Η Γιορτή σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου 2022. Μεσοπεντηκοστή. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Οι Άγιοι Πέτρος, Διονύσιος, Ανδρέας, Παύλος, Χριστίνα, Ηράκλειος, Παυλίνος και Βενέδιμος οι Μάρτυρες. Ο Άγιος Στέφανος ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Οι Αγίες Τεκούσα, Αλεξανδρία, Κλαυδία, Φαεινή, Ευφρασία, Ματρώνα, Ιουλία και Θεοδότη οι Παρθενομάρτυρες από την Άγκυρα της Γαλατίας. Ο Άγιος Ιουλιανός ο Μάρτυρας. Οι Άγιοι Δαβίδ και Ταριχάνι οι Μάρτυρες. Η Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής.

Eκ του διαρρέοντος εξέβη βίου, Στέφανος ου στέφανος ου διαρρέει.

Ο Άγιος Στέφανος ήταν γιος του αυτοκράτορα Βασιλείου του Μακεδόνα και της Ευδοκίας και γεννήθηκε το 867 μ.Χ. Είχε κάνει μαθητής και σύγκελλος του μεγάλου Φωτίου, και μετά τη δεύτερη πατριαρχία αυτού κατέλαβε τον πατριαρχικό θρόνο ενώ βασίλευε ο αδελφός του Λέων ο Σοφός (886 – 912 μ.Χ.) το έτος 886 μ.Χ.

Ο Πατριάρχης Στέφανος ο Α’ ήταν άνδρας βαθειάς ευσέβειας. Όταν κάποτε αρρώστησε βαρεία και θεραπεύτηκε, αφού έκανε χρήση αγιάσματος της Ζωοδόχου Πηγής, ευγνωμονώντας δώρισε στο ναό της τα πολυτιμότατα άμφια του, με τα όποια, αφού κατάλληλα μετασκεύασε, περιέβαλλε την αγία τράπεζα του ναού εκείνου κατά την ήμερα της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.

Τους συγγενικούς του βασιλικούς δεσμούς, χρησιμοποίησε όσο μπορούσε για τη βοήθεια των πτωχών. Πέθανε το Μάιο του 893 μ.Χ. σε ηλικία 26 ετών και ενταφιάσθηκε στη μονή του Αγίου Γεωργίου «εν τω Δευτέρω», την επιλεγόμενη του Συκιώτου. Πιθανόν θεωρείται, ότι επί της πατριαρχείας του εκδόθηκε το πρώτο Σύνταγμα των επισκόπων του Οικουμενικού Θρόνου.

Διαβάστε επίσης για τα διαδικαστικά του Γάμου: Ποιοι μπορούν να τελέσουν θρησκευτικό γάμο;

Εορτολόγιο

  • Γαλάτεια, Γαλατία.
  • Ευφράσιος, Ευφρασία.
  • Ιούλιος, Ιουλία, Ιουλιανή, Ιουλίτσα, Γιουλία, Γιούλα, Γιουλίτσα, Τζούλια, Γιούλη.
  • Ταριχάνι.
  • Φαεινός, Φαεινή.

18 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Στεφάνου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, τη διακονία, τη βοήθεια προς τους πτωχούς και τη κοίμηση του Αγίου Στεφάνου του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Τετάρτης 18 Μαΐου 2022, κατά την γιορτή κατά την εορτή του Αγίου Στεφάνου του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, με τον Ιησού να έρχεται στην εορτή της Σκηνοπηγίας και είναι αυτός ο Χριστός;

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.