα».

Ήταν 3 Ιουνίου και ο Γέροντας, λόγω της μετακόμισης, δεν είχε τακτοποιήσει τα πράγματα του, ούτε είχε βγάλει απ’ τα κιβώτια τα Μηναία και τα αλλά εκκλησιαστικά βιβλία.

Λόγω του γεγονότος αυτού, ο Γέροντας δεν ήξερε την ακριβή ημερομηνία και ποιος «Άγιος γιόρταζε εκείνη την ήμερα και την ακολουθία την έκανε με κομποσκοίνι.

«Όταν έφτασε να ευχηθεί για τον «Άγιο της ημέρας κι έλεγε το συνηθισμένο «Άγιε του Θεού, πρέσβευε υπέρ ημών» τον απασχόλησε ο λογισμός, ποιος να είναι ο «Άγιος που γιόρταζε. Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκαν, με θαυμαστό τρόπο, μέσα στο εκκλησάκι δύο Άγιοι, ο ένας μπροστά και ο άλλος λίγο πιο πίσω.

Ο δεύτερος ήταν ο Άγιος Παντελεήμων. Ο Γέροντας πάντα έλεγε ότι ο «Άγιος Παντελεήμων μοιάζει πολύ με τον εικονιζόμενο στην εικόνα της σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος». Ο άλλος Άγιος, που ήταν μπροστά, ήταν άγνωστος.

Είπε τότε εκείνος:

Γέροντα, είμαι ο Λουκιλιανός.

Ο Γέροντας δεν είχε προσέξει αυτό το όνομα και ρώτησε:

Πως; Λουκιανός;

«Όχι», του απάντησε ο Άγιος, «Είμαι ο Λουκιλιανός».

Και τότε, πάλι με θαυμαστό τρόπο, οι δύο «Άγιοι εξαφανίστηκαν.

Τότε ο Γέροντας πήγε και άνοιξε τα κιβώτια με τα βιβλία και στο Μηναίο του Ιουνίου βρήκε πραγματικά ότι στις 3 ήταν η μνήμη του Αγίου Λουκιλλιανού.

Από τότε ο Γέροντας αγαπούσε τον Άγιο Λουκιλιανό ιδιαίτερα κι έβαλε μια εικονίτσα στο ιερό και μια πάνω από το στασίδι του, που την είχε εκεί μέχρι το τέλος.

Από το βιβλίο του π. Διονυσίου Τάτση, «Ο ασκητής της Παναγούδας», έκδοση β΄, Ιανουάριος

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Παρασκευής 3 Ιουνίου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Λουκιλλιανού, της Αγίας Παύλης και των συν αυτοίς τεσσάρων Μαρτύρων, Διονυσίου, Κλαυδίου, Παύλου και Υπατίου, με τον Ιησού που είναι ο δρόμος προς τον Πατέρα.

Eις τον Λουκιλλιανόν. Λουκιλλιανώ πήγνυται σταυρός κάτω, Oυχ’ ως ο Xριστού και τίτλον φέρων άνω. Eις τα παιδία. Tους παιδαρίσκους ων αριθμός δις δύω, Θεού Πατρός τίθησιν υιούς η σπάθη. Eις την Παύλαν. Oυκ άξια προς μέλλον, ως Παύλος, κλέος, Tα νυν πάθη φάσκουσα, τέμνεται Παύλα. Σταυρώ αμφί τρίτην Λουκιλλιανός τετάνυστο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.