Η Γιορτή σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου 2023. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Η Κοίμηση της Αγίας Άννας Μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η Οσία Ολυμπιάδα η Διάκονος. Η Οσία Ευπραξία. Οι Άγιοι Εκατόν εξήντα πέντε Πατέρες της Ε' Οικουμενικής Συνόδου.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Oλυμπιάς πεσούσα πατρίδος φίλης, Προς την άνω χαίρουσα βαίνει πατρίδα.

Η Ολυμπιάδα έζησε στα χρόνια των Πατριαρχών Νεκταρίου και Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (395 μ.Χ.). Ο πατέρας της Ακούνδος είχε το αξίωμα του κόμητος. Κατ’ άλλους όμως ονομαζόταν Σέλευκος.

Η Ολυμπιάδα είχε μεγάλη σωματική ωραιότητα, ευφυΐα, παιδεία, και πολλά πλούτη. Παντρεύτηκε τον έπαρχο Κωνσταντινούπολης Νευρίδιο, αλλά αυτός μετά από λίγο χρόνο πέθανε και έτσι η Ολυμπιάδα έμεινε χήρα σε πολύ μικρή ηλικία.

Ο αυτοκράτωρ Θεοδόσιος προσπάθησε να την πείσει να πάρει δεύτερο άνδρα, κάποιο αξιωματούχο Ελπίδιο. Αυτή όμως, τιμώντας τη μνήμη του άντρα της και φλεγόμενη από τον πόθο να υπηρετήσει την Εκκλησία με τα πλούτη της, απέρριψε το δεύτερο γάμο.

Αφοσιώθηκε λοιπόν στο μέγα αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινούπολης Ιωάννη το Χρυσόστομο και γεμάτη ενθουσιασμό έδωσε στην αρχιεπισκοπή του χιλιάδες χρυσά νομίσματα και κτήματα.

Μέσα στην Εκκλησία είχε τον τίτλο της Διακόνισσας. Ίδρυσε μάλιστα και μοναστήρι, κοντά στο ναό της Αγίας Ειρήνης. Αργότερα, όταν ο Χρυσόστομος εξορίστηκε, η Ολυμπιάδα έπεσε σε βαθύ πένθος. Για να την παρηγορήσει ο μέγας ιεράρχης, της έστειλε αρκετές επιστολές. Σήμερα σώζονται 17.

Πέθανε εξορισμένη στη Νικομήδεια, μόλις 50 ετών, λίγο μετά από το θάνατο του ιερού Χρυσοστόμου.

Γνωρίζετε γιατί αλλάζει το όνομά του κάποιος όταν γίνεται μοναχός;

Εορτολόγιο

  • Αναίς.
  • Άννα, Αννίτα, Ανίτα, Αννέτα, Ανέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Άννα-Μαρία, Αννούλα, Ανέζα, Ανεζούλα, Άννη.
  • Ευπράξιος, Εύπραξος, Ευπραξία, Ευπραξούλα, Πραξούλα, Έφη.
  • Ολυμπία, Ολυμπιάδα, Ολύμπω, Ολύμπη, Όλια, Ολυμπούλα, Ολυμπιάς.

25 Ιουλίου η Εκκλησία μας τιμά την Κοίμηση της Αγίας Άννας της Μητρός της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Οσίας Ολυμπιάδας της Διακόνισσας.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, τη σωματική ωραιότητα, την ευφυΐα, την παιδεία, τις σχέσεις με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και την κοίμηση της Οσίας Ολυμπιάδας της Διακόνου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίας Ολυμπιάδας

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Οσίας Ολυμπιάδας βρίσκονται στις Μονές Αγάθωνος Φθιώτιδος και Νταού Πεντέλης.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Τρίτης 25 Ιουλίου 2023, κατά την γιορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης της Μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.